EN facebook

Agamemnón maszkja a Határtalan Régészet őszi számában

KIADVÁNY

2022-10-14 20:00

Az arcmaszkok izgalmas történetéről szól a Határtalan Régészet című magazin őszi száma. Kiderül, milyen típusú mágikus erővel bírtak, miként használták őket az ókori római temetkezések kapcsán. Olvashatunk Agamemnón maszkjának rejtélyeiről és a pestisdoktorok csőrös maszkjának érdekességeiről is.

 

A maszkok állnak a Határtalan Régészet című magazin őszi számának középpontjában. Kiderül a lapszámból, hogy 9500 évvel ezelőtt készültek a mai napig megtalált legrégebbi maszkok. Ezekben a régi időkben mágikus erővel bírtak a maszkok, segítettek átjutni egy másik világba. A törzsi társadalmakban csak ünnepekkor használták őket: kizárólag a kiválasztottak vehették őket elő egy mágikus tárolóhelyről.

 

Az ókori Római Birodalomban a temetési szertartás fontos részei voltak a viaszból készült maszkok, melyek célja az volt, hogy megőrizzék az elhunyt személyiségét. A temetési menetben olyan színészek haladtak a halottas kocsival, akik az elődök álarcait viselték, az elhunyt maszkját pedig egy termetében rá hasonlító ember öltötte magára.

 

A magazinban szó esik a görög színházi maszkokról is, ahol férfi színészek öltötték magukra az álarcokat, hogy jelezzék, éppen melyik szerepben láthatóak. Egy-egy színdarabban az összes szerepet két-három férfi színész játszotta el. Ezek a maszkok textilből és fából készültek, parókával egészültek ki. Összesen 28 tragikus és 43 komikusálarc létéről tudunk.

 

 

Schliemann trójai ásatási során került elő Agamemnón maszkja, amelyről azonban pontosan nem tudni, kié is lehetett a valóságban. A magazinból kiderül, hogy ezen az ásatáson összesen 15 kilogrammnyi aranytárgyat és öt aranymaszkot találtak – ezek legkülönlegesebb darabja az Agamemnónnak tulajdonított maszk volt.

 

A Határtalan Régészet a pestisjárványok időszakába is elrepíti az olvasókat, amikor a jellegzetes csőrös maszkokat hordták a gyógyítók. Mind a maszkot, mind a ruhájukat viasszal kenték be, az álarc csőr-részét pedig különböző gyógynövényekkel töltötték meg, hogy megvédjék magukat a kórtól. Ez azonban nem számított hatékony módszernek: sokan megbetegedtek a gyógyítók közül is.

 

 

A Határtalan Régészet negyedévente megjelenő magazin célja, hogy közérthető formában mutassa be a régészet különböző területeit, módszereit, eredményeit. Az újság színes fotókkal, illusztrációkkal gazdagon díszített, így minden korosztály számára izgalmas olvasmányt jelenthet.

látogató, magazin, régészet, téma, történelem
2022-03-14 07:00
emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, természet, történelem
2022-05-05 07:00
emlékezet, felhívás, gyűjtemény, látogató, múzeumandragógia, téma
2022-10-09 07:00