EN facebook

Törékeny vágyak Óbudán!

PROGRAM

2019-03-25 19:00

A másfélezer év óta Kínában, titkos recept alapján készített porcelánok nagyjából háromszáz éve kezdték el meghódítani Európát, hogy státuszszimbólumként a királyi, főúri családok asztalára kerüljenek. Az első európai porcelánok hosszas kísérletezések után, csupán az 1700-as évek elején születtek meg. A bonyolult technológia és a sokrétű szaktudás eredményeként létrejött különös szépségű, ragyogó fehérségű „használati tárgyak” azóta társai életünknek: részesei az ünnepeinknek, vagy éppen mindennapi pillanatainkat varázsolják ünnepivé. Látszólagos törékenységük ellenére dacolnak az idővel.

 

A nagyhírű hazai porcelángyárak mellett kevésbé ismert, hogy Óbudán is létezett porcelángyár. Hüttl Tivadar, kibővítve az édesapja által 1854-ben alapított üzletet, először egy porcelánfestő üzemet hozott létre, termékeinek kiváló minőségével elnyerve a „császári és királyi udvari szállító” címet. 1903-ban a Jász utcában, majd 1906-ban Óbudán gyárat is alapított, amely az 1951-es államosítást követően Aquincum Porcelángyárként működött tovább. Az évtizedek során az óbudai porcelánok meghódították I. Ferenc József királyi asztalát, emelték a nemesi és nagypolgári lakások eleganciáját, az 1950-es évektől pedig eljutottak a társadalom legszélesebb rétegeinek otthonába. Időközben természetesen a termékpaletta is változott: a Hüttl étkészletektől, asztali szervizektől az aquincumi figurális porcelánokig, vitrintárgyakig.

 

 

Az Óbudai Múzeum új időszaki kiállítása sokoldalúan mutatja be e szerteágazó történetet. Nem csupán a két gyár történetét ismerteti, hanem betekintést enged a porcelán készítésének technológiájába, újításaiba, kísérleteibe is. A látogató megismerheti a termékpaletta sokszínűségét, változatosságát a királyi, nemesi, családi, kávéházi, szállodai szervizektől a panelházak vitrinjeiben felhalmozódó, mindenki számára ismerős nippekig. A kiállítás bemutatja az Aquincum Porcelángyár neves iparművész-tervezőit és legnépszerűbb vagy legkülönlegesebb alkotásaikat, továbbá a gyár egykori dolgozóinak személyes élményeit és az általuk készített, egyedi történettel bíró tárgyakat.

 

KÖVETKEZŐ PROGRAM! Március 29-én 17 órakor a kiállításhoz kapcsolódva a kortárs porcelánművészettel ismerkedhetünk ,,A technológia vezérli a gondolatot vagy a gondolat vezeti a technológiát?" - A kortárs porcelánművészet” címmel. Előadó: Tóth Anita iparművész, porcelántervező.

 

Fotó: Óbudai Múzeum

beruházás, bővítés, látogató, téma
2018-01-07 14:00
helytörténet, kiállítás, színház
2019-03-24 14:00
emlékezet, tárgy, történelem
2019-03-24 08:00