EN facebook

Várják a jó gyakorlatokat az őszi múzeumpedagógiai évnyitóra és konferenciára

Felhívás

2019-07-31 10:00

Két fontos, s már hagyománnyá vált múzeumi esemény felhívását osztjuk most meg az érdeklődőkkel. A Múzeumok Őszi Fesztiváljának keretén belül idén is megrendezik az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitót és az Országos Múzeumpedagógiai Konferenciát, amelyre idén is várják a jó gyakorlatokat. Az évnyitó témája ezúttal az első világháború múzeumokra gyakorolt hatásával foglalkozik, míg a múzeumpedagógiai konferencia a játék témája köré szerveződik. Mindkét eseményre várják a szervezők a jó gyakorlatokat.

 

Ezt is a háború hozta…

XVII. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI ÉVNYITÓ

Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre

2019. szeptember 23.

 

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának 2006 óta az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó a nyitórendezvénye, melyen minden évben átadásra kerülnek a Múzeumpedagógiai Nívódíjak. 2019-ban pedig már negyedik alkalommal veheti át egy arra érdemes szakember a Szabadtéri Néprajzi Múzeum által alapított Múzeumpedagógiai Életműdíjat. A sajtótájékoztatóval egybekötött sajtónyilvános szakmai eseményt ezúttal 2019. szeptember 23-án, Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban rendezi meg a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ.

Az elismerések ünnepélyes átadását az idei évben is szakmai konferencia követi. A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2019. évi mottójához („Világ csodái – Felfedezések kora!”) és az első világháború 100. évfordulójához kapcsolódunk az „Ezt is a háború hozta…” című konferenciával.

A múzeumi szakemberek és pedagógusok abba nyerhetnek betekintést, hogy az egy évszázada lezajlott események milyen társadalmi folyamatokat és innovációkat(felfedezéseket, találmányokat) generáltak, illetve milyen múzeumi interpretáció kapcsolható ezen fejleményekhez.

A konferenciának ezúttal is célja a szakmai önreflexió ösztönzése. Választ keresünk arra a kérdésre is, hogy a muzeális intézmények az első világháború kapcsán miként fedezhetik fel újra saját magukat és meglévő gyűjteményüket, hogyan tudják előmozdítani a generációkközötti párbeszédet illetve a helyi közösségekkel zajló együttműködéseket.

A minden évben 250-300 főt megmozgató esemény a muzeális intézmények pedagógiai és szolgáltatási kínálatának seregszemléje is. A helyszínspecifikus gyakorlati bemutatók, workshopok remek alkalmat kínálnak arra, hogy a múzeumi szakemberek és pedagógusok az innovatív múzeumpedagógiai megoldások, kiállítások, programok és módszerek tárházából inspirációt meríthessenek, kapcsolatokat építhessenek.

 

Nyílt felhívás jó gyakorlatok bemutatására

A konferencia témájához kapcsolódó jó gyakorlatok bemutatására várjuk muzeális intézmények munkatársainak előzetes jelentkezését.

A rövid (max. 1000 karakter hosszú) rezüméket kérjük múzeum+háború jó gyakorlat jeligével 2019. augusztus 13-ig megküldeni az alábbi címre:

muzped.evnyito2019@gmail.com

A szervezők fenntartják a jogot, hogy a beérkezett szinopszisok közül kiválasszák a konferencián bemutatásra kerülő jó gyakorlatokat.

 

 

 

„A játék csodái. Csodás játékok a múzeumban” 

XI. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI KONFERENCIA

Szent István király Múzeum – Hetedhét Játékmúzeum, Székesfehérvár

2019. november 4-5.

 

2019-ben immár tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási Módszertani Központ az Országos Múzeumpedagógiai Konferenciát. Az esemény társszervezője idén stílszerűen a Szent István király Múzeum – Hetedhét Játékmúzeum lesz Székesfehérváron.

A Múzeumok Őszi Fesztiválját lezáró országos szakmai rendezvénnyel már a címválasztással is kapcsolódni kívánunk a rendezvénysorozat ezévi mottójához („Világ csodái –  Felfedezések kora!”)

A kétnapos szakmai konferencia célja, hogy együtt fedezzük fel a különböző generációk esetében alkalmazható játékos múzeumi interpretációs módszereket és megoldásokat. A nyitóelőadásokkal, az előzetesen közzétett nyílt felhívásunkra beérkező múzeumi jó gyakorlatok bemutatásával, valamint kerekasztal-beszélgetésekkel a játék tágan értelmezett fogalmát, illetve a játék és a múzeum legkülönfélébbkapcsolódási pontjait járjuk körül. Számba vesszük a kiállítások és múzeumpedagógiai foglalkozások, valamint a közönségrendezvények élénkítését szolgáló játékosításikísérleteket.

A klasszikus múzeumi játékgyűjtemények korszerű múzeumpedagógiai interpretációjáról, ismeretátadásban történő hasznosításától vagy a mára már hagyományokkal rendelkező múzeumi illetve tudományos játszóházakról ugyanúgy szó lesz, mint a leginnovatívabb kiállításokhoz kapcsolódó technológiai fejlesztésekről, virtuális játékokról. Terveink szerint az interakcióra épülő múzeumpedagógiai célú társasjátékok, játékos elemekkel gazdagított tanösvények, a drámapedagógiai módszerekre és színjátékra alapozott foglalkozások, szerepjátékok, nyomozós játékok, csapatépítő játékok vagy a muzeális intézmények közreműködésével műemléki környezetben zajló, illetve helyi fesztiválokhoz kapcsolódó dramatikus játékok (pl. várjátékok, hagyományőrző találkozók) történelmi karneválok is terítékre kerülnek a két napos konferencia során.

Választ keresünk arra a kérdésre is, hogy mikor indokolt, és mikor nem a játékosítás, mint múzeumi, múzeumpedagógiai módszer alkalmazása. Hogyan lehet megtalálni az egészséges arányt az öncélú, szórakoztató játékok és a hiteles ismeretet, tudást átadni próbáló, fejlesztő célú játékok között.

A konferencia mindkét napján sor kerül a konferencia témájához kapcsolódó nyílt felhívására beérkezett múzeumi és múzeumpedagógiai jó gyakorlatok történő prezentációjára, az előadók számától függően akár több szekcióban. A 2018-ban elkezdett hagyományt folytatva a konferencián az aktuális évben Múzeumpedagógiai Nívódíjjal elismert múzeumpedagógiai fejlesztések is bemutatkoznak.

A szakmai előadásokból és beszélgetésekből álló konferenciaprogramot a témába illő helyszínspecifikus kísérőprogramokkal tesszük még emlékezetesebbé. Az első nap lezárásaként a társszervező Hetedhét Játékmúzeum közreműködésével vezetett sétán illetve bemutató programon vehetnek részt a konferencia vendégei.

Terveink szerint a múzeumi szcénával gyümölcsöző együttműködéseket kialakító játékfejlesztő műhelyek, cégekis bemutatkozási lehetőséget kapnak a szakmai konferencián.

A korábbi évek hagyományához igazodva a konferencia alatt megtekinthető lesz a Múzeumok Őszi Fesztiválja ezévi, iskolásoknak kiírt alkotópályázatára beérkezett alkotásokból (rajzolt illusztrációk és videók) szervezett kiállítása. A konferencia résztvevői is leadhatják szavazataikat és a konferencia zárszónál kerül sor az ünnepélyes eredményhirdetésre. A konferenciaközönség szavazatai alapján a konferencia különdíjában részesül két osztály.

 

Nyílt felhívás jó gyakorlatok bemutatására

 

A konferenciára várjuk a témához kapcsolódó jó gyakorlatok történő bemutatására muzeális intézmények munkatársaink jelentkezését.

A rövid (max. 1000 karakter hosszú) rezüméket kérjük múzeum+játék jó gyakorlat jeligével 2019. október 4-igmegküldeni az alábbi címre:

muzped.konferencia2019@gmail.com

A szervezők fenntartják a jogot, hogy a beérkezett szinopszisok közül kiválasszák a konferencián bemutatásra kerülő jó gyakorlatokat.

 

 

díj, múzeumpedagógia, téma
2017-09-15 14:00
irodalom, Múzeumok Őszi Fesztiválja, múzeumpedagógia, téma
2017-10-16 08:00