EN facebook

A kép-mutogató - Arany János és a spiritizmus

Kiállításmegnyitó

2018-05-23 00:00

Ma 17 órakor nyílik a Petőfi Irodalmi Múzeumban az Önarckép álarcokban című kiállítás kiegészítő tárlata, amely Arany János A kép-mutogató című versével olyan jelenségre hívja fel a figyelmet, melyet a nagyközönség kevésbé ismer.

 

A spiritizmus divatja 1853-ra érte el Magyarországot. A sajtó rendszeresen adott hírt az asztaltáncoltatásokról, és hamarosan megjelentek a spiritiszta médiumok is. A halottak szellemének megidézése a társas érintkezés egyik legnépszerűbb formájává vált.

 

Életrajzi adatok igazolják, hogy Arany Jánosra is hatott a spiritizmusnak ez formája. Nagykőrösön több szeánszon is részt vett. Családja körében népszerű volt a „table-moving” kísérlet. Erről leveleiben számolt be barátainak. Nemcsak fia jeleskedett az asztaltáncoltatásban, hanem lánya is, sőt felesége is próbálkozott vele. Pesti barátai közül Egressy Gábor a szellemidézés elkötelezett híve volt, lakásán a kor legkiválóbb elméi – többek között Arany és Jókai – vettek részt a szeánszokon. Egyik alkalommal Arany jelenlétében Petőfi szellemével társalogtak.

 

A szellemtan hatása nyomon követhető Arany néhány költeményében is, de nem formateremtő elemként, hanem csak motívumként van jelen.

 

Kiállításunk a költő spiritizmushoz való viszonyának kettősségét mutatja be, amelyet egyszerre jellemez az érdeklődés és a távolságtartás.

 

 

A kiállítás látogatható: 2018. május 23. - 2018. szeptember 9.
 
 
fénykép, irodalom, kiállítás
2018-04-17 18:00