EN facebook

11 360 látogató a Magyar Természettudományi Múzeumban a Múzeumok Éjszakáján

BESZÁMOLÓ

2023. június 24-én, szombaton rendezték meg a múzeumi világ legnagyobb eseményét, a Múzeumok Éjszakáját. A Magyar Természettudományi Múzeum latin-amerikai fesztivált rendezett, amely rekordszámú, 11 360 látogatót vonzott az intézménybe.

 

A Magyar Természettudományi Múzeum a 2023. évi Múzeumok Éjszakája központi témájául Latin-Amerikát választotta. A dél-amerikai kontinens lenyűgöző biodiverzitásán, páratlan természeti és kulturális örökségén keresztül a szervezők igyekeztek felhívni a figyelmet a földi élet és az ökoszisztéma sérülékenységére és megóvására, amely mindenki közös ügye.

 


A múzeum gyűjteményi anyaga és kutatási tevékenysége kapcsolódik Dél-Amerikához. Az MTM muzeológusai többször jártak kutató- és gyűjtőúton a kontinensen. Az expedíciókon készült fotókból a Múzeumok Éjszakáján nyílt egy fotókiállítás.


A muzeológusok az Éjszakán bemutatták a földrész különleges állat- és növényvilágát, őslényeit, és ásványkincseit, a látogatók eredeti brazil és ecuadori táncbemutatón vehettek részt, dél-amerikai ételeket és gyümölcsöket kóstolhattak, kézbevehettek trópusi rovarokat, lámát és tengerimalacot simogathattak.

 

 


Az Éjszaka legnagyobb attrakciója kétségtelenül a több száz élő lepkét bemutató trópusi lepkeház volt. A lepkék fajgazdagsága jelenlegi ismereteink szerint Amerika trópusi tájain a legnagyobb. A múzeum ebből a hatalmas változatosságból 20 lepkefajt mutat be időszaki, élő kiállítás formájában. A lepkeházon átsétálva élőben is megcsodálható a nanoszerkezeti kutatásokban érintett egyik azúrlepkefaj, és emellett négy lepkecsalád különösen feltűnő, vagy éppen nagyon jól rejtőzködő fajait is tanulmányozni lehet.

 

 


A legújabb fenntarthatósági elveknek megfelelően a lepkeház elkészítése során a múzeum szakemberei törekedtek arra, hogy újrahasznosított installációs elemekkel dolgozzanak, a múzeum épületeiben tárolt növényeket építsék be, az elemek a kiállítás zárultával újrafelhasználhatóak maradjanak, annak érdekében, hogy a kiállítás ökológiai lábnyoma a lehető legkisebb legyen.


Az este folyamán a múzeumba látogatott Novák Katalin köztársasági elnök asszony a családjával, aki többek között a lepkeházat is felkereste.


A lepkeház a nyár folyamán minden nap 9-17 óra között látogatható.

 

 

Fotók: Muhari László

látogató, múzeumandragógia, műhely, téma, természettudomány
2023-02-25 14:00
Beporzók napja, gyűjtemény, kiállítás, múzeumandragógia, #muzeumokajovoert, műhely, Pulszky Társaság, téma, természet, természettudomány
2023-02-15 14:00
Az év múzeuma, díj, természettudomány
2023-05-28 07:00