EN facebook

Többet rejt, mint gondolnád! A Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény új kiadványa

KIADVÁNY

2024-06-14 07:00

Milyen egy jó kiállítási katalógus? Miért van rá szükség? Miért hiányzik, ha nincs? Milyen lehetőségei vannak egy kis muzeális gyűjteménynek ilyen jellegű kiadványokat készíteni? Hogyan lehet kivitelezni? Mikor érdemes belevágni? Ezeken a kérdéseken tűnődtem, mikor május végén végre kezembe vehettem a Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény legújabb, hiánypótló kiadványát. Várakozásomat örömmel vegyes büszkeség kísérte, mivel készítésében, a múzeum szenior gyakornokaként én is részt vehettem, beleláthattam.

 

Róth Miksa emlékév van: 2024 júniusában 80 éve, hogy meghalt világhírű iparművészünk. A múzeum dolgozóinak régóta dédelgetett vágya volt, hogy egy új kiadvánnyal bővüljön a múzeum shop kínálata. Idén, Erzsébetváros Önkormányzatának támogatásával és a Róth Miksa Emlékház és Gyűjteményben tevékenykedő munkatársakkal, illetve gyakornokokkal sikerült ezt kivitelezni. Méghozzá nem is akárhogy!

 

Méretét tekintve se nem nagy, se nem kicsi, épp kézbe való, ami a terjedelmére (86 oldal) is igaz. Kétnyelvű, ami a nagyszámú külföldi látogató miatt is fontos szempont volt. Feltűnően színes, kép és képrészletekkel gazdagon illusztrált ugyanakkor kellően informatív. Kitér a művész munkásságára, családi hátterére, valamint a múzeum épületéül szolgáló egykori lakóház történetére. Felépítése ugyanúgy részekre tagolódik, mint egy mozaik, hogy a szemlélő végül teljes képet kapjon Róth Miksáról és koráról, ahol a művész, mint mesterember, férj és apa van „jelen” 20. század eleji bútorokkal, tárgyakkal körülvéve. A műtárgyak csoportosítása és fejezetekre osztása pedig olyan háttér tudást is segít meglátni és értelmezni, amelyek első látogatásra nem biztos, hogy észrevehetők lennének.

 

fotó: Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény

 

Katalógus belső

fotó: Kálmán Margit

 

A Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény eddigi kiadványai nem tértek ki részletesen a lakásmúzeum tárgyainak bemutatására. A családi hagyaték több darabja, kitüntetések és más személyes holmik a raktárban várakoztak, pedig Róth Miksa felesége és gyermekei ezeket a tárgyi emlékeket is óvták, gondozták és ápolták évtizedeken keresztül azért, hogy az utókor is gyönyörködhessen bennük. Ezekből több az állandó kiállításra került a közelmúltban, hogy árnyaltabb, teljesebb képet tárjon a látogató elé arról a történelmi korszakról, és polgári miliőről, melyben Róth Miksa és családja élt, műhelye alkotott. Munkásságát nem lehet függetleníteni az őt körülvevő történelmi eseményektől, technikai vívmányoktól, továbbá a művészbarátok említése is elengedhetetlen. E mondanivaló pedig központi szerepet játszik a múzeum életében nemcsak a márciusi nyitás programjai óta, hanem Emlékház mivoltunk, lakásmúzeumi tereink miatt is.

 

A kiadvány tükrözi a majd három éve elkezdett szemléletváltást, azaz fiatalos, lendületes és merész. Kiállítási katalógus, ugyanakkor kicsit kiállítási vezető is. Elkészítését látogatói visszajelzések és igények befolyásolták, szorgalmazták. Célja, hogy nézegethető, gyönyörködtető és informatív legyen, de ne túl tudományosan. Illeszkedik ahhoz a hosszú távú projekthez, melyet még 2021-ben indítottak el. Ennek a friss arculatnak a megvalósításában nagy segítséget jelentettek a gyakornoki programban résztvevők, akik így tapasztalatot szerezhettek az intézmény működéséről és küldetéséről. Új programok, információs táblák, padlómatricák, teremtáblák a lakásmúzeum szobáihoz és egy kiállítási katalógus is született. Körbeértünk, eljutottunk valahonnan valahová, ahogy azt Kolocz Dóra a Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény szakmai vezetője mondta. Büszkék vagyunk, hogy közösségi múzeumként összefogással és csapatmunkával sikerült kivitelezni a kiadvány elkészítéséhez szükséges részfeladatokat.

 

Gyakornoki megbeszélés

fotó: Talabér Flóra

 

A Budapest, Nefelejcs utca 26. szám alatt található épület gyűjteménye 2005 óta várja látogatóit állandó kiállításaival, haladó szellemű új programjai mellett immár kézbe vehető módon is érzékelhető a változás. Ebben a kiadványban papíron kapunk olyan élményt, mely egy letűnt kor ékességét, gazdagságát bizonyítja reprezentatív formában, méltóképpen emléket állítva a „színek mesterének”.

 

Székely Aladár portréja Róth Miksáról (1910-es évek)

forrás: Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény

leltári szám: 2022.8.1

 

 

A szerző múzeumpedagógus, a Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény szenior gyakornoka.

gyűjtemény, kiadvány, múzeumpedagógia, téma, történelem
2024-01-21 17:00
gyűjtemény, kiadvány, múzeumpedagógia, műhely, téma
2024-04-23 07:00
gyűjtemény, helytörténet, könyvbemutató, néprajz, programajánló, téma
2024-03-04 07:00