EN facebook

Vajon ki lesz az Év Múzeuma? - Vár a Múzeumok Majálisa!

AÉM 2022

2022-05-18 07:00

Az idei Múzeumok Majálisán, a szombati napon kiderül, kik nyerik az Év Múzeuma 2022 díjat. A márciusban két kategóriában pályázó intézetek közül 9 juthatott tovább a második fordulóba. A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület ellátogatott a díjra esélyes jelölt intézetekbe és kiválasztotta közülük a kis és nagy múzeumi kategória nyerteseit. Május 21-én, a Múzeumi Világnap alkalmából rendezett Múzeumok Majálisán osztja ki az elismerő díjakat a Múzeumkertben. Vajon melyik intézmény nyeri az idei szoros versenyt? Az utolsó pár nap izgalmában lássuk újra a jelölteket és tekintsük meg kiemelkedő munkájukat, ami miatt mind érdemesek lehetnek a kitüntetésre.

 

Az Év Múzeuma 2022 díj nyertese olyan muzeális intézmény lehet, amely stratégiai alapú fejlesztéseinek köszönhetően jelentős sikereket ért el az elmúlt évben. A hat vizsgált szempont – megújulás, gyűjteménymenedzsment, ismeretátadás és hozzáférés, szolgáltatások, társadalmi felelősségvállalás – közül legalább háromban kiemelkedő változást vagy innovatív megoldásokat hozott és az elmúlt három év során zajló fejlesztései 2021-ben teljesedtek ki. 

 

Az Év Múzeuma 2022 díj kis múzeumi kategóriájának jelöltjei:

 

BTM Kiscelli Múzeum a koronavírussal járó lezárások ellenére is hét új kiállítást és négy nagy rendezvényt szervezett 2021 során. A zárva tartás alatt sem engedte el látogatóinak kezét, a virtuális térben kapcsolódott közönségéhez: számos gyűjteményeit népszerűsítő online sorozatot indított – többek között: #100évdivat, #Műhelytitkok, #Gyarapodásinapló, #Építészetitervekélőben – és múzeumpedagógiai segédanyaggal segítette a középiskolai távoktatást. A kiállítások és az egyéni tudományos tervek megvalósulásával párhuzamosan folyt a gyűjtemény feldolgozása, revíziója és digitalizálása, ezzel előkészítve egy szakmai munkát és kutatást elősegítő online adatbázis létrejöttét 2022-ben.

 

A már több, mint 40 éve működő Dreher Söripari Emléktár a koronavírusjárvány kapcsán újragondolni kényszerült a múzeum jövőjét, a helyi közösségben betöltött szerepét és ez nagymértékű megújulást eredményezett. Olyan interaktív elemekkel színesítették a gyár és a söripar történetét bemutató állandó kiállítást, mint QR kódok vagy malátaadagoló, így megkóstolható a sör alapanyagául szolgáló maláta is. Bár egy szeszesitalgyár üzemeltette múzeumról van szó, a játékos és modern tárlat előkészítésekor a 18 év alatti látogatókra egyaránt tekintettel voltak. Kőbánya kerület fellendítéséért tett lépés volt, hogy felkérték Kolodko Mihály szobrászt két kisplasztika elhelyezésére, amelyeket ezután közösségi oldalán a művész is hirdetett.

 

A makói József Attila Múzeum fontos szereplője a térség kulturális életének és a környék kiemelt turisztikai célpontja. Csongrád-Csanád megye legnagyobb néprajzi kollekciójával rendelkezik, emellett irodalmi és történeti emlékeket is gyűjt és 2014-ben szert tett Börcsök Attila néprajzi tárgyakból álló, külön egységet képező magángyűjteményére. Ezzel összesen 28 ezer műtárgyat őriz. Célkitűzése, hogy kinevelje a jövő múzeumlátogatóit és ennek érdekében szoros kapcsolatot ápol a helyi közoktatási intézményekkel, családi rendezvénynapokat és évente közel 20 tematikus gyerektábort rendez honismereti, régészeti, fazekas, takács, horgoló, nemezelő, fotó és videó, képzőművészeti és kézműves témákban.

 

A nyíregyházi Kállay Gyűjtemény eredetileg dr. Kállay Kristóf, a Szuverén Máltai Lovagrend szentszéki nagykövetének római emigrációban gyűjtött kollekciójából született és 2020-tól fogadja látogatóit új épületében, a Kállay Házban. A múzeum 16 ezres könyvtárral rendelkezik, gyűjteményébe a Kállay-leszármazottak személyes tárgyai, rendjel- és iparművészeti algyűjtemények tartoznak. Fontos a múzeum szerepvállalása a helyi kultúrában is, hiszen a Kállay családot és a rendjeleket bemutató állandó kiállítása mellett Nyíregyháza várostörténetét is ismerteti. Kiemelt feladatának tekinti a digitalizálást, így évek óta sorra kerülnek fel a műtárgyak a többek között a MuseuMap honlapjára, a MaNDA  és az EMIR adatbázisba.

 

Az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény 120 évre visszamenően őrzi pszichiátriai kezelés alatt állt betegek alkotómunkáit és a magyarországi elmegyógyintézetek történetének dokumentumait, amelyekhez kiállítások, közösségi programok során és látványraktárában biztosít hozzáférést. Kézirattára tudományos kutatóhelyként is működik, ezzel elősegítve a művészet- és pszichiátriaitörténet, a pszi-tudományok és a vizuális kultúra, alkotóművészet és terápia közti kapcsolatok vizsgálatát. A járvány alatt állományvédelem, például 100 éves grafikák restaurációi és gyűjteményi kutatások zajlottak a múzeumban. Fontos a társadalmi felelősségvállalásban betöltött szerepe, hiszen gyűjteménygyarapítása során kiemelt szempont a pszichiátriai kezelés alatt állók támogatása.

 

A kismúzeumi kategória egy másik esélyese a „Liget előszobája”, az Iparművészeti Múzeum jelenleg is nyitva tartó kiállítótere, a Ráth György-villa. A mi szecessziónk című állandó tárlat a felújítás miatt zárva tartó anyaépület közel 800 műtárgyát teszi elérhetővé a látogatók számára. A múzeum több városi felfedezőtúrát is szervezett: gyalogosan és kétkeréken kalauzolták az érdeklődőket a Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! rendezvénysorozat során, az ArtRollers eseményeken pedig az országban elsőként, rollerrel járták be Budapestet. A második fordulóba való továbbjutás részben sokrétű inklúziós programjainak is köszönhető: az általános iskolások illemtan órájához kapcsolódó Utazó Múzeum, a vakok és gyengénlátók számára tartott zenés és művészetterápia foglalkozások, a Tiétek is a múzeum! programjai pedig a járványidőszakban frontvonalban dolgozók számára indult. 

 

A bajai Türr István Múzeum interaktívan ismerteti a város múltját és Észak-Bácska régészeti, történelmi, néprajzi, művészeti emlékeit. Rendszeres programjaival bevonja a környékbeli gyerekeket a múzeumi életbe és külön foglalkozásokkal készül a hátrányos helyzetűek és fogyatékkal élők számára. A Gyermekjóléti Szolgálattal együttműködve egyik fő célkitűzése a szociokulturális helyzetük miatt az oktatásban esélyhátránnyal induló (roma, nem roma, nemzetiségi) gyermekek megszólítása és motiválásuk a tanulásra. 2019-ben a múzeum megalapította a Meseháló – NépmesePontot, ami a bácskai magyar, délszláv, bunyevác és cigány népmesék gyűjtését, illetve az élőszavas népmesemondás hagyományát hivatott tovább örökíteni.

 

Az Év Múzeuma 2022 díj nagymúzeumi kategóriájának jelöltjei:

 

A világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteménye”, a nagy múzeumok kategóriájában induló, 2007-ben már díjnyertes békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum több, mint 579 Munkácsy relikviát őriz, ám ezen túl gazdag természettudományi, régészeti, néprajzi, történeti és egyéb képzőművészeti emlékek is tartoznak gyűjteményébe. Ezek közül több, mint 20 000 virtuálisan is elérhető az online gyűjteményi adatbázisban. A múzeum életében mérföldkőként szerepel a 2020-2021-es évben nyílt utazás TÉRben és IDŐben című interaktív, látványos kiállítás, ami 21. századi eszközökkel mutatta be Munkácsy Mihály életét és Békéscsaba történetét. 

 

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum a kereskedő és a vendéglátós társadalom ismertetésén keresztül kívánja a világ sokféleségét bemutatni és az elfogadásra ösztönözni. KULTEA című programsorozata túlmutat a formális múzeumi kereteken és színielőadásokkal, koncertekkel bővíti a látogatói kört. Évente közel 10 új időszaki kiállítást szerveznek, amelyek közül több vándorkiállításként országszerte és a határokon túl is megtekinthető. 2022-ben nyílik meg Rijekában a Fiume – Kapu a nagyvilágra és Székelyudvarhelyen az Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig című tárlat. 2021-ben az ötvenötödik évforduló alkalmából megújult az intézmény teljes arculata, amelyhez letisztult formákat és a századfordulós üzletek üveges cégtábláinak arany-fekete színeit használtak.

 

Az Év Múzeum 2022 díj bírálói az egész múzeumi szakma számára jelentős újításokat, sikeres fejlesztéseket keresik a pályázatok között, ám ezt minden esetben az adott intézet társadalmi és környezeti lehetőségeihez mérten értékelik. Ugyan kategóriánkként csak egy nyertes múzeum választható, a második fordulóba tovább jutó intézetek szakmai tevékenységük elismeréseként mind kiérdemelték a megtisztelő Az Év Múzeuma 2022 díj jelöltje címet, mind fontos szereppel bírnak a magyar kulturális életben és érdemes figyelemmel követni őket, lehetőség szerint ellátogatni kiállításaikra és rendezvényeikre.  

 

díj, felhívás, gyűjtemény, műhely, pályázat, Pulszky Társaság, téma
2022-02-06 07:00
Az év múzeuma, díj, műhely, pályázat, Pulszky Társaság, téma
2022-05-01 11:00