EN facebook

2020 hatása a világ 100 leglátogatottabb múzeumára

2021-04-09 19:00

A magyarországi múzeumokat nehezen érintette a koronavírus okozta tilalmak és megszorítások sokasága. Külföldön is hasonló a helyzet. A brit lap, a The Guardian összefoglalta az Art Newspaper éves kutatását, amely a vizsgált múzeumok látogatóinak számával, gazdasági helyzetével és kiállításaival foglalkozik. A Covid-19 pandémia következtében a világ 100 leglátogatottabb múzeumának és galériájának látogatottsága 77%-al csökkent.


Világszerte hatalmas csapás érte a múzeumokat és galériákat. A kényszerű bezárások és tilalmak következményeként a látogatók száma drasztikusan csökkent, évek telhetnek el, mire az érintett intézmények képesek lesznek anyagilag stabilizálódni.


Az Art Newspaper éves kutatása a látogatószámot veszi górcső alá, ami az elmúlt 20 évben pozitív képet festett le a múzeumokat megtekintők létszámát illetően. A megfigyelés az egész világra kiterjed. Láthatunk adatokat akár Londonból, New Yorkból, vagy Új-Zélandról, továbbá megtudhatjuk azt is, melyek voltak a legnépszerűbb kiállítások. Ezeket az adatokat tekinthetjük meg A Guardian összefoglalásában.
Az Art Newspaper 2020-as, 2021. március 30-án megjelenő „Visitor Figures” , azaz „Látogatószámok” című kutatása kézzelfoghatóvá teszi az elképzelhetetlen méreteket öltő hiányosságokat, a bevételek kiesését. A kényszerű bezárások és különböző korlátozások miatt, megfeneklett látogatószámok egyértelműen nehéz helyzetbe hozzák az érintett intézményeket.

 

 

Louvre, a Night at the Louvre, Leonardo da Vinci című kiállítás, és a Mona Lisa otthona

 


A Louvre továbbra is az első helyet foglalja el a leglátogatottabb múzeumok listáján. A titulus megtartásáért a Leonardo című kiállításuk felelhet, amely a 2020. februári bezárás előtt napi 10,000 embert tudhatott látogatójának. Az elmúlt egy évben 2.7 millióan tekintették meg a Louvre-t, ami a 2019-es számok 72%-os csökkenése, amely hozzávetőlegesen 90 millió euró bevételkiesést jelent. Az Art Newspaper szerkesztője, Alison Cole szerint, egyedül a Mona Lisa miatt évi 9 millió ember látogatott a Louvre-ba a többi kiállítást nem is véve figyelembe.

 

 

Tate Modern – Andy Warhol kiállítás


A londoni Tate Modern múzeum másodikként végezte a listán. A Tate tudhatja magáénak az Andy Warhol és Bruce Nauman kiállításokat. A látogatóik száma 77%-al csökkent, 1.4 millióan keresték fel személyesen a múzeumot. 173 napig zárva tartottak, elmondásuk szerint 56 millió fontos bevételtől estek el. A Tate Modern megelőzte a British Museum-ot, mint leglátogatottabb brit múzeum, ez a Tate nyitvatartásával magyarázható, 35 nappal tovább volt nyitva. A British Museum az elmúlt tíz évből kilencben vezette a brit népszerűségi listát, és globálisan a negyedik helyet foglalta el. 2020-ban 1.3 millió látogatója volt, ez 80%-os csökkenést jelent az átlaghoz képest.


Harmadik a népszerűség sorában, a Vatikáni Múzeumok (Musei Vaticani), mely látogatóinak száma 81%-al csökkent. Ötödik a madridi Reina Sofia, ami csupán 80 napra csukta be kapuit. A hetedik, a londoni National Gallery 155 nap zárással, a new york-i Metropolitan Museum pedig a nyolcadik, 202 napnyi bezártsággal. A felmérés által megfigyeltek közül, a legtöbbet látogatott ázsiai múzeum a japán Kanazawa-ban található 21. Századi Kortárs Művészeti Múzeum a kilencedik helyet foglalja el. Összesen 66 napig tartott zárva az intézmény, így is 63%-ban csökkent a látogatóinak száma.


A felmérés alapján megfigyelhető, hogy a múzeumoknak a nyitás után is nehézségekkel kell majd számolniuk. Bár azt nem tudhatjuk előre mennyi látogatóra számíthatnak, a csökkentett befogadóképesség biztosan érződik majd a bevételeken, Cole elmondása szerint évekre lesz szükség, mire az Egyesült Királyság múzeumjainak legalább négy évre lesz szükségük, hogy visszaálljanak a pandémia előtti állapotokra. Az Art Newspaper szerint, a vizsgált intézmények összesen 41,000 napra voltak kötelesek bezárni, ami átszámolva 112 bevétel nélküli évet jelent.

Az Egyesült Államokról kapott kép államonként változó. A bezárások mértéke különböző, 75 és 225 nap között volt megfigyelhető. A legrövidebb időre bezárt múzeum az arkansas-i Crystal Brides Museum of American Art, míg a leghosszabban zárva tartott a Washington DC-ben található Smithsonian American Art Museum volt.

 

 

Az új-zélandi Christchurch Art Gallery


Új-Zéland azon országok közé tartozik, akik sikeresebben tudták kezelni a vírus okozta krízist, így a felmérésben is látható a többi múzeumhoz képest a különbség. A helyi múzeumoknak kevesebb ideig kellett zárva tartaniuk, a nyitás után jóval kevesebb megszorítást kell alkalmazniuk befogadás téren is. A legkevésbé károsult múzeum, az új-zélandi első helyezett, a Christchurch Art Gallery Te Puna o Waiwhetiū, amely 54 napig csukta be kapuit a látogatók előtt és összesen 28% csökkenést állapított meg a látogatóinak számában. A legnépszerűbb múzeum azonban a wellingtoni Museum of New Zealand Te Papa Tongare-wa, amelynek 838,000 látogatója volt, ami 46%-os csökkenést jelent. Az utazásokat érintő megszorítások miatt, az aucklandi Auckland Art Gallery Toi o Tāmaki 101 napra bezárt és le kellett mondania a Picasso és Monet kiállításait. A kényszerlépés miatt azonban más megoldást kellett találnia az intézménynek, ezért a előrébb hozták a „Tū Toi Ora: Contemporary Māori Art”, azaz „Kortárs Māori Művészet” című kiállításukat, melynek hatalmas fontosságot tulajdonítanak, miként 111 Māori művész alkotásait állítják ki. Kirsten Lacy igazgató szerint ez a kiállítás a legnagyobb volumenű projekt a múzeum 132 éves történetében.


Összességében elmondhatjuk, hogy a vírus okozta problémák a világ minden táján hosszútávú veszteségeket okoznak, amik új megoldásokat kívánnak. Rengeteg helyen láthatjuk, hogy a múzeumok különféle megoldásokkal igyekeznek, akár online formában, bevonni az érdeklődőket. Nemrégiben megírtuk a Louvre  hogyan várja a látogatókat a nehéz időkben. Ahogy külföldön, úgy Magyarországon is láthatunk hasonló indítványozásokat,amire a Múzeumozz a szobádból című cikkeinkben is számtalan példát láthatnak.

digitalizáció, gyűjtemény, képzőművészet, külföld, #muzeumozzaszobadbol, örökségvédelem, történelem, virtuális
2021-04-05 18:00
digitalizáció, gyűjtemény, múzeum, #muzeumozzaszobadbol
2020-03-18 20:00