EN facebook

A Magyar Nemzeti Múzeum létrehozza a Nemzeti Régészeti Intézetet

MŰHELY

2022-01-21 16:00
Hosszas szakmai előkészítés és egyeztetés után a Kormány arról döntött, hogy 2022. január 1-től a Várkapitányság NZrt. Régészeti és Tudományos Igazgatósága a Magyar Nemzeti Múzeum részévé válik, így ismét a Nemzeti Múzeum végezheti a régészeti örökségvédelmi feladatokat a lelőhelyek felderítésétől a feltáráson és feldolgozáson át a közönségkapcsolatokig.
 
A Várkapitányság NZrt.-től a régészeti feladatellátással együtt 106 munkavállaló került a Nemzeti Múzeumhoz, akik a Várkapitányság Régészeti és Tudományos Igazgatóságának, valamint a MNM Régészeti Örökségvédelmi Igazgatóságának az összeolvadásával létrejövő Nemzeti Régészeti Intézetben dolgoznak tovább változatlan feltételekkel.
A MNM összességében több mint 1300 régészeti projektet fog lebonyolítani, a lelőhely-diagnosztikai vizsgálatoktól, a beruházásokhoz kapcsolódó régészeti megfigyeléseken át egészen a tervásatásokig, amelyek a régészek által kutatott témák mellett a magyar államisághoz és a nemzet történetéhez kapcsolódó lelőhelyeket fognak érinteni. A Magyar Nemzeti Múzeum mindezt a teljes hazai múzeumi világgal összefogva, a régészeti feltárásra jogosult intézmények koordinációjával végzi el, velük a legjobb szakmai partnerségre törekedve.
 
A Nemzeti Régészeti Intézet feladata lesz többek között a nagyberuházásokhoz kapcsolódó megelőző régészeti munkálatok országos koordinációja, a régészeti lelőhelyek országos felderítésének (régészeti topográfia) újraindítása, és a régészeti érintettséggel rendelkező műemlékek kutatásában való közreműködés. Emellett az integrációval új távlatok is nyílnak a régészet számára, hiszen mind a kísérleti régészet, mind a régészeti parkok és a közösségi régészet, mind pedig a tervkutatások területén komoly szándék van az előre lépésre. A fontos tudományos célok elérése, valamint a régészeti és múzeumi feladatok megvalósítása érdekében az MNM NRI együttműködik a régészeket képző tudományegyetemekkel, a tudományos testületekkel és intézetekkel, a vidéki múzeumokkal és a szakmai szervezetekkel. A hatékony és zökkenőmentes régészeti feltárások lebonyolítása során — figyelembe véve a nemzetgazdaság érdekeit — az MNM hangsúlyosan együtt kíván működni a vállalati szektorral, a beruházókkal, a NIF Zrt.-vel, a HIPA-val, illetve az építőipari kivitelező vállalatokkal.
 
A Nemzeti Régészeti Intézetet felállításával, azaz a Várkapitányságtól átvett szervezeti egység és a Nemzeti Múzeum Régészeti Örökségvédelmi Igazgatóságának az integrációjának a levezénylésével dr. Virágos Gábor megbízott főigazgató helyettest bízta meg L. Simon László főigazgató, de továbbra is vezető marad Kreiter Eszter és Pusztai Tamás is.
képzőművészet, muzeológia, műhely, művészet, tanulás
2021-12-18 20:00
emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, látogató
2021-11-27 20:00