EN facebook

Tanulmánykötet a vallásos giccsről

Kötetbemutató az Evangélikus Országos Múzeumban

2024-02-06 17:00

Érték(t)rend. Fókuszban a vallásos giccs címmel jelenik meg tanulmánykötet, amely az Evangélikus Országos Múzeumban megrendezett Vallásos giccs – az érték alulnézetből című kiállításhoz szervezett konferencia előadásait tartalmazza. A kiállítás 2022. június 25. – október 30. között volt látható. 

 

A kötetbemutatóra 2024. február 8-án 18 órától kerül sor az Evangélikus Országos Múzeumban.

 

„A vallásos giccs című kiállítás, konferencia és jelen tanulmánykötet az Evangélikus Országos Múzeum kiemelkedő vállalása, hiszen egy nehezen definiálható, több mint egy évszázados, ám máig markánsan jelen lévő, igen kényes témát jár körbe. Ahogyan Prékopa Ágnes itt közreadott szövegében megfogalmazza, a giccshez kétféle módon lehet közelíteni: vagy átéléssel azonosulva, vagy kritikusan kinevetve. E szélsőséges viszonyulásokból fakadóan nehéz, de – mint e példa is mutatja – nem lehetetlen feladat a vallásos giccs történeti aspektusaihoz és mai jelenségéhez kellő tudományos távolságtartással, értelmezően, elemzően fordulni.” – írja Róka Enikő művészettörténész a kötet előszavában.

 

 

Vallásos giccs – az érték alulnézetből című kiállítás (fotó: Evangélikus Országos Múzeum)

 

 

A konferencia és a kötet szerzői egyfajta tükröt tartanak önmaguk és az olvasók elé is, hogy szembenézhessenek a sokszor kritika nélkül átvett hagyományokkal. Céljuk az érték bemutatása a torzítások felől közelítve.

 

„A giccs emberszabású, a művészet emberfeletti.”  – fogalmaz Abraham A. Moles.

 

 

A méretben, formában, anyagban, tartalomban történő túlzások hamis képet adnak a hívőknek a vallás igazi esszenciájáról. A közreműködők nem megfellebbezhetetlen értékítéletet szeretnénk tartani, sem megkérdőjelezhetetlen kijelentéseket tenni, hanem inkább elmélkedésre hívják az olvasókat az őket körülvevő tárgyak szerepéről és azok hatásairól.

 

 

A kötetbemutató meghívója

 

 

Nyitókép: Országos Evangélikus Múzeum

design, iparművészet, képzőművészet, kiállítás, látogató, múzeumpedagógia
2022-07-11 16:00
emlékezet, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, örökségvédelem, virtuális
2021-06-13 18:00