EN facebook

(Bő) egy év az MT-ben - Második kérdőív a státuszváltásról fiatal múzeumi dolgozók részére

FELMÉRÉS

2022-03-19 16:00

A Pulszky FIAT 2020 tavaszán Nyakunkon a közalkalmazotti státuszváltás. Hogyan tartsuk meg a múzeumban a fiatalokat? címmel a járványhelyzetre és a múzeumi közalkalmazotti státuszváltás által felvetett problémákra reagálva internetes kérdőíves kutatást végzett fiatal múzeumi munkatársak közében, hogy feltérképezze a változásokkal kapcsolatos attitűdjeiket és véleményüket. A kérdőívet száz fő töltötte ki, akik jellemzően megosztottak voltak a státuszváltás kérdésében: pályán maradási szándékukat valamivel több mint felének ingatták meg a bevezetett változások, a többiekét erősítette vagy nem befolyásolta.

 

A FIAT újabb kérdőíve arra kíváncsi, hogy mennyit változtak ezek az álláspontok az elmúlt időszakban, melyet a strukturális átalakulás mellett az elhúzódó pandémiás intézkedések is nehezítettek.

 

Milyen személyes és intézményi változásokat hozott az elmúlt év? Ki hogyan ítéli meg a munkáltatói struktúra változásait?

A FIAT kéri a 40 év alatti múzeumi alkalmazottakat, vagy pályaváltókat, hogy osszák meg véleményüket.

 

A korábbi kérdőív tanúsága szerint a múzeumi pályán legtöbben az egyéni szakmai fejlődés lehetőségét keresték és az értékközvetítést, értékmegőrzést tartották a legnagyobb elégtételnek. A múzeumi munkahelyen a versenyképes fizetésen túl az egzisztenciális biztonság is fontos szempont volt, de nem tartottak a disztingvált javadalmazás bevezetésétől sem.

 

A társadalmi megbecsültséget, a szakmai fejlődés lehetőségét és a motiváló, pozitív munkakörnyezetet egyaránt fontosnak ítélték.

 

A kérdőív és kiértékelése szakmai körökben igen jelentős visszhangra talált, heves vitát generált. A felmérés a tagozat működésére, a tagok által elvárt programok jellegére is számos hasznos javaslatot adott, melyek a tagozat további tevékenységek tervezésekor, a fiatal múzeumi munkatársak támogatásának módjaira is iránymutatást adtak. A szakmai szervezetek részéről döntően érdekképviseletet vártak a fiatalok, de ugyanilyen fontosnak tartották a továbbképzések, szakmai fórumok szervezését is. A legfontosabb feladatok között szerepelt múzeumok közti, illetve a fenntartóval történő kommunikáció elősegítése is.

 

Ha a Pulszky FIAT 40 év alatti célcsoportjába tartozol, kérjük töltsd ki a kérdőívet 2022. április 10-ig, ezzel is segítve a Tagozat munkáját!

 

A kérdőív itt érhető el!

felhívás, képzés, muzeológia, múzeumandragógia, műhely, természet
2020-11-06 14:30