EN facebook

TRIANON ANZIX / 100 rajz – 100 mondat. Sárkány Győző Ferenczy Noémi-díjas grafikusművész, Érdemes Művész kiállítása

KIÁLLÍTÁS

2020-06-08 07:00

A Pesterzsébeti Múzeum Gaál Imre Galériájában 2020. június 3-án nyitottuk volna meg a Sárkány Győző Trianon Anzix című kiállítását, amely mára már elérhető online formában, ezt ajánlom a figyelmükbe. Nem tesszük közzé a teljes anyagot, bízva abban, hogy novemberben mégis megnyithatjuk majd a kiállítást.

 

Sárkány Győző a sorsfordító esemény 100. évfordulóját 100 fekete-fehér grafikai lappal (vegyes technika, 70x50 cm) idézi meg. Az országot ért döbbenetes emberi és területi veszteség drámaiságának erőteljes kifejezést ad az egymás mellé helyezett kompozíciók sötét-világos ritmusa. A Trianon Anzix számos ponton társítható a Gaál Imre Galériában a 2017-ben, a reformáció 500. évfordulójára rendezett Bálványok bukása / 50 rajz -50 gondolat / című kiállításhoz és annakkísérő kiadványához. A korábbi „fehér könyv” párdarabjaként jelenik meg 2020-ban a „fekete könyv”.

A művész nem az általában szokásos narratív közelítésmóddal dolgozza fel a témát, célja a történelmi tragédia nemzeten túli, világtörténelmi méretben történő szemlélete. Ez a látásmód lehetőséget ad arra, hogy saját történelmi drámánkat az emberiség történetének folyamán számtalanszor megtörtént tragédiákkal együtt, közös élményként éljük át. Nem vállalkozik magyarázatokra, értelmezésekre, csak számtalan kérdést tesz fel a szemünk előtt lüktető fegyelmezetten átgondolt ám mégis szürrealisztikusan szabad ívű rajzfolyamban.

 

Udvary Ildikó művészettörténész / múzeumigazgató

 

Az online kiállítás megtekinthető a múzeum honlapján az időszaki kiállítások között egy virtuális galériában, valamint Facebook oldalán.

 

felhívás, kiállítás, kortárs, #muzeumozzaszobadbol, virtuális
2020-05-08 07:00