EN facebook

A 2021-es Pulszky Károly-díj kitüntetettje: Huszár Mihály

ELISMERÉS

2021-09-29 16:00

A harmincadik születésnapját ünneplő Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület 2021. szeptember 16-ai közgyűlésén került sor a Társaság elismeréseinek átadására a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. Idén - tekintettel a kerek évfordulóra - két Éri István-, két Pulszky Ferenc- és három Pulszky Károly-díj talált gazdára. PULSZKY30 sorozatunk következő fejezetében a hét díjazottal ismerkedünk meg, őket kérdeztük a Társasággal kapcsolatos élményeikről és szakmai tapasztalataikról.

2021-ben HUSZÁR MIHÁLY történész muzeológus, a Marcali Múzeum szakmai igazgatóhelyettese Pulszky Károly-díjban részesült.

 

 

Mikor és miért lépett be a Társaságba? Mióta dolgozott már akkor a szakmában?

 

2012-ben, a szakmában pedig 2010 óta dolgozok. Az első jelentősebb múzeumi munkám történészként már 2008-2009-ben volt, amikor Vidák Tündével közösen megrendeztük Balatonmáriafürdő állandó településtörténeti kiállítását.

 

Melyik volt a legnagyobb élménye eddig a Pulszky Társaság tagjaként?


A Kismúzeumi Tagozat találkozói, azok közül is a 2016-os jászberényi, amelyen a Marcali Múzeum Poroszlai Ildikó-díjat kapott.

 

Melyik Pulszky-projekt segítette Önt leginkább szakmai munkájában?

 

A 2020-as év kiállítása díj jelöltje volt az A-Z-ig kiállításrendezés továbbképzés keretében, a szentendrei Skanzenben épített időszaki kiállításunk az 51 hónap - Lélekváltozás 1914-1918. A jó kollektíva, az egymástól tanulás mellett, ez az elismerés szintén új inspirációt jelentett a munkában.

 

Mit jelent az Ön számára ez az elismerés?

 

Fontos visszajelzést a szakmából, arra vonatkozólag, hogy a vidéki muzeológusként is lehet érvényes, a közösségi emlékezet szempontjából maradandó dolgokat alkotni. Az elismerés szólt a Marcali Múzeum közösségének, a jó kollektívának, Balatonmáriafürdő kulturálisan elkötelezett vezetésének, hogy támogatják a Helytörténeti Gyűjteményünket. Érzi az ember, hogy jó úton jár.

 

Mit javasol a Társaság most belépő tagjainak?

 

Legyenek nyitottak a múzeumi világ minden területére, hiszen a természettudománytól a néprajzon, a képzőművészeteken át a történelemig mindennel az ismeretterjesztést szolgáljuk és a közösségi emlékezet tárgyait gyűjtjük, őrizzük és feldolgozzuk. A Pulszky Társaság pedig a legjobb olyan szakmai szervezet, amelyben a nyitott, példaadó kollégák mellett barátokat is kapott az ember. A magyar tudományosság egyik leginnovatívabb szervezete, amely a tagság számára mindig tud az aktuális témákban érvényesen és fajsúlyosan állást foglalni, hiteles és mértéktartó irányt mutatni.

 

 

Huszár Mihály a Pécsi Tudományegyetemen 2006-ban szerzett történész diplomát. Több mint egy évtizede a Marcali Múzeum munkatársa, jelenleg a múzeumigazgató szakmai helyettese, a Pécsi Tudományegyetem Interdiszciplináris Doktori Iskolájának doktor-jelöltje.

 

Muzeológiai, gyűjteményi munkájában erősíti a múzeum kapcsolatát a helyi kutatókkal, „adatközlőkkel”, amely a közös tudásbázis és a műtárgyállomány számottevő gyarapodását eredményezi. E tevékenységével hozzájárult, hogy a Marcali Múzeum 2016-ban a Poroszlai Ildikó-díjat, 2019-ben pedig a „Közösségi Múzeum” címet nyerte el.

 

Családtörténeti kutatásokat végez számos nevezetes, Marcalihoz köthető família esetében, többek között Marczali Henrik történész életútja kapcsán. 2010-ben tudományos kapcsolat kiépítését indította el a szlovákiai Gímes Forgách Múzeumával, és a Forgách családot képviselő civil szervezettel.

 

Fontos szerepe van az intézmény könyvkiadói tevékenységében, szerzői, szerkesztői és lektori feladatokat egyaránt ellát. Aktívan dolgozik az ismeretátadás területén, a Múzeumi Tudományos Esték előadássorozat főszervezője. Nevéhez fűződik a balatonmáriafürdői Helytörténeti Gyűjtemény alapítása és gondozása, ahol kutatási és kiállításrendezői feladatokat is végez.


A Pulszky Károly-díjhoz szeretettel gratulálunk!

 

 

díj, interjú, Pulszky Társaság, téma
2021-09-23 16:00
díj, interjú, Pulszky Társaság, téma
2021-09-24 18:00
díj, interjú, Pulszky Társaság, téma
2021-09-28 16:00