EN facebook

Teoretikus alkotó - E. Csorba Csilla szubjektív tárlatvezetése a Kassák Múzeum fotográfiai tárlatán

PROGRAMAJÁNLÓ

2024-02-13 15:00

A Kassák Múzeum kiállítása két részre osztva mutatja be Hevesy Iván és a modern fotóművészet összetett kapcsolatrendszerét. A harmincas években Hevesy maga is aktívan fotózott. A tárlat első egysége ezeket a merész, saját kezűleg nagyított vintázs alkotásait mutatja be. A másik válogatás olyan fényképészek munkáit tartalmazza, akik a harmincas évek fotóművészeti színterén meghatározó szerepet töltöttek be, és akiknek a munkásságában felfedezhetők a korszak modern fotóművészetét meghatározó áramlatok.

 

HEVESY IVÁN (1893–1966) a modern művészet, az új technikai médiumok, az avantgárd egyik legjelentősebb magyar népszerűsítője és teoretikusa volt. Életútja során kétszer is intenzív kapcsolatba került a fotográfiával. A harmincas években a modern fotó új útjait nyitotta meg a szélesebb közönség körében is népszerű szakkönyveivel és saját, máig kevéssé ismert fotóival. A hatvanas években megírta az első magyar fotótörténeti monográfiát, a Magyar Nemzet hasábjain rendszeresen megjelenő kritikáiban pedig értő elemzéseket publikált a modern fotográfia második hullámának új törekvéseiről.

 

E. CSORBA CSILLA SZUBJEKTÍV TÁRLATVEZETÉSE
A tiszta fényképszerűség: Hevesy Iván és a modern magyar fotográfia kezdetei című kiállításban

 

Időpont: 2024. február 14., szerda 18:00

 

“Amikor kezdő muzeológusként a hetvenes évek vége felé fotótörténeti kutatásba kezdtem Hevesy Iván kötetei, A fényképezés művészete, a Modern fotóművészet, A fényképezés nagy mesterei, A magyar fotóművészet története című könyvei nyújtották az alapot, s határozták meg hosszú időre a fényképről való gondolkodásomat. Etalon volt Hevesy, aki kijelölte a viszonyítási pontokat, határozottan, igényesen, elkötelezetten, szubjektíven. Fotóművészi teljesítményét saját köteteihez illusztrációként készített felvételeiről mérhettük (volna) le, de azzal akkortájt nem nagyon foglalkoztunk. Felesége, Kálmán Kata mint a Fotóművészeti Kiskönyvtár sorozat szerkesztője, a "Tiborc" megteremtője, számomra önálló entitásként élt, s mindketten kiemelkedő módon egyengették, segítették fotós kortársaik bemutatkozását, előre jutását. A vezetés során az írott, fényképezett életmű egy-egy momentumát kívánom kiemelni, szubjektíven értelmezni.”

 

Belépőjegy: 1500,- Ft

 

Regisztráció: kassakmuzeum@pim.hu

 


KÖZELÍTÉSEK Hevesy Iván munkásságához konferencia

 


2024. február 23., 10:00 – 16:00

 

A konferenciát a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kassák Múzeum és a Magyar Fotótörténeti Társaság szervezi, a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 

Regisztráció: kassakmuzeum@pim.hu

 

 

A tiszta fényképszerűség: Hevesy Iván és a modern magyar fotográfia kezdetei című tárlat 2024. március 3-ig tart nyitva!

Az év múzeuma, irodalom, képzőművészet, #muzeumozzaszobadbol, múzeumpedagógia, Pulszky Társaság
2021-06-09 17:00
díj, interjú, Pulszky Társaság, téma
2022-07-07 17:00