EN facebook

Virtuális randevú a Bajor-villában - az OSZMI programja az online Múzeumok Éjszakáján

PROGRAMAJÁNLÓ

Hagyományosan az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelye, a Bajor Gizi Színészmúzeum a helyszíne a Múzeumok Éjszakája rendezvénynek. A többi múzeumhoz hasonlóan az idei eseményt virtuális térbe helyezzük át, remélve, hogy így is számíthatunk a látogatók érdeklődésére.

 

2020. június 27-én egy felolvasószínházi produkcióval, egy szobaszínházi előadással valamint két új, nyitás előtt álló időszaki kiállításunkról szóló bejelentkezéssel várjuk önöket. Tartsanak velünk ezen a különleges estén.

 

Meghirdetett programjaink a feltüntetett időpontban ezen a linken érhetők el.

 

Programok

 

18.00-19.00 óra: Herceg a vasfüggöny mögül – Kiállítás Róna Viktor életművéről
Kurátori tárlatvezetés Halász Tamással.

 

Róna Viktor (1936-1994) a magyar tánctörténet rendkívüli egyénisége. Életéről, roppant önfegyelemmel épített pályájáról soha korábban nem született kiállítás, részletes életrajzát sem írták meg eddig. A pesti kispolgári művész miliőből származó, s idővel a világ legrangosabb művészei, politikai vezetői közt otthonosan mozgó Róna története, mint mondani szokás: „kész regény”. A kiállítás a táncos rendkívüli sorsát, mindössze ötvenhét, megadatott életéve történetét beszéli el, értelmezve azt a maga korában, felvillantva fontos összefüggéseket, történeteket.


19.00-20.00 óra: El! – Karády-monodráma – felolvasószínházi előadás
Szerző: Bán Zsófia
Előadja: Fullajtár Andrea

 

Idén, 2020-ban ünnepeljük a legnagyobb magyar díva, a magyar Marlene Dietrichként számon tartott Karády Katalin születésének 110., és halálának 30. évfordulóját. Az előadással rendkívüli művészi karrierjének, a háború alatt tanúsított bátorságának és emberségének, valamint emigrációba kényszerülésének kívánunk emléket állítani. Karády 1951-ben hagyja el Magyarországot, ahol karrierje a háborúután politikai okokból megtörik. A brazil beutazási kartonján a foglalkozás rubrikában ez áll: “modista” (varrónő). A monodráma a Rio de Janeiro-i kikötő bevándorlási hivatalának irodájában játszódik, ahol Karády, fényes múltjából kilépve, kiszolgáltatott menekültként áll előttünk.

 

20.15-21.00 óra: Bács Ferenc (1936-2019) – kiállítás
Podcast-bejelentkezés: https://soundcloud.com/user-858490119

Közreműködik: Borbás Gabi színművész és Sipőcz Mariann a Bács-kiállítás kurátora

 

A Bajor Gizi Színészmúzeumban már várja a látogatókat egy új kiállítás, mely a 2019. április 16-án elhunyt népszerű színművésznek, Bács Ferencnek állít emléket és mutatja be a sokoldalú művész szabálytalan pályafutását.
Tizenhét, Marosvásárhelyen töltött esztendő után negyvenegy éves korában, érett színészként települt át Magyarországra, és az ország egyik kedvencévé vált. Színpadon ő volt Ivanov Csehov darabjában, Illyés Gyula Fáklyalángjának Görgeyje, Kleist Homburg hercegének választófejedelme, a My Fair Lady Higgins professzora. Huszonhat nagyjátékfilmben és több tucat tévéjátékban szerepelt. Legjelentősebb filmes alakítása A vörös grófnő című alkotásban Károlyi Mihály gróf megformálása. Összetéveszthetetlen orgánuma legendás szinkronszerepeiben is érvényesült. A Múzeumok Éjszakáján külön programot szenteltünk volna alakjának. Addig is, amíg személyesen nincs lehetőség megtekinteni a rá emlékező kiállítást, egy podcast-bejelentkezéssel igyekszünk ezt pótolni, mely során beszélgetést hallhatnak Bács Ferenc életéről, pályájáról.

 

21.00-22.00 óra: „Ma az vagyok, aki előttetek áll” - szobaszínházi előadás

Előadja: Papp Kinga Lívia, rendezte: Spolarics Andrea.

 

Az előadás Bajor Gizi alakját idézi meg, mely a villaépület sokak számára ismeretlen tetőtéri manzárdjában kapott helyet. E rejtekhelyen vészelte át a színésznő férje, Germán Tibor a nyilas rémuralom hónapjait. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a kor ünnepelt dívájának, a villa egykori háziasszonyának színpad mögötti, privát életébe. Miként gondolkodott életről, halálról, szerelmekről és mindenekelőtt a színházról? Mindehhez kedves szerepeit valamint levelezését használtuk forrásként.
Az előadás az ősz folyamán megtekinthető lesz a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

 

 

További információ: www.oszmi.hu

emlékezet, #muzeumozzaszobadbol, programajánló, színház, történelem, virtuális
2020-05-11 15:00
múzeumpedagógia, színház
2017-12-07 19:00