EN facebook

A múzeumi karantén-pályázat újabb meglepetéseket tartogat!

2020-06-12 16:00

A szervezésben résztvevő múzeumok, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, a Ludwig Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum, majd a virtuális gyűjteményhez  később csatlakozó Gödöllői Királyi Kastély és a Magyar Vadászati Múzeum, most a különdíjasokat hirdette ki és megnyitotta a virtuális kiállítást a beérkezett művekből.

 

 

Lépjünk be a virtuális kiállításba: Műanyag zacskóból az űrbe? (kattintsunk a linkre)

 

 

 

 

 

A felhívásra 361 pályázat érkezett. Az alkotásokon keresztül mutatták meg a fiatalok azt, ahogyan ők megélik, átélik a karantén időszakát, és bepillantást engedtek mindennapjaikba, a speciális helyzet hozta nehézségeikbe. Az alkotók munkáikkal a kapcsolatok átalakulására, a tanulás és tapasztalatszerzés megváltozott körülményeire, lehetőségeire, a magányra, a beszűkülésre, a vágyódásra, a virtuális valóságra, egyéni reményeikre és félelmeikre is reflektáltak. 

 

 A beküldött pályázatokat kategóriánként egy-egy zsűritag bírálta: Fodor Annamária előadóművész a filmeket, Nagy Gabriella, a Litera az irodalmi portál főszerkesztője a prózai és lírai alkotásokat, Szabó Balázs muzsikus a zenei műveket, Koronczi Endre képzőművész a vizuális reflexiókat értékelte. 

 

A Múzeumi karantén pályázat első helyezettje képzőművészet kategóriában Nievel Emma (18), az irodalom területén Aradi Mátyás (18), zenében Czeizer Dóra Villő (17), a filmes alkotók közül Szűcs Bence (19) lett. 

 

A zsűri tagjai kiemelték, hogy nagyon nehéz dolguk volt, hiszen több olyan alkotás érkezett, amelyek különösen igényesek voltak és elismerést érdemelnek. Ebben a szervező múzeumok is egyetértettek, ezért választottak számos különdíjas pályamunkát. A különdíjas pályázókat online bejelentkezés formájában az adott múzeumi munkatárs értékelte. 

 

 

 

 

A Szépművészeti Múzeum- Magyar Nemzeti Galéria különdíjait Záray Szilvia adta át. Az első különdíjat, Mertus Ágnes: Királyok és királynők a múzeumban című könyvet, Lengyel Lola (10) kapta, aki képzőművészeti kategóriában Család c. installációjával nevezett. Vámosi Virág (16) is különdíjat érdemelt, Karanténban az Urbinói Vénusz c. alkotásáért Dembitz Gabriella: Ókori Egyiptom c. könyvét kapta. Ritoók Mihály (18) a képzőművészeti és a zenei kategóriában is különdíjas munkával pályázott, A forgalom emléke című zongoradarabjával és a Kilátás a karanténból c. fotósorozatával mutatja be a hétköznapok megszokott, ám a karanténban hiányolt mozzanatait. Munkájáért a múzeum Hársvölgyi Virág: Japán c. könyvével jutalmazza. Nagy Borókának (15) Ludmill Siskov képe volt az inspiráció, alkotása kifejezi azt a tehetetlenséget, amelyet a karantén ideje alatt, bezárva éreztek az emberek. Különdíja egy ajándék tárlatvezetés a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán. Paál Dorka (17) is különdíjat érdemelt Ott vagyok c. filmjéért, amelyben nagyon erős és kifejező hangulatfestést alkalmaz. Különdíjként a Szépművészeti Múzeum egy ajándék tárlatvezetést ajánlott fel Paál Dorka számára az állandó kiállításán. 

 

 

 

 

Joó Emese, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum különdíjait ajándékozta, amely egy két személyre szóló belépőjegy a Fővárosi Nagycirkusz "Tündértánc – nővarázs. Cirkuszi tárlatvezetés" című új műsorára. A belépőjegyeket Berzy Böske Gréta (7), Ambrus Levente (11), Erdélyi Károly Márton (11) és Fehér Luca (15) kapták. Berzy Böske Gréta egy frappáns Mátyás király ábrázolással nevezett, Ambrus Levente pedig Mindig van megoldás c. videójával nyerte el a különdíjat. Erdélyi Károly Mártont a külvilág feszültségei sarkallták munkára, ezt egy zeneműben alkotta meg. Fehér Lucát Más szemszögből című meséjének megírására a nemrégiben elhunyt Csukás István ihlette meg.

 

 

 

 

A Ludwig Múzeum különdíjait Hemrik László nyújtotta át. Pelbárt Enikő (22) Generációk c. alkotásában a saját, édesanyja és nagymamájának arcából készített egy arcképet.  Bobós Boglárka (18) képzőművészeti alkotással pályázott, ahogy Rancz Péter (6) is. A múzeum családi belépőjeggyel és egy képzőművészeti katalógussal jutalmazza a különdíjasokat.

 

 

 

 

A Magyar Nemzeti Múzeumot Marina Eszter múzeumpedagógus képviselte. Az egyik különdíjas, Sasvári Angelika (16) zene kategóriában pályázott, művével a remény hangjait fogalmazta meg. Zene kategóriában nyert különdíjat Németh Balázs (19) is, aki különleges alkotásával bemutatta, hogyan változtatja meg a karantén az alkotás tereit. Domoszlai Orsolya (47) különdíjas Karantén ring- Igen vagy Nem c. fotósorozata olyan jelenségre hívta fel a figyelmet, amely a karantén időszaka alatt még rejtettebb maradt. Különdíjat érdemelt Jakubovich Elizabeth (6), Noémi (16) és Zoltán (11), akik zenei produkciójukat nővérüknek ajánlották, aki nem lehetett velük a karantén ideje alatt. A különdíjasok családi bérletet kaptak a Magyar Nemzeti Múzeumba és annak tagintézményeibe.

 

 

 

 

A Petőfi Irodalmi Múzeum különdíjasait Demeter Anna, a múzeum marketing-kommunikációs munkatársa, Czékmány Anna és Sóki Diána múzeumpedagógusok köszöntötté. A PIM Angalét Pétert, aki Karanténnaplójában örökítette meg érzéseit, Bíró Zsombort Aurélt (22) és Holdraszállás c. novelláját, és Csontos Pannát (20), aki egy verset írt a pályázatra, választotta különdíjasnak. 

 

 

 

 

A Gödöllői Királyi Kastély különdíjasait Demeter Guba Erzsébet múzeumpedagógus mutatta be. A különdíjas Mihályi Regina (23), aki a képzőművészeti kategóriában pályázott Árnyak c. fotósorozatával, és Tóth Natália (20), aki szintén a képzőművészeti kategóriában alkotott. Különdíjuk belépőjegy két fő számára a Sisi-túrára a Gödöllői Királyi Kastélyba.

 

 

 

 

 

A Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum igazgató-helyettese Nagy-Hanula Viktória nevezte meg a múzeum különdíjasait, akik pedig Kovács Krisfóf, Szkiba Zsolt és Samu Mihály, akik a zene kategóriában pályáztak, ők egy szabaduló szoba részvételt nyertek. Szintén a szabaduló szobában próbálhatja ki magát Végh Viktória (20), amit képzőművészeti alkotásáért nyert el: karanténérzéseit vitte vászonra. Peresztegi Hanna (15) filmjével, amelyben a fejre állt világot mutatja be, egy családi belépőjegyet érdemelt ki, Kis Xavér (18) filmjével pedig egy lézeres lövészetet. 

 

 

 


A különdíjasokat és a többi alkotást a közönség egy virtuális kiállítás formájában ismerheti meg, amelynek megnyitója a különdíjak átadásának időpontjában volt. A virtuális kiállítás lehetővé teszi, hogy a sok beérkezett igényes alkotás minél több emberhez eljusson.

film, irodalom, képzőművészet, #muzeumozzaszobadbol, pályázat, tárgy
2020-05-14 15:00
díj, kortárs, #muzeumozzaszobadbol, művészet
2020-05-25 19:46
gyűjtemény, programajánló, tárgy, virtuális
2020-05-21 19:00