EN facebook

A MúzeumTrip 6. állomása az 51. születésnapját ünneplő Csornai Múzeum

Bevezetésül: évfordulós gondolatok

2020-04-18 20:10

MúzeumTrip olyan felfedező túra, amely során egy-egy múzeum mélyében, az ott őrzött tudás különböző rétegeiben tehetünk kirándulást. A Magyar Múzeumok OnLine kéthetente (minden hónap elsején és 15-én) másik múzeumot keres fel, hogy felfedezze és bemutassa a kisebb és nagyobb, régebbi és újabb intézmények történeteit, gyűjteményeit, kutatásait és programjait. Vác, Pásztó, Gyula, Debrecen és Szentendre után most a Csornai Muzeális Kiállítóhelyre kalauzoljuk el olvasóinkat! 

 

 

Kik is vagyunk mi?

 

Mi vagyunk azok a furcsa népek a Kisalföldről.

 

Mi egy olyan múzeum vagyunk, amely nem is múzeum („csak” kiállítóhely, amely magát permanens következetességgel múzeumnak álmodja), de kétszer elnyerte az Év Múzeuma címet, miközben egyetlen bronzplakettünk sincs. Elnyertük mégis 2000-ben, igaz csak különdíjként, de a semmiből építkezve, óriási büszkeséggel. S elnyertük 2015-ben is, amikor még a nevezést is csak tréfának gondoltuk, annyira kilátástalan helyzetben voltunk, de a verseny előrehaladtával feltámadt az önbizalmunk, és a „csakazértis” ősi rábaközi érzése bennünk. Újabb elismerésünkre talán még az előzőnél is büszkébbek voltunk, hiszen ezt már a visszaminősítési hullámok után 3+1 fő nyerte el mesébe illő módon.

 

Mi egy olyan múzeum vagyunk, amely 3:1-ben integrált intézményben a legkisebbként működik. De tudjuk, a legkisebb gyerekek ritkán elveszettek…

 

Mi egy olyan múzeum vagyunk, aminek egyetlen muzeológusa „nem kompatibilis” a gyűjteményekkel, régészként gondozza a néprajzi-, helytörténeti-, képzőművészeti állományt, mégis azt mondjuk, felvétele jó ötletnek tűnt, s az is maradt.

 

Mi egy olyan múzeum vagyunk, ahol a munkakörök akkora átfedésben működnek, hogy kettőnél kevesebbet egyikünk sem lát el, viszont mégis mindig mindenkinek van ideje és energiája, hogy kisegítse a másikat.

 

Mi egy olyan múzeum vagyunk, ahol nem kell suttogni, ahol nem csak a szem, de sokszor a kéz is gyönyörködhet a műtárgyakban, ahol a rakoncátlankodó gyerekeket azzal lehet megfenyíteni, ha nem viselkednek jól, legközelebb nem jöhetnek múzeumi foglalkozásra, és ettől komolyan megijednek.

 

Mi egy olyan múzeum vagyunk, ahova jó bejönni, ha jó kedvünk van, mert még jobb lesz, ahova érdemes bejönni, ha fáradtak vagy szomorúak vagyunk, mert feltöltődhetünk.

 

Mi egy olyan múzeum vagyunk, amelyik él, mert nem csupán a kiállítások és a gyűjtemények teszik múzeummá, de a munkatársak s a látogatók (a múzeumbarátok) együttese is.

 

Mi egy olyan múzeum vagyunk, amely idén ünnepli 50. születésnapját, fennállásának félévszázados évfordulóját. Első kiállításunk 51 éve, 1969. június 22-én nyílt meg. A gyűjtemény múzeummá avatása előtti nagyfelújítások miatt a 20 éves évfordulós ünnepséget 1990-ben tartották. Ezt a különleges hagyományt őrizve, folytatva lettünk 2020-ban 50 évesek. Reméljük, utódaink tiszteletben tartják majd hagyományainkat és megemlékeznek intézményünkről a jeles 100. évfordulón 2070-ben.

 

Mi egy olyan múzeum vagyunk, amely „Eleven-Vidám-Értékes: A Mienk.”