EN facebook

Több mint 170.000 látogató a Szépművészeti Csontváry-kiállításán - Az utolsó hétvégén hosszabbított nyitvatartással!

TÉMA

Már több mint százhetvenezren voltak kíváncsiak a Szépművészeti Múzeum Csontváry-kiállításra, így a tárlat az intézmény történetének 10 leglátogatottabb kiállítása közé került. A 2023. július 16-ig látható tárlat a nagy érdeklődésre való tekintettel már hétfőnként is nyitva áll a látogatók előtt, az utolsó hétvégén pedig egy órával korábban, 9 órakor nyitja meg a kapuit az intézmény és este 9 órakor zár a népszerű tárlat.

 

170 éve született Csontváry Kosztka Tivadar (1853–1919). Az évfordulót közös kiállítással ünnepli a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum. A festőgéniusz életművének legjelentősebb műveit őrző két közgyűjtemény anyagából összeállított tárlat a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében nyílt meg a Szépművészetiben, ahol július 16-ig látható. A negyvenöt művet felvonultató kiállítás tisztelgés a magyar festészettörténet egyik legeredetibb és legismertebb alkotója előtt.


A két intézmény egyesített gyűjteményének köszönhetően a kiállításon együtt látható Csontváry híres Önarcképe és Magányos cédrusa, a nagyméretű Taorminai görög színház romjai és a Nagy Tarpatak a Tátrában című festménye, valamint a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban és a Jajcei vízesés című alkotásai is. A negyvenöt művet – köztük a csaknem harminc négyzetméteres Baalbeket és a többi óriásfestményt – felvonultató kiállítás teljes képet nyújt Csontváry fő témáiról, motívumairól és életéről.

 

 

Borítókép: Kallus György / Világgazdaság

képzőművészet, kiállítás, látogató, művészet, programajánló
2023-05-19 19:00
állományvédelem, gyűjtemény, műhely, restaurátor, tárgy, téma
2023-05-11 07:00