EN facebook

Tegnap elstartolt az idei Textúra! KÉPZŐMŰVÉSZET – IRODALOM – SZÍNHÁZ a Magyar Nemzeti Galériában

PROGRAMAJÁNLÓ

2022-11-12 16:00

A képzőművészetet, irodalmat és színházat izgalmasan ötvöző Textúra 2022 őszén ismét beköltözik a Magyar Nemzeti Galéria falai közé. Az ötlet változatlan: a múzeum felkérésére nyolc kortárs magyar szerző írt szöveget a Galéria egy-egy művéből inspirációt merítve, melyeket színművészek tolmácsolnak az ihlető műalkotások társaságában.

 

A hazai kulturális élet innovatív képző- és előadóművészeti produkciójának köszönhetően novemberben újra megelevenednek a Magyar Nemzeti Galéria állandó gyűjteményének festményei és szobrai. A formák, karakterek, témák egy-egy jelenetet hívnak életre, melyek révén a művek új értelmezéssel, történettel, asszociációval gazdagodnak.

 

A Textúrát 2022-ben a nemzetközi hírű Sardarm Tagirovsky rendezi, aki munkáiban a képzőművészet, a pszichológia és a mozgásművészet kapcsolódásait, a zenei, a rituális és a filmes elemek egymásra hatásait, a nyelveken és a verbalitásokon túli kifejezési eszközöket keresi. Tagirovsky egyéni megközelítését a nézők a Textúrán is megtapasztalhatják.


A kiválasztott művek átfogják a magyar művészet évszázadait, átvezetve a közönséget térben és időben a középkori szárnyasoltároktól a kortárs alkotásokig. A felkért írók köre és az általuk alkotott szövegek világa épp olyan sokszínű és izgalmas, mint a kiválasztott műalkotások sora: tragédia, humor, melankólia, szakralitás és hétköznapiság váltja egymást a jelenetekben. A színészek rövid szünetekkel tíz alkalommal játsszák el az epizódokat, a közönség ekképpen mindegyik színt meg tudja tekinteni. A jelenetek sorrendjét és az útvonalat azonban a látogatók maguk határozzák meg, így azok egyedi élménnyé sűrűsödnek.

 

A Textúra során a néma mű megszólal, a befejezett megelevenedik, a statikus kimozdul keretei közül.


Előadások:
november 16. szerda, 19.00
november 21. hétfő, 19.00
november 23. szerda, 19.00
november 28. hétfő, 19.00
november 30. szerda, 19.00

 

 

További információ

 

 

Borítókép:

Lakner László: Manufakturális konzervgyártás (részlet); forrása: mng.hu

irodalom, képzőművészet, látogató, programajánló, színház
2021-10-22 14:00
gyarapodás, képzőművészet, kiállítás, magazin, művészettörténet, tárgy
2021-07-23 11:15
képzőművészet, kiállítás, látogató, téma
2022-09-17 18:00