EN facebook

Az év múzeuma 2024 díj esélyese: a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum

AÉM 2024

2024-05-13 19:00

AZ ÉV MÚZEUMA címnek, melyet a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület 1996 óra ítél oda arra érdemes muzeális intézményeknek, idén is vannak várományosai, egészen pontosan hat jelölt várja izgatottan a május 25-ei, a Múzeumok Majálisa keretében tartandó díjkiosztó ünnepséget. Ideje hát megismernünk őket, hogy együtt szurkolhassunk nekik! Következzen a Kis Múzeumok kategóriájában a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum!

 

A kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum az egyik leglátogatottabb Petőfi-emlékhelyként több helyszínen is ápolja névadója emlékét, népszerűsíti szellemi hagyatékát. A Petőfi Sándor Szülőház, a Petőfi-életművet bemutató Emlékmúzeum, a Petőfi Műfordítói Szoborpark, a látványtárak, a kincseskamrák, a János Vitéz Látogatóközpont, valamint a Szlovák Tájház együttesen egy rendkívül összetett struktúrájú intézményt garantálnak, mely, mint Petőfi-centrum, a köztéri Petőfi-Petrovics emlékekkel kiegészülve, komplex látogatói élményt kínál.

 

A Szlovák tájház tisztaszobája

 

A város szívében a sárga színű térkőburkolattal megjelenített Petőfi-vonalon elhelyezkedő látnivalók kollektív kulturális örökségünk „Csodaországába” kalauzolják az érdeklődőket, irodalmi idézetekkel, QR-kóddal megszerezhető ismeretekkel, kontextusba helyezett tudással kikövezve azt a bizonyos sárga utat.

 

A 2022-23-as bicentenárium, mely kiemelkedő jelentőségű volt az egész magyarság számára, itt, a nemzeti emlékezet e kis szegletében, Kiskőrösön, ahol a Petőfi-kultusz ápolása természetes, akár a levegővétel, szükségképpen olyan ünnep volt, melyet hosszas előkészület előzött meg, és még sokáig tartó, talán nem is múló büszkeség követ. A helyi közösség számára a költő szellemi hagyatéka identitásképző, ihletadó erő, amit megtámaszt és mindig frissen tart a megújulás, az invenciók iránti vágy és elköztelezettség. Hogy mennyire kéz a kézben jár ez a két törekvés, az örökségápolás és a modernitás iránti vágy, azt a kiskőrösi múzeum szinte minden négyzetmétere bizonyítja.

 

A Petőfi-szülőház részlete

 

Megújult a Szlovák tájház, és a Petőfi-szülőház épülete, bővült a Petőfi Műfordítói Szoborpark, így immár tizenkilenc alkotás hirdeti az intézmény névadójának egész világra kiterjedő ismertségét, és napjainkban ünnepli fél éves születésnapját Tóth Dávid Petőfi-szobra: a tollon, a költészet jelképén ülő Petőfi-alak szinte maga mellé invitálja a járókelőket, hogy a szülőházzal a háttérben selfie születhessen vele, egy pillanatra emberléptékűvé szelidítve egy géniusz emlékét.

 

Petőfi Sándor szülőháza

 

Első köztéri Petőfi-szobor

 

A múzeum egyik legdinamikusabban fejlődő gyűjteménye a költő ihlette kortárs képzőművészeti alkotások portfóliója, melynek mintegy száz műtárgya Pozsonyt is megjárta az elmúlt évben. A korszerű néprajzi látványtár is folyamatosan gyarapodik: csak az utóbbi évben mintegy százhúsz felajánlással gazdagodott főként a textilkollekció.

 

A legnagyobb attrakció mégis a Petőfi 200-ra létrejött két új állandó kiállítás: a „Költőnek szült anyám” című válogatás a szülőházban és a „7 év – Petőfi Sándor emlékkiállítás” című tárlat az Emlékmúzeumban. Előbbi egyrészről a Petrovics család relikviái, memoárjai közé simul, másrészről a keresztelőmedencét egy lebegő posztamensre helyezve a keresztelés narratíváját teszi meg központi történetnek, utóbbi egy tragikusan rövid alkotói időszak tükrében mégiscsak egy teljes, tökéletes életművet pozicionál a kor irodalmi-történeti tablóján.

 

Keresztelő ókancsó

 

A Petőfi-billikom

 

Az Emlékmúzeum modern és gazdag kiállítása számos interaktív és kreatív elemmel egy teljesen új Petőfi Sándort rajzol meg, transzparens, szép kivitelezésű terekben, finom utalásokkal a helyi kötödésre, akár a város névadó, őshonos fafajtájának textúráját nézzük, akár a kiskőrösi gyerekek rajzaiból összeállított János vitéz animációt. Igazi emocionális katarzis, mikor a kiállításban a 22 éves Petőfi 168 költeményéről olvashatunk, szembeállítva ezzel a 26 éves Petőfi mintegy 21 költemény megírására elégszűkre szabott idejét. Ugyancsak letaglózó vizuális hatást válthatnak ki a harmadik terem betűtengere mellett, melynek hullámaiból Petőfi önreflexív idézetei bukkanak fel és buknak alá, a költő óriásportréi, melyek stoptáblákként állítanak meg minket: tekintet a tekintetbe fúródik, lélek a lélekig ér.

 

A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum Magyarország első irodalmi emlékházaként, állandó képzőművészeti kiállításoknak helyszínt adva, a Petőfi-kultusz írott, tárgyi és vizuális emlékeit kutatva, felettébb mai intézmény. Elég csak felmenni közösségi oldalára, látnivaló az aktivitás, a kreativitás, az állandó mozgás, a közlésvágy, a minél több látogató elérésének igénye. És cserébe ezért a pulzáló jelenlétért, a régió lakóinak viszonyítási pont, az odaérkezőknek kuriózum a múzeum, mely a kincseit, a benne felhalmozódott tudást, akár a gyöngyöt szórja szét, magot hintve a földbe, utat nyitva a költészet csodaországába. Petőfi szavai sehol sem lehetnének igazabbak, mint itt: „Ha a föld isten kalapja, hazánk a bokréta rajta!”

 

 

Borítóképen:

Kiskőrösi óvodások a szülőház előtt

Fotó: Csatai Ede

Az év kiállítása, díj, konferencia, műhely, Pulszky Társaság, téma
2023-11-14 11:00
helytörténet, kiállítás, látogató, Petőfi200, téma, természet
2023-02-14 19:30