EN facebook

Új múzeumok különleges helyszínei Kambodzsában, Angliában és Olaszországban

2018-04-23 09:30

Három inspiráló, érdekes külföldi példát mutatunk most arra, hogy hol nyílnak múzeumok világszerte.

 

Etnológiai múzeum Kambodzsa egyik világörökségi helyszínén

 

Kambodzsában tíz évig tartó munkálatok után a Preah Vihear templom világörökségi helyszíne mellett nyitottak múzeumot. A Praeh Vihear egy ősi hindu templom, amelynek nagy része a 11–12. századból származik. Az Dângrêk-hegységben ötszázhuszonöt méter magasan található épület 2008 óta szerepel az UNESCO Világörökségi Listáján. A múzeum jelenleg tíz hektáros területen üzemel, de végső állapotában a tizenegy épületből álló intézmény százhetvenhét hektárnyi területet fog lefedni – az intézményt Samdech Techo Hun Sen után nevezték el, aki 1998 óta az ország miniszterelnöke.

 

Kamdodzsai buddhista szerzetesek sétálnak a Preah Vihear templomnál 2008-ban © Tang Chin Sothy/AFP

 

„A kuy és más etnikai kisebbségek kultúrájának, hagyományainak, viseleteinek, nyelveinek, művészeteinek, vallásos hiedelmeinek és mindennapi életének oktatási és kutatási központja lesz a múzeum. Az egyetlen etnológiai múzeum lesz Kambodzsában” – mondta Bin Chhin kambodzsai miniszterelnök-helyettes. Az intézmény a ritka értékes flóra és fauna, illetve a Mekong folyó mentén évszázadokon keresztül használatos hagyományos gyógyszerek megőrzésének a helyszíne is lesz, de a Thaifölddel, Laosszal és Vietnámmal való kulturális együttműködés és turizmus népszerűsítése is a céljai között szerepel. A projekt közel nyolcszázezer amerikai dollárba került, amely a kambodzsai kormány, a miniszterelnök és magánszemélyek támogatásából jött össze. Az UNESCO a technikai megvalósításban vállalt szerepet. „Ez az új kulturális intézmény nem csak az ősi khmerek civilizációjára reflektál, de a helyi kuy etnikum közösségeire és a természetes környezetük gazdag sokféleségére is” – áll az UNSESCO közleményében.

 

Kortárs galéria egy tizenkilencedik századi londoni fürdőben

 

A London déli részén található New Cross negyedben 2014-ben kezdték el az 1895 és 1898 között Jakab-stílusban (kora angol barokk stílus) épült Laurie Grove fürdőt kortárs művészeti hellyé változtatni. A Thomas Dinwiddy (1845–1928) által tervezett épületkomplexumot, amely 1991-ig funkcionált fürdőként, 1994-ben vette meg a Goldsmiths Egyetem. Az átalakításra meghirdetett pályázaton az Assemble építészkollektíva – fiatal és radikális dizájnerek csoportja, akik 2015-ben elnyerték a Turner-díjat – terve nyert, ennek alapján számos eredeti jellegzetességet megőriznek, például az öntöttvas víztartályt, amely két emeleti teret zár majd körül, éles kontrasztot teremtve a lenti szint fehér kocka [white cube] részével. A koncepció szerint az új terek különleges lehetőséget nyújtanak majd kiállítások bemutatására, ahol a kurátorok fejleszthetik a képességeiket, a külföldi és az egyetemi művészek pedig kiállíthatnak, megvitathatják munkáikat.

 

A Laurie Grove fürdő egy épülete © http://transpont.blogspot.hu

 

A Laurie Grove víztartálya 2011-ben © http://transpont.blogspot.hu

 

Sarah McCrory – aki az intézmény igazgatója lesz – reméli, hogy a galéria kiváló inspirációs forrásként szolgál majd a Goldsmiths diákjai és dolgozói számára, de alapvetően egy nyitott, nyilvános hely lesz, ahol a tanulók és a szélesebb közönség megismerkedhet a művészet új formáival, ahogy múltbéli, ősi és modern példákkal is. A költségeket részben az egyetemen végzett diákok – például Damien Hirst vagy Sarah Lucas – aukcióra bocsátott műveinek eladásából fedezték (1.7 millió fontot a négymillióból). A galéria szeptemberben fog megnyitni Mika Rottenberg New York-i művész kiállításával, aki a munka és a feminizmus témájához kapcsolódó, gyakran abszurd és szürreális videóiról és szobrairól ismert. Ez lesz Rottenberg első egyéni kiállítása Londonban.

 

Ugyanez az épületrész az Assemble tervein © https://assemblestudio.co.uk

 

Művészeti múzeum egy volt fasiszta főhadiszállás épületében?

 

Az európai migrációs válság által uralt olasz választási kampányban a kultúra kérdése jelentős mértékben háttérbe szorult – a szélsőjobboldali Lega párt programjában azonban több oldalt szántak a „kulturális örökség és olasz identitás” című szekciónak, melyben a kultúrát az „ország stratégiai tőké”-jének nevezik, amely a többi országgal szemben garantálhatja az olaszok elsőbbségét. A Lega – amely a március 4-i választásokon a szavazatok majdnem tizennyolc százalékát szerezte meg – az olasz múzeumi élet szervezetlenségére is felhívta a figyelmet, a legérdekesebb azonban az Észak-Olaszország legnagyobb modern művészeti múzeumának létrehozására vonatkozó tervük, melyet az egykori comói fasiszta főhadiszállás, a Palazzo Terragni és a szomszédos épületek területén valósítanának meg.

Palazzo Terragni (másik nevén Casa del Fascio) kocka alakú építményét a két világháború közötti korszak vezető racionalista építésze, Guiseppe Terragni (1904–1943) tervezte Mussolini Nemzeti Fasiszta Pártjának megbízására 1932-ben. Az épületet a rezsim egyik szimbólumának tekintették, az elülső udvar és az átrium a felvonulások hatalmas tömegeinek elhelyezésére lett tervezve. Terragni Marcello Nizzoli (1887–1969) és Mario Radice (1898–1987) művészekkel dolgozott a díszítésen, az épületet többek között utóbbi absztrakt képei, illetve a Duce márványfigurája díszítette.

 

A Palazzo Terragni © Claudio Divizia/https://www.theartnewspaper.com

 

Az épület 1957 óta az olasz Guarda di Finanza (a Gazdasági Minisztérium alá tartozó fegyveres erő, amely elsősorban a pénzügyi bűncselekményekkel és csempészettel foglalkozik) egyik osztályának ad helyet, így a nyilvánosság számára csak korlátozottan érhető el. Évek óta szó van arról, hogy múzeummá alakítják (bár jelenleg is van benne egy kis tárlat a Guarda di Finanza hatodik légiójának történetéről), idén februárban Como városa tette meg az első lépést az ügyben, amikor aláírt egy megállapodást Attilio Terragnivel, az építész unokájával és a Terragni archívum elnökével, hogy az emlékművet megnyissák a turisták előtt és lehetőség szerint kérvényezzék az épület számára az UNESCO világörökségi státuszt. A Lega programja nem tartalmaz arra vonatkozó részleteket, hogy az esetlegesen megvalósuló múzeumban mit lehetne majd látni.

 

A Palazzo Terragni © https://it.wikipedia.org

 

 

Kezdő kép: Az Assemble tervei © https://assemblestudio.co.uk

 

Források:

http://www.xinhuanet.com/english/2018-03/20/c_137053309.htm

https://www.phnompenhpost.com/post-life-arts-culture/museum-preah-vihear-ready-open-after-10-years-preparing

http://www.unesco.org/new/en/phnompenh/about-this-office/single-view/news/press_release_inauguration_of_samdech_techo_hun_sen_eco_glo/

https://www.theguardian.com/artanddesign/2018/apr/01/former-swimming-baths-in-south-london-to-reopen-as-art-gallery

https://assemblestudio.co.uk/projects/goldsmiths-centre-for-contemporary-art

http://transpont.blogspot.hu/2011/07/laurie-grove-baths.html

https://www.theartnewspaper.com/news/italian-far-right-wants-to-turn-fascist-hq-into-mega-museum