EN facebook

Cowboyok és indiánok. A legendás vadnyugat - újabb nagykiállítás érkezik Amerikából a Móra-múzeumba

KIÁLLÍTÁS

2022-05-05 07:00

Újra nagy nemzetközi kiállításra készül a szegedi Móra Ferenc Múzeum: a kollekció gerincét jelentő tárgyak az Egyesült Államokból fognak érkezni. Ismét figyelmet fordítanak majd az érdekes látványvilágra és az interaktivitásra is a külföldi és magyar vonatkozású tárgyak mellett.

 

Az utolsó nagy nemzetközi kiállítást 2018-ban rendezte meg a Móra-múzeum: a dinoszaurusz-tárlatot akkor 98 ezren tekintették meg, melynek kollekciója szintén Amerikából érkezett. A dinó-kiállítás után bezárt a múzeum és egy hosszú felújítás vette kezdetét, majd a járványhelyzet is felerősödött, így most nyílt lehetőség egy újabb nemzetközi kiállítás létrehozására.

 

A kiállítás témáját és részleteit 2022. május 4-én, szerdán sajtótájékoztató keretében ismertette a szegedi múzeum igazgatója.

 

Cowboyok és indiánok - A legendás vadnyugat címmel nyílik kiállítás június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján a szegedi Móra Ferenc Múzeumban - jelentette be Fogas Ottó. A tárlaton az 1850-től 1900-ig terjedő időszak cowboyait és indiánjait mutatja majd be. Láthatóak lesznek komplett viseletek, nyergek, fegyverek, lasszók, fejdíszek és békepipák.

 

 

 

A tárlat központi elemei az Egyesült Államokból, Oklahomából, a legnagyobb vadnyugati múzeumból érkezik majd Szegedre.

 

National Cowboy Western Heritage Museum, Oklahoma

 

A mintegy 600 négyzetméteres, a múzeum szinte összes termét betöltő kiállítás feleleveníti majd a korszakhoz tartozó legendákat, megidézi a témával foglalkozó filmeket, de a magyar “indiánokat” is a múlt század utolsó harmadából.

 

A kiállítás összeállítása során a Móra Ferenc Múzeum segítséget kap más hazai közgyűjteményektől is: így érkeznek tárgyak a Néprajzi Múzeumból vagy a győri Xantus János Múzeumból és magángyűjteményekből is. A tárlat egyik Magyarországról érkező érdekessége Xantus János puskája, egy Henry-karabély lesz. Az etnológus, természettudós német nyelven megjelent, amerikai utazásait feldolgozó emlékiratai Karl May műveinek egyik forrásául szolgálhattak, az író pedig róla mintázhatta Old Shatterhand alakját – árulta el az igazgató.

 

 

A kiállításról

 

További információ és forrás: szeged365.hu

digitalizáció, képzőművészet, kortárs, látogató, múzeumandragógia, múzeumpedagógia, természettudomány, virtuális
2022-05-03 07:00
gyűjtemény, kiállítás, látogató, régészet, természet
2022-02-11 07:00
beruházás, gyűjtemény, természet, történelem
2021-01-04 07:00