EN facebook

A serleg, amelyből I. Lipót császár is ivott - az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből

TÁRGY

2022-12-27 20:00

Vajon milyen italt szolgálhattak fel uzsonnakor ebben a serlegben? A talpazatán kiolvasható felirat szerint ebből az ametiszt kehelyből ivott I. Lipót császár és Margit Terézia császárné 1668. április 25-én, amikor meglátogatták Esterházy Pál grófot kismartoni kastélyában, ahol a császár kedvenc időtöltésének, a horgászatnak is hódolhatott. A kirándulásról a császár maga is megemlékezik egy levelében, hangsúlyozva, hogy a Lajtánál tartott horgászat során az uzsonnát (merienda) olyan előkelő módon szolgálták fel, amilyet már sok éve nem látott.

 

A serleg egykori pompájáról ma már csak apróra tört, gyönyörű lila színű drágakő-darabok és egy feliratozott arany talpazat árulkodik: ez maradt fenn ugyanis a 17. század közepén, feltehetően Ausztriában készült műtárgyból. A II. világháború végnapjaiban történt bombatámadást követően az Esterházy-kincsek nagy része végzetesen megsérült, összetöredezett, darabjai szétszóródtak.

 

 

Az arany foglalatokkal, rubin, smaragd és zafír drágakövekkel díszített, ametiszt serleg szintén a háború pusztításának esett áldozatul. A súlyosan megrongálódott tárgy eredeti formájában nem állítható helyre, de töredezettségében is van benne valami fenséges szépség. A serlegről egyetlen, eredeti állapotát bemutató fotó maradt fenn az 1884. évi budapesti ötvösmű-kiállításról, amelyet Weinwurm Antal készített.

 

 

Forrás: imm.hu

emlékezet, iparművészet, látogató, múzeumandragógia, programajánló
2022-09-01 19:00
gyűjtemény, iparművészet, kiállítás, látogató
2022-07-28 07:00