EN facebook

Múzeumok és Galériák Éjszakája 2020 – online a Szlovák Nemzeti Múzeum intézményeiben

Múzeumozz a szobádból!

2020-11-14 13:45

A Szlovák Nemzeti Múzeum a pozsonyi emlékőrző intézményekkel karöltve meghívja önöket a népszerű Múzeumok és Galériák Éjszakája 2020 immár XVI. alkalommal megrendezésre kerülő, egész Európára kiterjedő eseményre - adta hírül a felvidek.ma oldal. Ebben az évben a hagyományoktól eltérően – virtuális formában  20 pozsonyi múzeum és képtár programját – beleértve a Szlovák Nemzeti Múzeum tagintézményeit is Szlovákia-szerte – online követhetik 2020. november 14-én 15 órától 24 óráig a következő weboldalon: nmag.snm.sk.

 

A járványellenes intézkedések miatt 2020 tavaszán a franciaországi szervezők áthelyezték az esemény hagyományos májusi időpontját november 14-re. Az ősz kezdetén azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a járványügyi helyzet tovább súlyosbodhat – s a kulturális intézmények novemberi látogathatósága kérdésessé vált.

 

„A Múzeumok és Galériák Éjszakája esemény online formában történő előkészítéséről hozott döntés helyesnek bizonyult. Bár a Szlovák Nemzeti Múzeumnak sokéves tapasztalata van az esemény koordinálásával, ez a különleges év számunkra egy új kihívást jelent. Tudom, hogy ahogy már korábban is, az esemény iránt ebben a formában is lesz érdeklődés” – mondta Branislav Panis, a Szlovák Nemzeti Múzeum vezérigazgatója.

 

Az egymással együttműködő emlékőrző és kulturális intézmények programja számos témát kínál. Az érdeklődés középpontjában a múzeumi műtárgy vagy műalkotás és annak bemutatása áll. Mindez virtuális kiállítások, hang vagy videó formájában történő tárlatvezetések, előadások, viták, adatlapok, játékzónák, vetélkedők, munkalapok stb. formájában a látogatók valamennyi korcsoportja számára.

 

Milyen érzés éjszakára a múzeumban bezárva maradni? Haladjanak végig sötétben az egyes kiállításokon és expozíciókon a Szlovák Nemzeti Múzeum székhelyének épületében a kis Adelkával. Személyesen vezeti önöket végig a múzeumépítő Michal Milan Harminc és a Szlovák Nemzeti Múzeum – Természeti Múzeuma gyűjteményeinek kurátorai. A nők és szerepük a történelemben egy érdekes és kevéssé kutatott téma. Mi mindent éltek át a „Nők a felkelés során” – ezt világítja meg a „Hadsereg a felkelés során” kiállításhoz fűződően tartott előadás. Hogyan (ne) viselkedjünk a múzeumban – ezt magyarázza a Szlovák Nemzeti Múzeum – Történelmi Múzeuma játékos bemutató videók formájában. A gyermekek számára történeteket és legendákat is kínál a magyar királyokról, valamint más egyéb virtuális tárlat- és kiállításvezetést is. Ha egyszer felnőtt leszek, régész akarok lenni, mondják a legfiatalabb látogatók a Szlovák Nemzeti Múzeum – Régészeti Múzeuma dolgozóival együtt.

 

Szlovák Nemzeti Múzeum – Zenemúzeuma gyűjteményét és létrejöttének történetét mutatja be a szlovák és angol nyelvű videofelvétel. A németek kulturális és művészeti életét a történelmi Pozsony városában mutatja be munkalapok segítségével a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Kárpáti Németek Kultúrájának Múzeuma.

 

A részletes program ITT található.  

 

Forrás és bővebb programajánló: felvidek.ma

Múzeumok Éjszakája, #muzeumozzaszobadbol, programajánló
2020-11-14 12:00
gyűjtemény, helytörténet, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, néprajz, tárgy, virtuális
2020-05-07 07:00