EN facebook

APACHE projekt - Műtárgyvédelmi konferencia és műhelymunka a nanoanyagok világáról - 2021. szeptember 15.

FELHÍVÁS

2021-09-09 17:00

Az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programja által finanszírozott „APACHE - Aktív és intelligens csomagolóanyagok és vitrinek, mint a kulturális örökség megőrzésének eszközei” projekt partnereként a Magyar Nemzeti Múzeum egynapos konferenciát és workshopot tart állományvédelem iránt érdeklődő szakemberek számára.

 

A nanoanyagok olyan sajátos tulajdonságokkal rendelkeznek, amiket az azonos anyagrészecskékből álló, de normál méretű társaik nem mutatnak. Ez számos felhasználási terület számára jelent előnyösebb kémiai, elektromos, mágneses és optikai tulajdonságokat.


A „nanotudomány forradalma” negyven évvel ezelőtt kezdődött, és hatása addig növekedett, hogy mára a nanotudomány szó nem egy-egy találmányra, hanem teljesen új technológiák kifejlesztésére utal. Ez a tudományterület olyan intelligens és funkcionalizált anyagok előállításával foglalkozik, amelyek gyakran az anyag egységgé alakulásának köszönhetik létrejöttüket.

 

Napjainkra ezért már nehéz a kulturális örökségvédelmet a nanotudomány segítségével előállított anyagok és eszközök nélkül elképzelnünk.

A program célja a kulturális örökségvédelemhez használt nanorendszerek világának bemutatása, valamint két, alapvető felhasználási területre irányuló műhelymunka:


✓ Előadások a nanoanyagok elméleti, kutatási és alkalmazási területeiről
✓ Gyakorlati műhelymunka az alkalmazási lehetőségek módszertanáról és nanorendszerek használatáról

 

 

Nanorendszerek: kutatási és alkalmazási lehetőségek a kulturális örökség területén. Konferencia és műhelymunka a
nanoanyagok világáról


Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum

Program:

 

2021. szeptember 15. szerda – szabadon látogatható programok

8:50 - 9:00 Megnyitó
9:00-10:00 Piero Baglioni: A nanotudomány és hozzájárulása a kulturális örökségvédelemhez
10:00-10:40 Piero Baglioni: Gélek, emulziók és nanoanyagok: elméleti szempontok
10:40-11:00 Kávészünet
11:00-11:40 Gabriella Di Carlo: Innovatív védőanyagok fém alapú műtárgyak megőrzéséhez
11:40-12:30 Antonio Mirabile: Nanorendszerek használata cellulóz alapú műalkotások megőrzésében - esettanulmányok
12:30-13:00 Kérdések és válaszok

2021. szeptember 15. szerda – előzetes jelentkezést igénylő programok gyakorló restaurátorok számára; regisztráció itt!!!

14:00 – 17:30*
Piero Baglioni és Antonio Mirabile: Innovatív anyagok a műalkotások tisztításához, szilárdításához és védelméhez: bemutató az új anyagok felhasználásáról, újrafelhasználásáról, újrahasznosításáról és kezeléséről
Nanoanyagok tesztelése és kísérletek bemutatása organikus anyagokon (papír, szövet, bőr, festmény)
A műhely résztvevőinek létszáma korlátozott, maximum 20 fő.

14:00 – 17:30* Gabriella Di Carlo: Nem toxikus oldószereket tartalmazó innovatív védőanyagok alkalmazása réz és ezüst ötvözetek megóvásához
A műhely résztvevőinek létszáma korlátozott, maximum 10 fő.
*A műhelymunkák alatt kávészünet.

 


Az előadások és a műhelymunkák angol nyelven folynak, tolmácsolás nem biztosított.

 

A programokon való részvétel ingyenes.Piero Baglioni egyetemi tanár, a fizikai kémia professzora a Firenzei Egyetemi Kémia Tanszékén. Meghívott tudományos munkatársa és vendégelőadója volt a Houstoni Egyetem Vegyészeti Tanszékének, a Weizmann Intézetnek, a College de France-nak és az MIT-nek. Az olasz National Consortium for Colloid and Nanoscience (CSGI) igazgatója. A „Soft Matter” tudományos folyóirat fő olasz közreműködője, több mint 350 publikációja jelent meg könyvekben és széles körben elterjedt nemzetközi folyóiratokban. 25 szabadalom szerzője. Számos újítást hozott létre mind a szervetlen, mind a szerves kolloidok területén.

Dr. Gabriella Di Carlo a CNR-ISMN kutatója. Fő kutatási területe közé tartozik az olyan nanokémiai, szerkezeti és morfológiai tulajdonságokkal rendelkező fejlett anyagok szintézise és felszíni vizsgálata, amelyeket érzékelők, szállítóeszközök és mikroelektronikai eszközök felhasználására terveztek. Egy másik kutatási területe a mikro- és nanoszinten ható bomlási tényezők azonosítása a legmegfelelőbb konzerválási stratégiák meghatározásának érdekében. A fémek tartós és biztonságos megőrzését segítő, ingerre reagáló tulajdonságokkal rendelkező innovatív anyagok szintézisén és validálásán dolgozik. Körülbelül 70 publikációt írt nemzetközi tudományos folyóiratokban. Google Scholar H indexe 27.

Antonio Mirabile 1988-ban kezdte karrierjét; papírrestaurátor és állományvédelmi tanácsadó. Könyv- és papírrestaurálást Firenzében, preventív konzerválást Párizsban tanult, ahol ma is él. A Francia Kulturális Minisztérium által a “Musées de France” kulturális örökségének megőrzésére és helyreállítására akkreditált restaurátor. Köz- és magángyűjteményekben is dolgozik. Az UNESCO szakértőjeként különféle papírrestaurálási és állományvédelmi projektekben vett részt. Az EU által finanszírozott Nanorestart projekt partnereként a kortárs rajzokon használt festék alapú tinták tudományos azonosításával foglalkozik, valamint részt vesz innovatív módszerek kifejlesztésében a konzerválási kezelések javítása érdekében, és az új anyagok és módszerek átadásában a restaurátorok számára. Mintegy 50 cikk szerzője és társszerzője, és két, az UNESCO által kiadott kézikönyv írója. Az INCCA, az ICOM és a Blue Shield aktív tagja.


További információkért kérjük, az apachehu21@gmail.com e-mail címen lépjen velünk kapcsolatba.

 

Ez a projekt az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programjából kapott támogatást a 814496. sz. Támogatási megállapodás alapján

állományvédelem, gyűjtemény, külföld, muzeológia, műhely
2020-11-21 14:00
állományvédelem, műhely, tájház, tárgy
2018-02-01 13:00
állományvédelem, gyűjtemény, muzeológia, műhely
2021-04-27 07:00