EN facebook

VR szemüveg, 3D-s bélyeg, inuksuk építés – avagy játékos múzeumpedagógiai foglalkozások Gyereknapon

2018-05-25 00:00

Május utolsó hétvégéjén a PlayKID – Minimax Gyereknap keretében sok fiatal ismerkedhet meg a múzeumok lenyűgöző titkaival és azzal a páratlan örökséggel, amelyet ápolnak. A Mozaik Múzeumtúra kialakított helyszíne a Millenáris Parkban 2 napon keresztül több játékos foglalkozással várja az érdeklődőket, legyen szó múzeumpedagógiai, drámapedagógiai aktivitásokról, vagy éppen élmény alapú fejlesztésről, amelyek a Felelős Szülők Iskolája koordinálásával és szakmai szervezésével valósulnak meg. Május 26-án és 27-én tehát rendhagyó módon nyerhetnek betekintést a kiállító múzeumok világába a gyerekek és gyereklelkű felnőttek egyaránt.

 

Fotó: Mozaik Múzeumtúra, Bélyegmúzeum 

 

Ott lesz többek között a Pákozd Katonai Emlékpark is vasárnap, akik alaki kiképzésben részesítenek minden gyermeket az 1848-49-es szabadságharc mozzanataiból. Császársági és honvédségi ruhába öltözve, fafegyverrel és szivacsszuronnyal a kezükben tapasztalhatják meg e kor jellegzetességeit a látogatók. Emellett a magyar huszárság történetével kapcsolatos játékos feladatokban is részt vehetnek. A Néprajzi Múzeum állomásán kézműves foglalkozások várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. Az érdeklődők szélforgót és virágkoszorút készíthetnek, a „felnőtt gyerekek” pedig a Néprajzi Múzeum etnocolor relax színező sorozatával ismerkedhetnek meg: a múzeum rajzgyűjteményi anyagából készült színezőkkel a hagyományos magyar motívumok világában kalandozhatnak. A rendezvényre kilátogató családokat a RepTár – Szolnoki Repülőmúzeum egy izgalmas, virtuális világba kalauzolja. Egy vadászrepülő belsejébe kukkanthatunk be speciális VR szemüvegen keresztül és kitölthetjük a RepTár kvízt, amivel családi belépőt nyerhetünk a Közép-Európában egyedülálló Repülőmúzeumba!

 

Fotó: Mozaik Múzeumtúra, Néprajzi Múzeum

 

A Bélyegmúzeum standjánál jókedvből és bélyegből nem lesz hiány szombaton! Az ügyes kezűekre bélyeges szélforgó-készítés, a csavaros eszűekre sokféle kvíz- és fejtörő vár. Emellett mindenki elkészítheti náluk saját kis bélyegalbumát, a bélyegsimogatóban pedig közszemlére bocsájtanak egy sor különleges (nyomda) technikával készült magyar bélyegkiadást: találunk köztük hímzett, illatos, 3D-s, aranyozott, dombornyomott és Braille-írásos bélyeget, mikroírásos ívet, hőre színváltó blokkot, kristályos díszkiadást, de több olyan is akad, melyet UV-lámpa fényében érdemes vizsgálni. Itt éles szemeket és finom ujjakat egyaránt érhet meglepetés. A Magyar Földrajzi Múzeum alapítója Dr. Balázs Dénes földrajztudós 130 országba jutott el utazásai során. Járt az inuitok földjén, akik irányjelzésre, a jó vadászó- és halászóhelyek megjelölésére, átkelőhelyek jelzésére inuksukot építenek. Az inuksukok számtalan jelentéssel bírnak, közös jellemzőjük, hogy a természetben megtalálható kövekből készült kőrakások. A Magyar Földrajzi Múzeum standjánál kipróbálhatják a gyerekek, hogy milyen inuksukot tudnak építeni.

 

„Őszintén hisszük, hogy a játékos tanulás és a különböző élménypedagógiai, múzeumpedagógiai módszerek alkalmazása, az ismeretterjesztő applikációk és a digitális, technológiai eszközök integrálása a legjobb út a gyerekek érdeklődésének, kíváncsiságának felkeltéséhez, az interaktív tudásmegosztáshoz. Zseniális múzeumpedagógusok és szakemberek dolgoznak országszerte, akik hasonló szemléletet képviselnek és ezt különböző, játékos foglalkozásokon keresztül meg is mutatják majd a gyereknapi eseményen.”- fogalmazott Vargacz Alexandra, a programok szervezését koordináló Felelős Szülők Iskolája ügyvezetője.

 

„Az a célunk, hogy a Mozaik Múzeumtúra által megszólított gyerekek később múzeumlátogatókká váljanak. Ha most nem foglalkozunk ezzel a korosztállyal, akkor egyre nehezebben tudjuk később bevonni őket. Azt szeretnénk, ha a múzeumhoz az a képzet társulna fiatal korban, hogy ott jó lenni, a gyermek jól érzi magát, és segíti őt a tanulásban” – mondta el Makranczi Zsolt, a Mozaik Múzeumtúra programot koordináló  Örökség Kultúrpolitikai Intézet igazgatója.

 

Ráadásként, akik részt vesznek a múzeumi aktivitásokon, megforgathatják a szerencsekereket különféle Mozaik Múzeumtúra ajándékokért, kipróbálhatják a Da Vinci TV tudományos játszóházi foglalkozásait, illetve ingyenes hozzáférést kaphatnak a Da Vinci Kids app ismeretterjesztő alkalmazáshoz is.  

 

A rendezvényen és a foglalkozásokon való részvétel ingyenes.

Múzeumi élményekre fel!

 

Részletes program, információ: www.playkid.hu

Facebook esemény ITT

 

A Mozaik Múzeumtúra országos múzeumnépszerűsítő program a Nemzeti Kulturális Alap finanszírozásából, a Néprajzi Múzeum és az Örökség Kultúrpolitikai Intézet koordinálásával, a Felelős Szülők Iskolája szakmai szervezésével valósul meg.