EN facebook

A füleki úrvacsorai kanna a Hónap kincse a Nemzeti Múzeumban

KIÁLLÍTÁS

2023-10-27 14:00

Folytatódik a Magyar Nemzeti Múzeum kamarakiállítás-sorozata, idén az októberi tárlat az Egy hírnök a múltból – úrvacsorai kanna Fülekről címet kapta.

 

A kamaratárlat megnyitóján Tomka Gábor, a múzeum gyűjteményi főigazgató-helyettese köszöntőjében elmondta, hogy egy kisebbfajta csoda, hogy ez a tárgy előkerült egyáltalán és a szerencsének köszönhető, hogy a múzeum meg tudta vásárolni azt. Mint mondta, a füleki úrvacsorai kanna tanúja annak a sokszínűségnek, ami a Nemzeti Múzeum gyűjteményét jellemzi. Kiemelte, hogy külön öröm a múzeum számára, hogy Fülekről ismét egy nagy értékű tárgyat köszönhet az intézmény.

 

Miklós István füleki református lelkipásztor megnyitóbeszédében megköszönte, hogy ő nyithatja meg azt a kiállítást, amelyben a Hónap kincseként a Nemzeti Múzeum bemutatja az úrvacsorai kannát, amely 1649-ben a füleki református eklézsia számára készült. Úgy folytatta, a füleki reformátusok számára a 16. század elejéről való ezüstpohár mellett most már – annak ellenére, hogy nem Füleken, hanem a Nemzeti Múzeumban lehet majd megcsodálni – az úrvacsorai kanna is azt szent tanítást fogja erősíteni, amelyet eleiktől örököltek. Azt a bibiliai örökérvényű igazságot fogja eléjük adni, hogy az ember az a lény, akinek egyetlen igazi tökéletessége, hogy Istenre szorul.

 

 

Kiss Erika, a Magyar Nemzeti Múzeum művészettörténész-főmuzeológusa a műtárgy bemutatása során megemlítette, az elegáns, mesteri kézzel alkotott ötvösmű 2021 karácsonya előtt bukkant fel egy párizsi műkereskedelemben. A maga korában is reprezentatív mű teljesen ismeretlen volt korábban, egyetlen kiállításon, gyűjteményben, de még írott forrásban sem volt nyoma. A pandémia második évének egyik „hozadéka” volt, hogy a nemzetközi műkereskedelem is átállt a távolsági, online értékesítésre. Így sikerült a Magyar Nemzeti Múzeumnak egy sikeres licitálást követően megvásárolnia az 1649-es feliratot viselő, részben aranyozott ezüst úrvacsorai kannát. Ma már elmondható, hogy a kora újkori magyarországi ötvösség egyik kiemelkedő emléke, esztétikai értékei mellett jelentős forrásértékű tárgya került a Magyar Nemzeti Múzeum ötvösgyűjteményébe.

 

A magas, karcsú kanna hengeres testén oszlopos díszítés fut körbe. Az előoldalon az ezüstben hagyott felületen, kartusban antikvabetűs magyar nyelvű felirat olvasható: „ANNO 1649/ EZ KANNAT CI/NALTATA AZ/ NEMES BODOG/HAZI KIS IANOS/AZ FILEKI ECLE/ZIIAHOZ/ 40 TALLERBOL”. A felirat alatt tájban, lovas had élén haladó lovas alakja, kardja hegyére tűzött török fejjel.

 

A füleki úrvacsorai kanna egy hónapig, 2023. november 25-ig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeum Rotundájában.

kiállítás, látogató, néprajz, régészet, tárgy, téma
2022-09-14 16:00
gyarapodás, kiállítás, látogató, tárgy
2022-01-30 16:00
gyarapodás, tárgy, téma, történelem
2021-10-09 16:00