EN facebook

Újra régi pompájában tündököl az ősi etruszk sírkamra

2018-09-24 17:00

Befejeződött a Kr. e. 3. századból származó „Pajzsok sírjának” restaurálása a Monterozzi etruszk nekropoliszában Az ezt a sírt is magába foglaló, Tarquiniában található temetőt  Cerveteri temetkezési körzetével együtt 2004-ben jelölték az UNESCO világörökségi listájára.

 

 

A falfestmények - amelyeken a képi ábrázolások mellett ritka etruszk nyelvű feliratok is olvashatóak - tisztítása és konzerválása két évig tartott. A munkákat az Olasz Környezetvédelmi Alap támogatta.  

 

A festett sírkamra dekorációja elsősorban a hőmérsékletingadozástól és nedvességtől került veszélybe. Ezek miatt nem csak az alapozásul szolgáló vakolat réteg kezdett leválni a falakról, hanem a festmények felületén is fehér kalcium karbonátos réteg jelent meg, amelyet különböző baktériumok okoztak. A nedvesebb gócpontokban gombák szaporodtak el, ezek fekete foltokként takarták el az ábrázolásokat.

 

      

 

A sír magas színvonalú díszítése az itt eltemetett Velcha család kiemelt társadalmi rangját is mutatja. A festményeken megelevenedik, ahogy az elhunyt a túlvilágra indul és látható a halotti lakoma, amelyen a teljes család részt vett. Az dekorációnak kiemelt történeti értéket adnak az azokat kísérő ritka etruszk nyelvű feliratok, amelyekben az ábrázolt személyek neve, és az általuk viselt hivatali tisztségek (cusrus honorum) is olvashatóak.   

 

     

A restaurálási projekt 2016 nyarán kezdődött meg Maria Cristina Tomassetti és Chiara Arrighi vezetésével. A munkák eredménye képpen nem csak a már az ismert ábrázolások váltak újra láthatóvá, hanem korábban láthatatlan alakok és feliratok is kirajzolódtak.

 

 

A sír a helyreállítási projekt közben is látogatható volt vezetett túrák keretében, és a jövőben is az marad.

 

 

 

 

Fotók: C. Domenico-Ventura