EN facebook

Vikingek a Kárpát-medencében - Barbár legendákat mesél a Déri Múzeum új kiállítása

KIÁLLÍTÁS

2022-10-28 14:00

A debreceni Déri Múzeum és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara (PPKE BTK) együttműködésében nyílik kiállítás 2022. október 28-án a cívisvárosban Vikingek a Kárpát-medencében (A Nemija-sisak és köre) avagy Magyarország 10-11. századi skandináv és rusz kapcsolatai a régészeti leletek tükrében címmel. A megnyitón a Norde Gard hagyományőrző csapat ad ízelítőt a viking harcmodorból. A tárlat 2023. május 7-ig látogatható.

 

Vikingek a Kárpát-medencében címmel nyílik új időszaki kiállítás a Déri Múzeumban. A kiállításmegnyitóra 2022. október 28-án 15 órakor a múzeum Dísztermében kerül sor.

 

A meghívottakat köszönti:

Dr. Angi János, a Déri Múzeum igazgatója

 

A kiállítást megnyitja:

Dr. Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere

Dr. Birher Nándor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem BTK dékánja

 

A megnyitón a Norde Gard hagyományőrző csapat ad ízelítőt a viking harcmodorból.

 

 

A vikingek történetének elmesélése világszerte reneszánszukat élik (amit jól bizonyítanak róluk szóló filmek, könyvek és ismeretanyagok népszerűsége). Ezen felül azonban nem felejthető el az sem, hogy ezeknek a skandináv népeknek számos vonatkozásban közük volt a középkori Közép-Európához, így a magyarokhoz is. A Szent István uralkodásával kereszténnyé váló Magyar Királyságban viking testőrök védték a királyt és vezetőjük pedig egy másik magyar szent, első uralkodónk fia, Imre herceg lehetett. A vikingek tehát itt éltek a Kárpát-medencében. Kutatásuk pedig nem csak azért érdekes, mert arra nyújt bizonyítékot, hogy milyen gyorsan tudtak integrálódni a magyarok a középkori Európában (hiszen 100 évvel a beköltözésük után már keresztény államot alakítottak ki), hanem arra is, hogy széles és átfogó kapcsolatrendszerrel rendelkeztek.

 

 

Az új időszaki kiállításon szerzett élményeket s a viking legendákat a gyerekek a múzeum kávézójában tovább folytatódhatnak. A Déri Múzeum és a LEGO Manufacturing Kft. együttműködésének köszönhetően viking harcos, csatahajó vagy akár mitológiai szörny is készíthető legóból!

 

További információ a kiállításról

 

 

A városvezetéssel történt egyeztetés eredményeként, a látogatói igények, illetve a takarékosság jegyében 2022. november 1-től vasárnap és hétfő kivételével minden nap 9-től 16 óráig várja a vendégeket a Déri Múzeum.

 

Pénztárzárás: 15.00.  Átépítés miatt a múzeum keleti szárnyában az első emeleti kiállítási egységek november 1-től nem látogathatók.

A múzeum tagintézményei - a Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás és a Debreceni Irodalom Háza (Péterfia u. 28.) - november 1-től előreláthatóan 2023. április 15-ig zárva tartanak.

Az Országgyűlési Múzeum és a Déri Múzeum közös rendezésű Új világ hajnalán – Tisza István című kiállítása (Kossuth u. 1) október 28-án, pénteken 10-14 óráig látogatható. A tárlat október 29-én és 30-án, szombaton és vasárnap a Déri Múzeum aktuális nyitvatartási rendje szerint 10-18 óráig, míg november 2-tól - a múzeumi új nyitvatartásával megegyezően - keddtől szombatig 9 és 16 óra között tekinthető meg.

A kiállítás ingyenesen, regisztráció nélkül látogatható, tárlatvezetés azonban csak előzetes regisztrációval kérhető a tiszakiallitas@derimuzeum.hu e-mail címen.

Az év múzeuma, gyűjtemény, kiállítás, Pulszky Társaság, régészet
2021-06-21 17:00
gyűjtemény, kiállítás, külföld, látogató, muzeológia, téma
2022-10-16 07:00