EN facebook

Ars Sacra Fesztivál, Kulturális Örökség Napjai és Műtárgyak Éjszakája a Magyar Nemzeti Múzeumban

PROGRAMAJÁNLÓ

2020-09-16 07:00

A Magyar Nemzeti Múzeum három országos eseményhez - az Ars Sacra Fesztiválhoz, a Kulturális Örökség Napjaihoz (KÖN) és a Műtárgyak Éjszakájához kapcsolódóan is ingyenes, kedvezményes programokkal várja a látogatókat. A látogatók nemcsak a történelem különböző korszakaiban tehetnek sétákat, hanem az idő Nemzeti Múzeumban és a Múzeumkertben hagyott térbeli lenyomatait is felfedezhetik.

 

Az Ars Sacra fesztiválon, melyhez a Magyar Nemzeti Múzeum idén is izgalmas programokkal csatlakozott, szinte minden program betelt. Már csak a “BONAE MEMORIAE” tárlatvezetésen maradt néhány hely, amely késő római kori "ókeresztény" vonatkozású leletek titkaiba avat be bennünket. A régészeti vezetésen Szombathelyen talált sírtáblák, Krisztus-monogramot képező lámpafüggők nyomába eredhetünk a téma kutatójával közösen. A tárlatvezetés 2020. szeptember 16-án 17 órakor indul. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a tarlatv@mnm.hu e-mail címen lehet. Részletek itt.

 

A Kulturális Örökség Napjai az Európai Örökség Napok (European Heritage Days) magyarországi eseménysorozata, amelyhez már 50 ország csatlakozott, hogy évről évre újdonságokkal hívja fel történeti, művészeti, régészeti értékeinkre a figyelmet. A hagyományokhoz híven a Magyar Nemzeti Múzeum a járvány ellenére sem hagyja cserben látogatóit: 2020. szeptember 19-én sétákkal és tárlatvezetésekkel várja az érdeklődőket.

A Mesélő falak - épülettörténeti séta résztvevői igazi idő- és térbeli utazást remélhetnek az első magyar múzeum klasszicista épületében: izgalmas történetek, híres emberek, sorsfordító pillanatok teszik feledhetetlenné a programot 10:30 és 12:00 órai kezdettel.

A Vagyon, műveltség, hatalom tárlatvezetésen a Seuso-kiállítás kurátora a kincshez kapcsolódó kutatások eredményeit mutatja be 10:30-tól, illetve 12:00 órától.

A TOP 10 Régészeti kiállítás tárlatvezetés vendégei 13 órától az állandó régészeti kiállítás ősi kincseiről szerezhetnek nélkülözhetetlen információkat, a TOP 10 Történeti kiállítás vezetésen pedig 14:30-tól a koronázási palásttól egészen a rendszerváltásig tekinthetjük át a magyar történelem legfontosabb tárgyi emlékeit. A programokon való részvétel regisztrációhoz kötött, mely ezen a linken érhető el.



A Műtárgyak Éjszakáján a karszalaggal rendelkező résztvevők minden évben szakmai programokon, tárlatvezetéseken, sétákon keresztül ismerhetik meg a műkincsek káprázatos világát. A Magyar Nemzeti Múzeumban idén szeptember 17-én 15 órától a Múzeumkert kerül fókuszba (regisztráció itt).

Szeptember 18-án pedig 15 órától olyan különleges és egyedi tárgyakkal találkozhatnak, mint például Mozart klavikordja, Sisi azon ruhadereka, amelyben meggyilkolták, a Beethoven, majd Liszt Ferenc tulajdonában lévő zongora vagy a Sztálin szobor kézfeje (regisztráció itt).


A Nemzeti Múzeum szombaton a családokat is tárt karokkal várja; mint eddig minden hónap harmadik szombatján, így szeptemberben is ingyenes a belépés a 26 év alattiak illetve 18 év alatti gyermekek, valamint két közeli hozzátartozójuk számára (amennyiben magyar és EGT állampolgárok). A látogatás során érdemes kipróbálni a családi felfedező hátizsákot, mellyel még érdekesebbé tehető a családi program. A különleges hátizsákot a múzeumi boltban vásárolhatják meg. További információk ezen a linken.

Kulturális Örökség Napjai, látogató, örökségvédelem, programajánló, régészet, természet
2020-09-14 15:00
Kulturális Örökség Napjai, látogató, örökségvédelem, programajánló, természet
2020-09-15 18:00
Közösségek Hete, virtuális
2020-05-25 15:00