Tárgyakba rejtett ünnep a Magyar Nemzeti Múzeummal: Nagycsütörtöktől húsvéthétfőig

VIRTUÁLIS

Magyar Nemzeti Múzeum
2021-04-02 20:00

Már a második nagyhét, amikor a Magyar Nemzeti Múzeum zárva tart. Már a második alkalom, hogy az intézmény nagycsütörtöktől húsvét hétfőig az online tereiben mutat be ünnephez kapcsolódó tárgyakat, történeteket, szokásokat. Az idei Tárgyakba rejtett ünnep tematikus sorozat mégis egyszeri és megismételhetetlen, hiszen a múzeum Facebook és Instagram oldalán megjelenő érdekességek mellett a blogbejegyzéseken keresztül a most készülő Premontreiek 900. A 900 éves premontrei rend Magyarországon kiállításba is betekintést nyerhetünk.

 

A premontrei kanonokrendet 1121-ben, kilencszáz éve alapította meg Szent Norbert. A rend tagjai szinte az alapítás óta jelen vannak Magyarországon is. A premontreiek az elmúlt évszázadokban részesei és alakítói voltak a magyar társadalomnak, a vallási életnek, a művészetnek és a tudománynak is. Az évforduló alkalmából 2021-ben a Magyar Premontrei Cirkária és a Magyar Nemzeti Múzeum rendtörténeti kiállítást rendez Premontreiek 900. A 900 éves premontrei rend Magyarországon címmel. A kiállítás, amint azt a járványügyi szabályozások ismét lehetővé teszik, megnyílik, és egész nyáron várja majd látogatóit.

 

Vaszary János: Szent Norbert, 1897
Keresztelő Szent János-plébániatemplom, Zsámbék
Fotó: Németh Márk, 2020

 

Kiállításunk közös ünneplésre invitálja majd az érdeklődőket. A tárlat áttekintést nyújt a rend lelkiségéről, alapításáról, magyarországi múltjáról és jelenéről. Bemutatja a premontreiek magyarországi tárgyi örökségét, feldolgozza a rendtagok hozzájárulását a magyar kultúrához. A rend mai kolostoraiban, Csornán, Gödöllőn és Zsámbékon található alkotások és dokumentumok mellett számos hazai és külföldi gyűjteményből kölcsönzött műtárgyon keresztül elevenítjük fel a premontreiek kilencszáz éves magyarországi történetét.

 

A tárlathoz kapcsolódóan virtuális kiállítást is nyitunk, illetve számos tematikus programmal, tárlatvezetéssel is készülünk.

 

A Nagyhét alkalmából összeállított blogbejegyzéseinkben pedig a kiállításon is megjelenő műtárgyak közül mutatunk be érdekességeket, amelyek tematikusan kapcsolhatók a kereszténység legfontosabb ünnepéhez.

 

Nagycsütörtök
Kusler Ágnes: Sauberer András jászóvári premontrei apát monstranciája

 

Nagypéntek
Kiss Etele: Körmeneti illetve oltárkereszt korpusza a zsámbéki Keresztelő Szent János premontrei monostorból

 

Húsvétvasárnap
Kusler Ágnes: Computus paschalis: Húsvétszámítás naptárkerékkel

 

Húsvéthétfő
Kusler Ágnes: Ordo candidus: a premontrei rend öltözete

 

 

Itt áttekinthetjük azt, miként ünnepelte a múzeum tavaly a húsvétot:
TÁRGYAKBA REJTETT ÜNNEP 2020

#muzeumozzaszobadbol, helytörténet, látogató, muzeológia, történelem, virtuális
2021-03-16 11:00
Közösségek Hete, felhívás, muzeológia, múzeumandragógia, természet, örökségvédelem
2021-03-22 07:00