EN facebook

Otthonról a Louvre-ba - Online elérhető a gyűjtemény 75 %-a

DIGITALIZÁCIÓ

2021-04-05 18:00

Hiányzik a Louvre? Most lehetőség nyílt arra, hogy a gyűjteményében böngészve találjuk meg kedvenc tárgyainkat, történeteinket, amíg nem látogathatjuk újra. A párizsi Musée du Louvre 2020. október óta nem nyitotta meg kapuit a nyilvánosság előtt, miután Emmanuel Macron köztársasági elnök radikális intézkedéseket vezetett be a pandémia terjedésének megfékezése érdekében. De most szerte a világon a művészet szerelmesei egy új online adatbázisnak köszönhetően újra megcsodálhatják múzeum híres kínálatát. A digitalizált műtárgyak adatbázisa olyan elemeket kincseket is tartalmaz, amelyeket 1945-ben Németországtól szerezhettek vissza.


A múlt héten a Louvre új weboldalt indított el, ahol több mint 482 000 műalkotás digitalizált műtárgy nagy felbontású változatait tette közzé - köztük sok olyat is, amelyeket "csak" raktáraiban tárol. Ez a Louvre teljes gyűjteményének 75%-a. Számos részlet található meg a tárgyleírásokban: anyagok és technikák, a gyártás dátuma és helye, objektum történet, valamint egy interaktív térkép.

 

 

Úgy tűnik, hogy a több mint egy évig tartó Zoom-találkozók és virtuális művészeti vásárok után is, ég mindig nagy az érdeklődés a látogatók részéről. A Louvre weboldala 2020-ban rekordmennyiségű látogatottsággal zárt (21 millió) - ami közel 50%-os növekedés a korábbi évekhez képest; 2019-ben 14 milliós volt a látogatottság, amelyet elsősorban a népszerű Leonardo da Vinci kiállításnak tulajdonítottak. (Előtte a webhely átlagosan évi 11 millió látogatót ért el.)


Bár a gyűjtemény digitalizálása több évtizeddel ezelőtt kezdődött, de a jelenlegi formájában 2019 óta működik az online gyűjtemény-adatbázis.

 


"A Louvre leporolja a kincseit, még a legkevésbé ismerteket is" - nyilatkozta Jean-Luc Martinez, a Louvre igazgatója. "Először van lehetőség arra, hogy bárki ingyenesen hozzáférhet a teljes műgyűjteményhez számítógépről vagy okostelefonról, függetlenül attól, hogy a múzeumban vannak-e kiállítva, kölcsönözve, akár hosszú távra vagy raktárban." - tette hozzá.

 

Az adatbázisban nagyjából 1700 elrabolt tárgy található, amelyet 1945-ben a második világháború befejeztével Németországból szereztek vissza, és amelyeknek a Louvre ad otthont mindaddig, amíg az eredeti tulajdonosok családjához vissza nem kerül.

 

A múzeum jelenleg mintegy 19 900 db 1933 és 1945 között megszerzett tárgy elemzésével foglalkozik - amelynek eredményei hamarosan bekerülhetnek az adatbázisba - írja a The Art Newspaper. A várhatóan öt évig tartó erőfeszítést követően az intézmény figyelmét azokra a tárgyakra fordítja, amelyek 1945 után kerültek a gyűjteménybe.


"A Louvre-nak nincs rejtegetnivalója" - jegyezte meg Martinez az Associate Press-nek.

 

Az online adatbázis itt tekinthető meg.

 

 

Forrás: artnet.com

gyűjtemény, múzeum, #muzeumozzaszobadbol, tárgy, virtuális
2020-03-21 17:00
külföld, látogató, újranyitás
2021-03-03 14:00
divat, külföld, múzeum, művészet, tárgy
2020-08-27 15:00