EN facebook

Újabb divatkiállítás az Iparművészeti Múzeum rendezésében: Romani Design a Ráth-villában!

KIÁLLÍTÁS

2021-09-25 16:00

Az Iparművészeti Múzeum a Dresszkód: szecesszió nagy sikere után ezúttal kortárs viseleteket mutat be. Ötödik állomásához érkezik a Körforgásban című kiállítássorozat, melyben arra kérünk kortárs dizájnereket, melyben arra kérnek kortárs dizájnereket, hogy a múzeum gyűjteményéből inspirálódva hozzanak létre saját dizájnt, az így megszületett műtárgyak is be is kerülnek oda. Ez alkalommal a világ első roma divatstúdiója, a Romani Design vállalta a részvételt: hat múzeumi műtárgyra reflektálnak a 2021. szeptember 24-től látogatható kiállításban.

 

A Romani Design tervezői összesen hat műtárgyat választottak a múzeum gyűjteményéből. Ezek mind Szűz Máriát vagy női szenteket ábrázoló szentképek, melyek inspirációjára hat elbűvölően gazdag mintázatú női öltözéket és hozzájuk illeszkedő kiegészítőket készítettek az alkotók.

 

 

Egy új elemmel egészült ki a Körforgásban sorozatnál megszokott munkafolyamat. Az együttműködés kurátorként arra ösztökélt bennünket, hogy lépjünk ki a múzeum falain túlra, és teremtsünk közösen valamit, ami a rítusok szintjén is összekapcsol minket. A Csatkán évente megrendezésre kerülő roma búcsún a hagyomány szerint a roma hívek adományként díszruhát varratnak a Mária-kegyszoborra, melyet óránként átöltöztetnek. A múzeum felkérésére a tervezők készítettek egy öltözéket a csatkai Mária-szoborra is. Ez a tárgy nem fizikai mivoltában került a gyűjteménybe, hanem csak a hozzá kapcsolódó folyamatot, történetet gyűjtöttük be. A csatkai Mária-kegyszobor ruhatárában pedig otthagytuk azt a ruhát, mely a Körforgásban sorozat keretein belül jött létre.

 

 

 

A Romani Design a világ első roma divatstúdiója. A stúdiót 2010-ben megalapító testvérpár, Varga Erika és Varga Helena küldetése, hogy a divat és az iparművészet eszközeivel segítse a romák társadalmi-kulturális presztízsének építését. Kézműves dizájntermékeikkel az autentikus roma népviseletet helyezik kortárs kontextusba. Kollekcióikban szívesen ötvözik a roma és a magyar folklór elemeit, hiszen a két kultúra évszázadok óta szervesen kapcsolódik egymáshoz. Az Iparművészeti Múzeum kezdettől fogva szoros kapcsolatot ápol a tervezőkkel. Büszkék vagyunk arra, hogy a Romani Design a múzeum főépületében tartotta első önálló divatbemutatóját (Divattal az elfogadásért, 2011). A 2017-es tavaszi-nyári Wanderers of the Worlds kollekció egy része pedig bekerült a kortárs dizájn gyűjteménybe.
A kiállítás-sorozat történetében először, a dizájnerek összesen hat műtárgyat választottak a múzeum gyűjteményéből. Ezek mind Szűz Máriát vagy többségükben női szenteket ábrázoló szentképek, melyek inspirációjára hat elbűvölően gazdag mintázatú női öltözéket és hozzájuk illeszkedő kiegészítőket készítettek az alkotók.

 

 

Kurátor: Horváth Judit PhD, az Iparművészeti Múzeum Kortárs Design Főosztályának vezetője

 

Társkurátorok: Farkasdy Melinda és Komporday Rita, az Iparművészeti Múzeum Kortárs Design Főosztályának munkatársai

 

iparművészet, kiállítás, programajánló
2019-09-27 14:00
design, iparművészet, programajánló
2019-05-22 15:00