EN facebook

Szulejmán szultán sátrát is bemutatják a kőszegi ostromnapokon

2018-07-23 09:15

Szulejmán szultán pompázatos sátrát is bemutatják és történelmi íjászversenyt is tartanak száz jelmezes résztvevővel idén augusztus 3. és 5. között a Félhold - telihold XII. Kőszegi Ostromnapok keretében.

 

Augusztus első hétvégéjén, az ostromhétvégén ismét katonai hagyományőrző csoportok vernek majd tábort Kőszeg falai alatt, idén először pedig a horvátországi Szentgyörgyvárból (Gyurgyevac) is csatlakoznak majd katonák a kőszegi várvédőkhöz. Első alkalommal állítják fel idén a várárokban Szulejmán szultán pompázatos sátrát és először rendeznek a Soproni Rendészeti Sportegyesület íjászainak közreműködésével vasárnap 21 célállomással jelmezes történelmi íjászversenyt. Szintén első alkalommal mutatkozik be az ostromnapok közönsége előtt a Mátyás-évforduló kapcsán a Mátyás király gyalogságának hagyományait őrző Szent Sebestyén Számszeríjászíjász Társulat is.

 

Természetesen a törökök idén is megérkeznek Kőszeg falai alá. Szulejmán szultán és katonái szombaton délelőtt felvonulnak a belvárosban és megpróbálják a kőszegieket rábírni a vár feladására, majd "rárontanak" a vásári forgatagra. A rendezvénysorozat csúcspontját jelentő várostrom este hét órakor kezdődik, mindkét oldalon több száz jelmezes részvételével.

 

Vasárnap már a győzelem tudatában zajlanak a katonai hagyományőrző csoportok bemutatói, az íjászversenyek, lovasbemutatók, sőt vezetett séták, gyalogtúrák is indulnak, amelyek érintik a Királyvölgyet, a Szulejmán-kilátót, az Ördögárkot és a koronaőrző bunkert is. Ez utóbbi felújítás és bővítés miatt jelenleg zárva tart, csak az Ostromnapok közönsége előtt nyitják meg időlegesen.

 

A Kőszegi Ostromnapok rendezvénysorozata a szervezők tájékoztatása szerint az ostrommal nem ér véget, egész augusztusban bőségesen kínálnak irodalmi, zenei, képzőművészeti programokat a Kőszegre és környékére érkezőknek. Augusztus 31-én pénteken a Mátyás király-emlékévhez kapcsolódva nyílik meg a szervezők tájékoztatása szerint Kőszegen a Jurisics-vár reneszánsz folyosóján a Hunyadiak dicsősége című kiállítás és ugyanezen a napon rendeznek történelmi emlékülést a Zwingerben (Öregtoronyban) Mátyás kardja - Jurisics pajzsa címmel.

bővítés, látogató, téma, történelem
2017-08-21 18:30
helytörténet, látogató, programajánló, történelem
2017-08-10 18:00