EN facebook

APACHE projekt - Műtárgyvédelmi fejlesztések

EGYÜTTMŰKÖDÉS

2020-11-21 14:00

Műtárgyainkra számos veszély leselkedik a múzeumok védőszárnya alatt. Egyes károsító tényezők nyilvánvalók, gondoljunk csak a zágrábi múzeumokból érkező képekre a márciusi földrengés után, vagy arra, hogy milyen veszélyt jelenthet egy-egy rosszul elhelyezett műtárgy és egy figyelmetlen látogató szerencsétlen találkozása. Azonban számos olyan körülmény is hozzájárulhat a műtárgyak pusztulásához, amelyeket néha a szakértő szemek is csak akkor vesznek észre, amikor a károk már visszafordíthatatlanok. A műtárgyvédelem feladata ezeknek a tényezőknek a mielőbbi felismerése és kiküszöbölése.

 

Különösen veszélyeztetettek azoknak a kis- és közepes méretű múzeumoknak, gyűjteményeknek és könyvtáraknak a műtárgyai, akik még ha fel is ismerik a problémát, nem engedhetnek meg maguknak állományvédelmi beruházásokat. Holott a műtárgyak károsodásának megelőzése mind örökségvédelmi, mind gazdasági előnyökkel jár.

 

Az Európai Unió támogatását élvező APACHE (Active & intelligent PAckaging materials and display cases as a tool for preventive conservation of Cultural Heritageprojekt elsősorban ezekre a forráshiánnyal küzdő intézményekre gondolva megfizethető tárlókat, továbbá olcsó és hatékony érzékelőrendszereket és felhasználóbarát szoftveres eszközöket fejleszt, a fenntarthatóságot és az anyagköltségek csökkentését szem előtt tartva. Általuk a műtárgyvédelemre fordított költségek hosszú távon, a tervek szerint 55%-kal csökkennek majd.

 

 

A Magyar Nemzeti Múzeum a fejlesztések több fázisában aktívan részt vesz. A projekt kezdeti szakaszában tíz darab, új típusú hőmérséklet- és páramérő műszert (HOBO) helyeztünk el, melyek segítségével gyűjtjük a környezeti adatokat a múzeum belső tereinek, vitrinjeinek és raktárhelyiségeinek állapotáról. A folyamatos méréseken kívül három kiállítási területen és két raktárhelyiségben kezdtük meg a tárlókon belüli, tehát a műtárgyat közvetlenül érintő mikroklíma elemzését, illetve a legnagyobb problémát jelentő gáz-halmazállapotú szennyezőanyagok kimutatását (O3, NO2, SO2, H2S, formaldehid). Ezek a káros anyagok a külső környezetből (légszennyezettség, látogatók, stb.), valamint a műtárgyakból származnak, és különböző mértékben befolyásolják egy-egy műtárgy élettartamát. Különös veszélyt jelentenek olyan tárgyegyüttesek körében, ahol egy tárlón belül többfajta anyagösszetételű műtárgy található. Ezeket a szennyezettségi adatokat minden évszakban mérni fogjuk. Az adatok kiértékelése után világosabbá válnak majd a szükséges védekezési stratégiák. A második, őszi évszak mérései a napokban befejeződtek.

 

 

Az adatszolgáltatás mellett gyakorlati tapasztalataink bemutatásával veszünk részt a tárgyak állapotromlásának modellezésében. Ezekre az elemzésekre, mérési eredményekre épülnek majd azok a döntéselőkészítő rendszerek és fejlesztések, amelyek a műtárgy élettartamát jelentős mértékben megnövelik. A projekt későbbi szakaszaiban elsőként tesztelhetjük majd a partnerek által közösen kialakított vitrineket, légszennyeződést elnyelő anyagokat, hőmérséklet- és páratartalomszabályzókat melyek kifejlesztésre kerülnek.

 

Az APACHE projekt tehát számos különböző tudományterület bevonásával vizsgálja a műtárgyvédelemre vonatkozó nemzetközi szabványokat és ajánlásokat. Az anyagtudomány, az állományvédelem, a kémia, a rendszertudomány, a biológia, az informatika és a menedzsment eredményeire alapozva kíván hatékonyabb védelmet nyújtani a múzeumi tárgyaknak.

A Szlovén Nemzeti Múzeum, a párizsi Pompidou Központ, a velencei Guggenheim gyűjtemény, az olasz Technika Múzeum, és a Magyar Nemzeti Múzeum mellett a projektben 6 egyetem Írországból, az Egyesült Királyságból, Görögországból, Brazíliából, Szlovéniából és Olaszországból, az olasz Kulturális Örökség Minisztériuma, valamint 14 fejlesztő- és gyártócég vesz részt szerte Európából.

 

A projekt első szakaszában, a 2019 január és 2020 június közötti időszakban, egymás kutatási eredményeire is támaszkodva, valamint a műtárgykörnyezetre vonatkozó nemzetközi normákat figyelembe véve kezdődtek meg az érzékelő és abszorbeáló anyagok kémiai vizsgálatai, a technológiai fejlesztések, és a moduláris döntéshozatali eszközök fejlesztései, mely eszközök útmutatásait követve a kevésbé jártas szakemberek is képesek lesznek a legjobb helyzetkezelésre és hatékony döntéshozatalok megtételére.

 

Az Unió biztosai által végzett első projektellenőrzés szerint, az első szakaszban az APACHE projekt sikeresen elérte célkitűzéseinek nagy részét a járvány által támasztott nehézségek mellett is.

 


További információk: http://www.apacheproject.eu/

 

A projekt az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programjából kapott támogatást a 814496. sz. Támogatási megállapodás alapján.

 

 

 A borítóképen az első éves APACHE találkozó résztvevői a párizsi Pompidou központban, 2020. február 5-én.