EN facebook

Új szolgáltatásokkal bővült a Pulszky Társaság honlapja

2019-02-20 14:00

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület kiemelt feladatának tartja a múzeumi, illetve örökségvédelmi területen dolgozók szakmai tájékozódásának elősegítését. Ez az elkötelezettség motiválta a társaságot, amikor 2017-ben úgy döntött, hogy honlapján összegyűjti és elérhetővé teszi a múzeumi álláslehetőségeket. Az állásoldal pozitív visszhangja és sikere pedig arra bíztatott minket, hogy érdemes azt tovább is fejleszteni és egyéb szolgáltatásokat is bevezetni. 2019. február elsejétől ezért a megújult múzeumi állásoldal mellett a szakmai események is kereshetők a Pulszky honlapján. A fejlesztések teljes egészében saját forrásból, az egyesületi tagok tagdíjából származó bevételeket felhasználva valósultak meg.

Muzeális intézményben vagy az örökségvédelmi területen dolgozni hivatás, elkötelezettség a kulturális és természeti értékek gyűjtése, védelme, megőrzése és nem utolsó sorban bemutatása, társadalmi, közösségi hasznosítása mellett. Éppen ezért indokolt, hogy az ilyen jellegű álláslehetőségek ne csak az ismert állásportálokon, hanem külön összegyűjtve is elérhetők legyenek, segítve ezzel azok tájékozódását, akik hivatásuknak érzik a múzeumi és örökségvédelmi tevékenységet. 2017-ben ezért határozta el a Pulszky Társaság a múzeumi álláslehetőségek gyűjtését és honlapján való közzétételét. Az elmúlt másfél évben sok helyről kaptunk pozitív visszajelzést, és örömmel nyugtázhattuk, hogy vannak már jópáran, akik éppen a mi honlapunkat használva pályáztak és nyertek el állásokat.

Sokan úgy gondolják, hogy a múzeumi és örökségvédelmi álláslehetőségek nagy része nem nyilvános, illetve, ha van is pályázat, az sem nyitott, a kiírás időpontjában már eldöntött, hogy ki töltheti majd be az állást. Mi úgy gondoljuk, hogy ez nem igaz és nem is lehet igaz, hiszen az átlátható működés valamennyi muzeális intézmény felé egyértelmű elvárás. Állásportálunk elmúlt másfél éves működése, a nagyszámú meghirdetett állás és a hozzánk érkezett intézményvezetői megkeresések is azt bizonyítják, hogy a múzeumi munkalehetőség mindenki számára nyitott és az állások elnyerése valós verseny eredménye. Meggyőződésünk, hogy az állásportál nyilvánossága javára válik a munkavállalóknak – legyenek pályakezdők vagy olyanok, akik több éves munkaviszony után úgy szeretnének munkahelyet váltani, hogy közben hűek maradnak hivatásukhoz – és a munkáltatóknak egyaránt.

A korábbi statikus oldalt, amely pusztán a jelentkezési határidő sorrendjében közölte az ajánlatokat, mostantól egy dinamikus állásoldal váltja fel, amelyen mindenki könnyen megtalálhatja az őt érdeklő pozíciót. Az oldalon a munkahely földrajzi elhelyezkedése, a szakterület és a munka típusa alapján lehet szűréseket végezni, és a találatok nemcsak listába rendezve, de térképen is megjelennek. Célunk, hogy a honlapon valamennyi aktuális magyarországi, illetve a magyar kulturális örökséghez kötődő határon túli múzeumi és örökségvédelmi álláslehetőség, továbbá önkéntes munka és szakmai gyakorlat elérhető legyen. Ezúton is kérjük ezért az intézményvezetőket, illetve a személyzeti, HR-es munkatársakat, hogy a meghirdetett állásokról tájékoztassanak minket a pulszky.allas@gmail.com címre írt elektronikus levélben.

A megújult állásoldal mellett új szolgáltatásként indul az eseményoldal. A Pulszky Társaság havi hírlevelének olvasói eddig is értesülhettek az aktuális hónap szakmai eseményeiről, mostantól szeretnénk ezeket a híreket is mindenki számára nyilvánossá és kereshetővé tenni. A honlapon gyűjtjük és az adott esemény honlapjára mutató linkkel együtt publikáljuk a múzeumi és örökségvédelmi szakmai rendezvények (konferencia, szakmai nap, workshop, fórum, kurátori tálatvezetés stb.) időpontját. A Pulszky Társaság az egész múzeumi és örökségvédelmi terület képviselője, célja, hogy előmozdítsa a különböző szakterületek és szakágak közötti párbeszédet és együttműködést. Az eseményoldalra kerülő események kiválasztásánál ezért azokra fókuszálunk majd, amelyek az egész szakmát érintik. Nem tekintjük tehát feladatunknak sem a muzeális intézmények közművelődési vagy múzeumpedagógiai programjainak közzétételét, sem a különböző szakágak, illetve szaktudományok rendezvényeinek meghirdetését, mert úgy véljük, ezt egyrészt maguk a múzeumok, illetve azokat támogatva a Társaság által fenntartott magyarmuzeumok.hu online folyóirat, másrészt a megfelelő tudományos szervezetek elvégzik. Feladatunknak tartjuk ugyanakkor minden olyan esemény közzétételét, amely a muzeális intézmények, illetve az örökségvédelem saját, elméleti és gyakorlati kérdéseivel foglalkozik, a múzeumpedagógiától a kiállítási interpretáció kérdésein át egészen a múzeummenedzsmentig.

Az eseményoldal szerkesztését a Társaság önkéntesei végzik, akik rendszeresen szemlézik a múzeumi és örökségvédelmi website-okat, portálokat, online folyóiratokat. Kezdeményezésünk sikere azonban nagyban múlik az érintett intézmények együttműködésén is, ezért kérjük a szervezőket, hogy a szakmai eseményekről a pulszky.esemenyek@gmail.com email címre írt levélben tájékoztassanak minket!

A Pulszky Társaság a legnagyobb taglétszámmal rendelkező független múzeumi szervezet Magyarországon, tagjaink száma meghaladja a 800 főt. Működésünket elsősorban a tagsági díjakból származó bevételekből biztosítjuk, ahogy a mostani fejlesztéseket is ebből a forrásból valósítottuk meg. Köszönjük és köszönjék Önök is ezeket az új szolgáltatásokat mindazoknak, akik tagdíjuk befizetésével hozzájárultak megvalósulásához.