EN facebook

Az év múzeuma 2020 díj esélyese: a Szegedi Dóm Látogatóközpont

ÉM 2020

2020-10-08 16:00

Múzeumi ReStart megnyitó ünnepségen, 2020. október 9-én adják át Az év múzeuma díjat. A díjat idén két kategóriában adja ki a Pulszky Társaság. Az 1996-ban alapított elismerés a muzeális intézmények működésének átfogó elemzése alapján kivívható rang, amelyet az adott intézmény elmúlt évi fejlődését értékelve, az eredményeket összevetve ítélnek oda a bírálók. A „nagy múzeumok” sorában az országos múzeumok, országos szakmúzeumok és a megyei hatókörű városi múzeumok versenyezhetnek, a „kis múzeumok” versenyében a területi múzeumok, tematikus múzeumok, közérdekű muzeális gyűjtemények és kiállítóhelyek szerepelnek. A Magyar Nemzeti Múzeumban rendezendő díjátadót a pandémia miatt csak online követhetjük, azonban ne hagyjuk ki az izgalmasnak ígérkező rendezvényt, hiszen az utolsó pillanatokig titkos, mely intézmények viszik haza az idei elismeréseket.

Szurkoljunk a „kis múzeumok” kategóriában a Szegedi Dóm Látogatóközpontnak!

 

 

A Dóm

 

A dél-alföldi régió legnagyobb városában, a Tisza és Maros találkozásában terül el Szeged. Csongrád - Csanád megye központja ad otthont a Magyarok Nagyasszonya-székesegyháznak, vagyis a Fogadalmi templomnak; közismertebb nevén a Szegedi Dómnak. A Dóm a város megújulásának szimbóluma, építésének története szorosan összefonódik az 1879-es árvízzel. Az árvíz az akkori város 6800 házának jelentős részét elsöpörte, az ár levonulása után a város képviselő testülete 1880. november 28-án ünnepélyes fogadalmat tett egy monumentális templom építésére a város újjáépítésének emlékére és az újabb árvizektől való megmenekülésért. Bár az ünnepélyes alapkőletételre 1914. június 21-én sor került, a templomot csupán 1930-ban adták át.

 

A kereszthajó alatti kápolnakoszorúban nyugszanak a dóm építésének meghatározó személyiségei: Glattfelder Gyula püspök, Klebelsberg Kunó kultuszminiszter, Foerk Ernő építész - a Dóm tervezője -, továbbá az egyházmegye püspökei, apátok, prépostok, kanonokok, plébánosok és polgármesterek.

 

A Látogatóközpont

 

A Dóm altemplomának terei 2015 decembere óta látogatóközpontként funkcionálnak, ahol az érdeklődők megismerhetik Szeged történetének egy jelentős szeletét. A Szegedi Dóm Látogatóközpont egyszerre kulturális és közösségi tér, amelyben az egyházi és az egyháztörténetével szorosan összefonódó kiállítások mellett a kortárs, világi programok is helyet kapnak.

 

 

A Látogatóközpont több állandó tárlattal és azok kísérőprogramjaval várja a közönséget. A bejárattól közvetlenül balra még a fogadóteremben az egykori Szent Demeter-templom történetét összefoglaló kiállítás tekinthető meg, amelyet egy rövid ismeretterjesztő videó kísér. Ezenkívűl a korabeli újságcikkek, fotók, levélszemelvények alapján feltárul a Dóm létrejöttének története, az árvíz pusztításától a nemzetközi összefogáson át, egészen napjainkig. A terem másik oldalán pedig az egyháztörténeti gyűjtemény néhány darabja tekinthető meg, egészen a gótikáig visszamenőleg.

 

 

Kép: Szent Gellért miseruha

 

Az altemplom öthajós központi kiállítóterében elsősorban a Szeged - Csanádi Egyházmegye egyháztörténeti gyűjteményének legértékesebb liturgikus tárgyai tekinthetőek meg. Ilyen például a gyűjtemény legrégebbi palástja egy 15. századi Szent Gellért miseruha. Ugyanakkor a Szent Demeter - templomból származó barokk faszobrok mellett megtekinthetőek még a helyi mesterek ötvösmunkái feszületek, tömjénezők formájában is.


De nem csak egyháztörténeti ereklyékkel lehet találkozni az altemplom kiállítótereiben. A térben elhelyezett interaktív információs pultban és tablók és makettek segítségével bemutatásra kerül a Fogadalmi Templom és a Dóm Tér építéstörténete is.

 

 

Az altemplom főhajójában pedig időszaki kiállítások és 2019 óta havi rendszerességgel irodalmi estek is helyet kapnak.

 

Azonban nemcsak az altemplomot érdemes felfedezni. A város pazar panorámáján túl a felújított nyugati torony is számos érdekességet kínál. De a 302 lépcsőfokot a magaslatokig nem kell egy lélegzetvételre megtenni. Azon látogatók, akik szeretnének megpihenni 3 szinten kialakított terekben, úgynevezett közösségi "kohókban" tehetik ezt meg. A közösségi kohókban további vetítések, interaktív installációk találhatóak, amelyek feltárják az egyházmegye történetének kiemelkedő eseményeit.

 

A Szent Demeter-templom bontásakor került elő annak falába építve a Dömötör-torony. 1931-ben felújították, és keresztelőkápolnává alakították. Rerrich Béla munkája a torony művészi restaurációja, a toronyba vágott új ajtó íves felső részébe Szeged legrégebbi szobrát, a 12. századi „kőbárányt” illesztették. A kápolna belsejét az Aba-Novák Vilmos által 1931-ben festett keresztelési és bibliai történeteket, szentírási és történelmi eseményeket ábrázoló freskói díszítik, mellyel I. díjat kapott az 1932-es padovai egyházművészeti kiállításon.

 

A restaurált Dömötör - torony nem csupán felszentelt keresztelőkápolna, de 2019 óta rendszeresen megnyitja kapuit, mely alkalmakkor az érdeklődök belülről is megtekinthetik a város legrégebbi nevezetességét.

 

 

Változatos kísérőprogramok

 

Fontos hangsúlyozni, hogy a Szegedi Dóm Látogatóközpont törekszik mindenki számára hozzáférhetővé tenni tárlatait, ez épp úgy vonatkozik az akadálymentesített megközelíthetőségre, mint a széleskörű programokra. A látogatóközpontban megtekinthető kiállításokhoz rendszeres tárlatvezetések és épületbejárások társulnak, ezenkívűl múzeumpedagógiai programok, irodalmi estek és művészeti szalon is várja az idelátogatókat.

 

 

Az év múzeuma, helytörténet, múzeum, múzeumtörténet, pályázat, Pulszky Társaság
2020-10-06 17:15
Az év múzeuma, díj, gyűjtemény, kortárs, muzeológia, Pulszky Társaság
2020-10-01 07:00
Az év kiállítása, Az év múzeuma, Pulszky Társaság, technika, természettudomány
2020-10-05 07:00