EN facebook

Van Dyck remekműve a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében

GYARAPODÁS

2019-02-19 11:19

 

A Szépművészeti Múzeum utóbbi száz évének legnagyobb értékű műtárgyvásárlása révén páratlan remekművel gyarapodott a gyűjtemény. Anthonis Van Dyck flamand festő Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló nagy méretű festményét a múzeum a magyar kormány támogatásának köszönhetően tudta megvásárolni. Az 1641-ben készült, I. Károly angol király legidősebb lányát ábrázoló, különleges szépségű esküvői portré a múzeum gyűjteményének egyik ékköve lesz.

 

Az alkotást a londoni Christie’s aukciósház múlt év végén tartott árverésén szerezte meg a Szépművészeti Múzeum, 2,1 milliárd forint vételáron.

 

A festményt február 19-től, egy erre az alkalomra összeállított kamarakiállításon láthatja a nagyközönség. Az összesen tíz alkotást bemutató tárlaton Van Dyck remekműve mellett a múzeum gyűjteményéből válogatott gyermekportrék és a flamand művész egy korai képe láthatók. A festmény a későbbiekben a Régi Képtár állandó kiállításának kiemelkedő darabja lesz.

 

A Van Dyck életének utolsó évében, 1641-ben készült, kiemelkedő kvalitású portré hiánypótló: a flamand mesternek ebből az alkotóperiódusából nincs festmény a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében. Az alkotás az intézmény gyűjteményfejlesztési, szerzeményezési stratégiájához teljes mértékben illeszkedve egészíti ki a múzeum anyagát.

 

A portré nemcsak művészettörténeti, hanem történeti és kultúrtörténeti szempontból is rendkívül jelentős, mivel két 17. századi európai – angol és holland – királyi udvar házasság általi szövetségkötésének alkalmából készült. Az európai portréfestészetet megújító Van Dyck I. Károly angol király lányának, a tizedik évében járó Mária Henrietta hercegnőnek vonásait, öltözetét és ékszereit híven és rendkívül elegáns stílusban megörökítő, bensőséges szépségű képmása egy fontos eseménynek – a II. Orániai Vilmos herceggel kötött házasságnak –, valamint a kor uralkodói ízlésének és viseletének dokumentuma is egyúttal.

 

Az esküvői portré eredettörténetét tekintve nagyon valószínű, hogy Van Dyck a megrendelést 1641-ben kapta a holland helytartói udvartól.

 

 

 

Anthonis van Dyck (1599–1641): Stuart Mária Henrietta hercegnő esküvői portréja, 1641

olaj, vászon,158,2 × 108,6 cm

 

A festménynek két további változata ismert, ebből az egyik az angol királyi gyűjtemény része és a windsori kastélyban, a királynő báltermében látható. A Szépművészeti Múzeum gyűjteményébe került műtárgy a 2004-ben megjelent Van Dyck-monográfiában és a holland művészettörténeti kutatóintézet (RKD) nyilvántartásában is egyértelműen a művész saját kezű, kimagasló színvonalú alkotásaként szerepel. A szakirodalom a portré három ismert változata közül a szóban forgó képet tekinti az először készült, legkvalitásosabb példánynak, amelyen az ábrázolt arcát a művész minden bizonnyal élet után festette.

 

 

 

 

 

digitalizáció, programajánló
2019-01-23 19:00
képzőművészet, kiállítás, liget, művészet
2019-01-26 11:20
beruházás, liget
2018-12-28 16:00