EN facebook

A fém arcai - Új kiállítás a Múzeumok és Galériák Éjszakáján Galántán

KIÁLLÍTÁS

A Galántai Honismereti Múzeum az idei Múzeumok és Galériák Éjszakájára új tematikus kiállítással készül A fém arcai címmel, amely e nyersanyagnak a különféle fajtáit, feldolgozását és felhasználását szemlélteti a kezdetektől a 20. század második feléig.

 

A fém, mind a múltban, mind a jelenben mindennapjaink része. Évszázadokon keresztül jelentős szerepet tölt be az egész társadalom történetében. A vas, a réz, a cink, az acél és más fémek tulajdonságainak felfedezése az emberiség által azt eredményezte, hogy az idő előrehaladtával a fém a hétköznapi háztartás szinte minden tárgyában megjelent - kulcsok, evőeszközök formájában, apró ruhadarabok részeként. Széleskörű felhasználását az ipari forradalom és a gyári termelés csak fokozta. A fémet legfőképpen hasznos nyersanyagként tartják számon, de a kézművesek ügyes keze által dekoratív és esztétikai funkciót is betölthet ékszerek, míves órák, kelyhek, stb. formájában. A kiállítás a fémet nemcsak anyagi formájában, hanem időben és térben történő felhasználása és esztétikája tekintetében is bemutatja. A Galántai Honismereti Múzeum gyűjteménytárgyaiból és bútoraiból több kisebb kiállítási egység lesz kialakítva, amelyek a fém feldolgozásának és felhasználásának kérdését tárgyalják különböző szempontokból. Bemutatásra kerülnek a néprajzi, régészeti és történeti tárgygyűjtemény darabjai, beleértve az újonnan felújított kályhát, amely a Művészeti Alap támogatásának köszönhetően nyerte vissza eredeti formáját. A 19. század utolsó harmadában gyártott kályhát városi lakótérben mint szilárd tüzelésű fűtőberendezést használták, de az idő múlásával az anyag elfáradt és megrongálódott. A restaurátor a kályha eredeti külsőjéből kiindulva keltette újra életre és adta vissza a fűtőberendezés egykori fényét. A kiállítási egységek a fém iránti érdeklődés kezdetére összpontosítanak mint közhasználati, ezen felül dekoratív tárgyak, kegytárgyak készítésére alkalmas nyersanyagra, illetve a kovácsművészetre mint a fém feldolgozásával foglalkozó legrégebbi mesterségre. Az egyes egységeket panelek egészítik ki, amelyek szöveggel és képekkel gazdagítják a látottakat.

 

 

A kiállításmegnyitó 2021. május 15-én 15:00-től online valósul meg a múzeum FB oldalán (@MuzeumGalanta), valamint a YouTube csatornáján. Május 15. egyben az a nap, amikor Szlovákia szerte megrendezésre kerül a Múzeumok és Galériák Éjszakája is. Ebből az alkalomból az új kiállítás megnyitóját az online térben több játékos, oktató jellegű program is kiegészíti, mint például kvíz, rendhagyó tárlatvezetés gyermekek részére, melynek során elbeszélgetünk a fémek fajtáiról, felhasználásáról, a kiállítás részét képező fémtárgyakról, helyi kézművesekkel folytatott beszélgetések.

 

Azok a családok és individuális látogatók, melyek ezen a szombati napon személyesen is megnézik az új kiállítást, szintén nem távoznak üres kézzel a múzeumból (további információk végett kövessék a múzeum online felületein megjelenő információkat). 2021. május 15-én a belépés a múzeumba, illetva a Jókai- valamint a Tallósi Vízimalomba ingyenes lesz.

 

 

A Múzeumok és Galériák éjszakája nemzetközi rendezvény Galánta Város pénzügyi támogatásával valósul meg. A rendezvény feletti védnökséget a szlovák köztársasági elnök, Zuzana Čaputová vállalta.


A Fém arcai című kiállítás 2021.augusztus 31-ig lesz megtekinthető a Galántai Honismereti Múzeum főépületében a megszokott nyitvatartási időben az aktuális járványellenes intézkedések betartása mellett.


A kiállítást nyilvános forrásokból a Művészeti Alap támogatta.

helytörténet, kiállítás, múzeumtörténet, programajánló
2019-10-19 11:50
Múzeumok Éjszakája, #muzeumozzaszobadbol, programajánló
2020-11-14 13:45
kiállítás, látogató, néprajz, programajánló, virtuális
2020-07-29 07:00