EN facebook

Tojásdíszítő bemutatók és különleges gyermekprogramok várják a látogatókat a húsvéti hétvégén a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeumban

PROGRAMAJÁNLÓ

2022-04-15 16:00

A tojásírás és -patkolás, valamint a magrátétes tojásdíszítés rejtelmeibe pillanthatnak be, kézműves foglalkozásokon, gyermekprogramokon vehetnek részt az érdeklődők a Baranya megyei Zengővárkonyban működő Míves Tojás Múzeum az idei húsvéti hétvégén.

 

Nienhaus Rózsa, a múzeum vezetője elmondta, hogy a virágvasárnap óta tartó programsorozatra sok látogatót várhattak, ugyanis a pandémia miatt az utóbbi két évben nem tudták megrendezni az eseményt a szokásos formában.

 

Nagyszombaton Sebestyén István, a népművészet mestere mond mesét a gyerekeknek, de lesz a meseterápiát bemutató foglalkozás is, továbbá elfeledett tavaszi zöld és böjti ételekről tartanak előadást, míg húsvét vasárnap hagyományőrző egyesületek adnak műsort.


A múzeum virágvasárnaptól húsvétig mindennap 10 és 18 óra között fogadja a látogatókat, akik arra is lehetőséget kapnak, hogy saját kezűleg díszítsenek tojásokat az ünnepi héten.

 

 

A Míves Tojás Múzeum egyedülálló gyűjteményét 2000-ben a zengővárkonyi tájház pajtájában nyitották meg, a gyűjtemény mintegy 2400 kiállított és további 2100, tárlókban őrzött darabot tartalmaz.

 


Az intézmény anyagának különleges darabjai közé tartoznak az úgynevezett utaveszett, a huculmintás, a karcolt, a bőcsi írott, a viaszlevonatos, a temperával festett, a patkolt, a mag- és szalmarátétes és a dróttal díszített tojások is.
A múzeumot a járványügyi korlátozások előtt évente több mint tízezren keresték fel; Magyarország mellett számos európai országból, valamint Ausztráliából, Afrikából, Kanadából, Japánból, Kínából, Oroszországból és az Egyesült Államokból is volt már látogatója az intézménynek.

 


A Míves Tojás Múzeummal és a húsvétváró programokkal kapcsolatban további részletek olvashatók a tojasmuzeum.hu honlapon és a Míves Tojás Múzeum Zengővárkony Facebook-oldalon.

Az év múzeuma, múzeum, néprajz, Pulszky Társaság, tárgy
2021-06-07 17:00
látogató, néprajz, örökségvédelem, programajánló, természet
2022-04-15 07:00
gyűjtemény, kiállítás, látogató, tárgy
2019-11-21 12:00