EN facebook

Vajon milyen lesz a kész alkotás? Élő festésre hív a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

2017-09-10 10:30

Performansz a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban! A csütörtökön nyílt A fény sebei, a színek anatómája című kortárs kiállítás ideje alatt a múzeum udvarában az alkotó, Szabó Beáta folytatja a már elkezdett munkáját. A kiállítás a finisszázson, szeptember 28-án válik teljessé az elkészült festménnyel.

 

Élő festés 10-12 óra között a következő időpontokban:
szeptember 11-15.
szeptember 17-22.
szeptember 24-28.

 

A performansz ingyenesen tekinthető meg a felsorolt napokon.

 

A csütörtökön nyílt kiállításról a következőket olvashatjuk a múzeum honlapján:

 

Nyílt. Bensőséges. Esendő. Őszinte.
Szabó Beáta festőművész az emberi lét sérülékenységével, tisztaságával, nyughatatlanságával foglalkozik. Képeinek témája a lélek és a test kapcsolata, annak szimbólumrendszere. A keleti filozófiák megközelítése szerint a szervek különböző lelki képességek székhelyei, fizikális megtestesülései és kivitelezői is egyben. Amint a bensőnk megsérül, testi tüneteink lesznek. Ha valamit elhanyagolunk, vagy elfojtunk magunkban, arról szervezetünk üzen nekünk. A tüdő légzőrendszerünk legfontosabb része, ez szűri meg az életet jelentő levegőt, ahogy a testbe beáramlik. A gyomor átvitt értelemben az egyéni ízlések,
igények kielégítésére szolgál. A húgyhólyaghoz rendelik az érvényesülést, az akarat tettre váltását. Az epehólyag funkcióköréhez a döntési képességet, míg a szívhez az irányítást kapcsolják. A megélések hiánya, a szervek alul vagy túlműködése alakítja ki a szervezet sajátos színezetét, az egyént magát.
A színek anatómiája a színek struktúráját és szerveződését foglalja magában. A festmények a megélt érzelmi és szellemi tartalmakat impasto technikával (a festék vastag felhordása) hozzák még közelebb, teszik azokat megfoghatóbbá. A sgrafitto módszer használatával (a festék visszakaparása) fokozódik a képek térbeli és érzelmi hatása, mélysége. Azzal, hogy a művész közvetlenül a kezével alkalmazza e technikákat, direkt kapcsolat jön létre közte és a mű között, ami ösztönös kifejezési módot tesz lehetővé. Az eredmény: lüktető alkotások, amelyeknek nyers tisztaságukban rejlik őszinteségük, erejük.

 

A kiállítás kurátora: Dankó Réka művészeti menedzser
A kiállítás ingyenesen megtekinthető: 2017.09.7. – 09.28.