EN facebook

Vasárnapig látható a Renoir-kiállítás a Szépművészeti Múzeumban - Az utolsó hétvégén este 10 óráig várja a látogatókat az intézmény

TÉMA

Már csaknem negyedmillióan látták a Szépművészeti Múzeum Renoir-kiállítását, amely vasárnap, január 21-én zár. Az utolsó hétvégén, péntektől vasárnapig hosszabbított nyitvatartással, reggel 9 órától este 10 óráig várja a látogatókat intézmény. A múzeum történetének egyik legnépszerűbb kiállításán a francia mester csaknem 70 alkotásával találkozhat a közönség.

 

A művész emberábrázolásait középpontba állító Renoir. A festő és modelljei című tárlat a párizsi Musée d’Orsay-vel és a Musée de l’Orangerie-vel együttműködésben valósult meg, de a kiállításra több mint húsz külföldi közgyűjteményből kölcsönzött műtárgyakat a Szépművészeti Múzeum.

 

A tárlaton olyan fő műveket láthat a közönség, mint például A hinta, a Vidéki tánc vagy a Claude Renoir bohócjelmezben című alkotások. A festőnek szentelt első magyarországi bemutató – amelyen a Szépművészetiben őrzött csaknem harminc Renoir-alkotás is kiemelt szerepet kap – kronológiai és tematikus elrendezésben ismerteti a művész fejlődését.

 

Pierre-Auguste Renoir: La Grenouillère

1869, olaj, vászon / oil on canvas

Stockholm, Nationalmuseum

© Nationalmuseum, Stockholm

 

A népszerű tárlaton most első alkalommal állították ki együtt Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című alkotásának mindhárom, 1903 és 1907 között készült változatát, melyek közül az elsőként megfestett remekmű 2019-ben, egy gyűjteménytörténeti jelentőségű vásárlás révén került a Szépművészeti Múzeumba.

 

A kiállítás a Szépművészeti Múzeum szervezésében valósult meg, a párizsi Musée d’Orsay és a Musée de l’Orangerie kivételes kölcsönzéseinek köszönhetően.

 

 

Főtámogató: Gránit Bank | Kiemelt támogatók: MVM, Renault  

Együttműködő partner: Air France | A kiállítás hotelpartnere: Ritz-Carlton Budapest

 

 

Borítókép:

Fiatal lányok a zongoránál / Two Young Girls at the Piano (részlet)
1892, olaj, vászon / oil on canvas

Párizs / Paris, Musée d’Orsay

© RMN-Grand Palais (musée d'Orsay) / Hervé Lewandowski

           

gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, téma
2023-09-22 07:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, tárgy, téma
2023-09-13 07:00
gyarapodás, képzőművészet, kiállítás, magazin, művészettörténet, tárgy
2021-07-23 11:15