EN facebook

Tombor Zoltán: Fényterápia - fotókiállítás a Mai Manó Házban

KIÁLLÍTÁS

2021-09-01 07:00

Tombor Zoltán fotográfus Mai Manó Házban látható, első, önálló, intézményi kiállítása átfogó képet nyújt az utóbbi években készült munkáiból. Az alkotó közel kilenc év után, 2019 novemberében költözött haza New Yorkból, ahol 2011 óta élt és dolgozott. Divatfotográfusként nevét több mint húsz éve ismeri a szakma. A Fényterápia című kiállításon új, autonóm alkotói oldaláról ismerhetjük meg Tombor Zoltánt.

 

Az első emeleten a 2020-as év által ihletett sorozatából mutatunk be válogatást. A szerzői anyag készítése során az alkotót olyan érzések foglalkoztatták, mint az elszigeteltség, a bezártság, a bizonytalanság. Tombor a jövőtlenség és a sokszor ellentmondásos érzelmeknek a hatásait vizsgálta. Választ, megoldást nem tud és nem kívánt adni kérdéseire: mi hagyható el a jelenlegi életünkből, és mely dolgok pótolhatatlanok? Mi számít az új helyzetben valódi értéknek? A sorozat csendes meditáció 2020-as évünk váratlan epizódja mentén, amelyben az alkotó önmagát kereste a felfordulásban. 

A második emeleten az utóbbi öt év, főként New Yorkban készült editorial munkáiból láthatunk válogatást. Az anyagon keresztül jól látható kapcsolat rajzolódik ki Tombor alkalmazott és az alkotóművészeti munkái között. A szelekcióban található képek olyan neves magazinokban jelentek meg, mint a Vogue, a Harper's Bazaar, a Time, a New York Times Style és a The Last Magazine, és olyan hírességeket is bemutatnak, mint Shirin Neshat, Alicia Keys vagy Francesco Clemente. 

 

Tombor Zoltán (1973) jelenleg Budapesten élő és alkotó fotográfus. Autodidakta, tizenévesen ismerkedett meg a fotográfia alapjaival, 1995 óta fényképez hivatásszerűen. Karrierje Magyarországon kezdődött, majd 2003-ban Milánóba költözött, ahol főként divat-, reklám- és portré felkéréseket teljesített. 2011-ben New Yorkban telepedett le, ahol a legnagyobb magazinok számára készített divatanyagokat. 2015-ben megalapította saját, évente megjelenő kiadványát, a Supernationt, mely divat és dokumentarista sorozatait mutatja be. Tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének, a Magyar Sajtószövetségnek, a New York-I International Center of Photography-nak és a Professional Photographers of America szervezetnek. Legutóbbi magyarországi kiállítása Hazafelé címmel 2019 telén volt látható a Societé Budapestben.

 

A kiállítás megtekinthető:
2021. augusztus 31., 18.00 – 2021. október 3.


Kedd – vasárnap 12 és 19 óra között.
Hétfőn és ünnepnapokon zárva.


Kurátor: Sárvári Zita

emlékezet, fénykép, kiállítás, látogató, programajánló, természet, történelem
2020-09-08 11:00
fénykép, gyűjtemény, #muzeumozzaszobadbol, programajánló
2020-05-05 17:00