EN facebook

Több mint tízezer első világháborús és régi erdélyi fotót tesz közzé az Országos Széchényi Könyvtár a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója alkalmából

VIRTUÁLIS

„Fotótér” néven új tartalomszolgáltatást indított az Országos Széchényi Könyvtár 2020. június 4-én. Az első két gyűjtemény, amelyet a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója alkalmából közzéteszünk, összesen tízezer képből áll, és az első világháború, valamint a Trianon utáni Erdély fotográfiáit tartalmazza. Az adatbázis a könyvtár fejlesztésében, az Országos Könyvtári Platform projekt keretében készült el. A képek a nemzeti bibliotéka közel hatszázezer dokumentumot őrző Fényképtárából származnak. Arra törekszünk, hogy minden gyűjteményrész legizgalmasabb, legjobb képeinek reprezentatív válogatását szolgáltassuk, és támpontokat adjunk a további kereséshez. Egyes különleges, forrásértékű gyűjteményrészeinket teljes körűen digitalizáljuk. Ilyen az első világháborús kollekció és a Szabó Dénes (1907–1982) képeiből készült erdélyi galéria is.


Az Országos Széchényi Könyvtár (akkor még mint a Magyar Nemzeti Múzeum Könyvtára) 1914 augusztusától gyűjtötte az első világháború képeit, törekedve arra, hogy minél szélesebb körből merítsen. Neves fotográfusok –Müllner János (1870–1925), Balogh Rudolf (1879–1944) és Erdélyi Mór (1866–1934)–, valamint amatőr fényképészek művei egyaránt megtalálhatók a gyűjteményben. A felvételektöbbsége nagyítás, de akad köztük üveglemez és diakép is. A képek jelentős hányada a katonák mindennapjait ábrázolja, a tábori élet mozzanatait, a frontra és a frontok közötti vonulásokat, a táborok létesítését, a harcokat és azok drámai következményeit: a temetőket, a kórházakat, a hadirokkantakat. Nem hiányoznak a gyűjteményből a hátország lakóinak mindennapjai sem: a szegénység, a pusztítás és a nélkülözés képei, de találhatunk felvételeket a gyermekek és a katonák kapcsolatáról, a nők szerepvállalásáról a kórházakban és a hátországban, és természetesen a háborús propaganda dokumentumait is.

 

Szabó Dénes életművéből több mint háromezer üveg- és cellulóznegatív került a nemzeti könyvtár birtokába. A fényképeket a kolozsvári Fotofilm cég munkatársaként készítette, döntő részük városkép és tájkép, amelyek a cég képeslapkiadói tevékenységéhez kapcsolódnak. A már feliratozott, sokszorosításra előkészített képeslapnegatívok az 1930-as és az 1940-es évek erdélyi falvait, városait, fontosabb épületeit, fürdőit ábrázolják, érzékeltetik a táj természeti szépségeit. A gyűjtemény értékes részei a népviseletet dokumentáló sorozatok, a falusi és a városi életképek, családi, társadalmi események felvételei, amelyekből kibontakozik a két világháború közötti erdélyi hétköznapok hangulata. Adatbázisunkban a teljes hagyatékot közzétettük, ezért a galériában helyet kapott Szabó Dénes kárpátaljai és berlini sorozata is.

 

Az adatbázis fejlesztése nem zárult le, a szerkezetet a felhasználói visszajelzések alapján folyamatosan finomítani fogjuk. Célunk egy gazdag, könnyen kezelhető, felhasználóbarát adatszerkezet kialakítása. Terveink között szerepel a Fényképtár további gyűjteményeinek közzététele is. Reményeink szerint az adatbázis segítséget nyújt az online nem elérhető, csak helyben, az OSZK épületében kutatható fényképek hozzáférhetővé tételében is.

 

Hasznos időtöltést, eredményes böngészést kívánunk – s ha felismeri a képeken szereplő helyszíneket, szereplőket, kérjük, segítsen nekünk pontosítani a képek leírását!

 

Adatbázisunk elérhetősége: https://fototer.oszk.hu/

 

 

Borítókép: fototer.oszk.hu