EN facebook

Amerika ősi tárgyaitól a fonográfig - tematikus tárlatvezetés-sorozat a Megérkeztünk kiállításban

programajánló

2023-03-23 12:00

Új sorozatot indít a Néprajzi Múzeum. 2023. március 23-tól minden második csütörtökön egy-egy speciális megközelítés szerint járható be a Megérkeztünk c. tárlat.

 

A Néprajzi Múzeum Megérkeztünk c. kiállításának atmoszféráját összetett szemlélet teremti meg: párbeszédbe lépnek egymással a gyűjtemény ritka, nagy értékű műtárgyai, amelyekhez hasonlók csak a világ legjelentősebb etnográfiai múzeumaiban találhatók, illetve az olyan darabok, amelyek napjaink társadalmi kérdéseit reprezentálják. Így jelenik meg egy térben a bamana női szobor, a festett szicíliai kordé, Hadzsi Ahmed világtérképe, Amur-vidéki halbőr ruha, vagy a menekülés közben a szögesdrót kerítésen fennakadt muszlim női fejkendő.

 

A kiállítás perspektívája a tárgyak önálló története, a muzeológusok által megrajzolt sokféle kontextus: néprajz, kulturális antropológia, régészet, társadalom- és művészettörténet, ipar- és technikatörténet. A tárgyak nem hagyományos, földrajzi egységek, kultúrák szerinti elrendezésben, hanem közös, univerzális jellemzőik alapján kerültek egymás mellé, az intézmény harminc néprajzkutatójának személyes érdeklődését, szempontjait, egyéni hangját tükrözve.

 

Ebben a szellemben indul útjára az új tárlatvezetés-sorozat, ahol különféle megközelítések szerint tárulnak fel a kiállítás tartalmai a Néprajzi Múzeum muzeológusainak tolmácsolásában. Megismerhetjük az Afrika- és Amerika-gyűjtemény darabjait, a különleges textileket, de lesz alkalom, ami a tárgyi ábrázolásokra vagy a restaurátori munka kulisszatitkaira koncentrál.

 

A tematikus tárlatvezetések kéthetente csütörtökön, 16:30-tól jelentkeznek. (Májustól későbbi időpontban.) 
Részletek itt!

 

 

március 23.

 

Földessy Edina:

Afrikából, de nem csak Afrikáról

 

Az Afrika-gyűjteményből választott változatos tárgyak révén átszeljük az egész kontinenst, Egyiptomtól Dél-Afrikáig. Különféle kontextusuk felfedésével érzékeltethetjük, hogy az a viszonyrendszer, amelyben születtek, használták és gyűjtötték őket, mennyi érdekességet rejt, milyen szerepekben és milyen jelentésekkel felruházva éltek a múzeumba kerülésük előtt és után.

 

 

április 13.

 

Lackner Mónika:

A textilek mindig velünk vannak

 

A tematikus tárlatvezetés elsősorban a kiállított textileken keresztül azt szeretné bemutatni, hogy a textilek általában a legszemélyesebb tárgyaink közé tartoznak / tartoztak, velünk vannak és voltak hétköznap és nagyünnepeken, örömben és bánatban egyaránt.

 

 

április 20.

 

Gyarmati János:

Barangolás Amerika ősi tárgyai között

 

A Néprajzi Múzeum több mint 8000 darabos Amerika-gyűjteményéből azokat a tárgyakat választottuk a kiállításba, amelyekhez különleges történetek tapadnak. Akár a tárgy eredeti használata során, mint a maja váza esetében, de akár gyűjtése kapcsán, mint egy szokatlan mexikói hamisítvány esetében.

 

 

május 4.

 

Sedlmayr Krisztina:

Együtt és külön – a zsidó/keresztény kultúra szakrális emlékei

 

A tematikus vezetés a köznépi vallásgyakorlás Kárpát-medencei szakrális emlékeit állítja a figyelem középpontjába. A tárlaton megjelenő tárgyak segítségével hétköznapok és ünnepek elevenednek meg, feltárul az egyéni és a közösségi vallásgyakorlás sokszínű világa. A 17. századi Utolsó ítélet-ikon Mózesétől és a kőtáblától induló séta során közös és eltérő elemeket, rítusokat érintünk, végül elérkezünk a 20. századi magyar falu karácsonyi és húsvéti szokástárgyaihoz.

 

 

május 18.

 

Gärtner Petra:

Képtörténetek

 

A múzeumi tárgyak készítésére és használatára vonatkozó információk, a gyűjtési körülmények, továbbá a tárgyak anyaga és technikája alapvető fontosságú adatoknak számítanak. Újabb tartalmi réteget jelenthetnek a rajtuk lévő ábrázolások, melyek közelebb vihetnek minket a tárgyak mélyebb megismeréséhez, megértéséhez. Ez az ábrázolás lehet egy egyszerű minta, de akár egy komplett történet is kirajzolódhat előttünk. Ezeket vesszük górcső alá a Megérkeztünk kiállításban – de vajon tudjuk-e minden esetben dekódolni őket?

 

 

május 25.

 

Csorba Judit – Pálóczy Krisztina – Tasnádi Zsuzsanna:

A dokumentálás eszközei

 

A néprajzi terepmunkának fontos része a dokumentáció, az általunk kutatott közösségek kultúrájának megörökítése rajzokon, fényképfelvételeken, hanghordozókon vagy mozgóképen. A technikai fejlődés sokat segítette a néprajzi kép- és hangrögzítés módszereit. Az így létrehozott felvételek önmagukban is fontos dokumentumok, de a velük együtt gyűjtött vagy kiállított tárgyakat is képesek új kontextusba helyezni. A gyűjtőfüzet, a fényképezőgép, a fonográf és a filmkamera a valóságot hozza közelebb, segítségükkel jobban megismerhetjük egy-egy készítőjét vagy használóját.

 

 

június 8.

 

Éder Anita – Györök Natália – Tumpek Eta:

Restaurátor szemmel

 

A vezetés során az érdeklődők megismerhetik a kiállított tárgyak összetett restaurálási folyamatait, a munkatevékenységek során felmerülő kérdéseket, nehézségeket és a megoldásokat. A műtárgyvizsgálatok és a kezelések sok esetben új információk, váratlan eredmények születésével járnak, ezek értelmezése a tudományos szakterületek együttműködésével lehetséges. A látogatók rövid betekintést nyerhetnek a műtárgyvédelem alapjaiba és kiállítási installálás folyamataiba is.