EN facebook

Búcsú a jégkortól

Finisszázs Pécsett

2019-08-23 09:10

Már csak két hétig látogatható A jégkor pécsi vándora című kiállítás a JPM Természettudományi Osztályán, amelyen  nemcsak a Rihmer László által feltárt „pécsi mammut” a JPM munkatársai által fellelt összes maradványát, hanem a kortárs állatok ősmaradványait is megtekinthetjük. A tárlat az utolsó előtti napon – augusztus 30-án, pénteken – meghosszabbított nyitva tartással, színes, gazdag délutáni programmal zárul 16:00-19:00 óráig.

 

A Természettudományi Osztály állandó és időszaki kiállításai – köszönhetően különösen a családok és iskolás csoportok érdeklődésének – évtizedek óta kiemelt népszerűségnek örvendenek a Janus Pannonius Múzeum kínálatában. Az osztály számára fontos közösségteremtés, a környezeti nevelés: szakmai műhelyeket, családi túraklubot, valamint nyári táborokat szerveznek. Az osztály botanikusának kezdeményezése volt, hogy a pécsi havi-hegyi mandulafát benevezzék az Év Fája versenybe; a nemes cím elnyerését hatalmas közösségi összefogás eredményeként mind Magyarországon, mind Európában sikerült megvalósítani.

 

Augusztus 30-án A jégkor pécsi vándora  című tárlat finisszázsaként 16.00 órától családi, 18.00 órától pedig dr. Varga Gábor geográfus, a kiállítás kurátora vezetésével felnőtteknek szóló tárlatvezetés indul. A gyermekeket jégkorszaki homokozó, csontváz-nyomozó és kódfejtő játék valamint képkereső várja.

 

Mivel A jégkor pécsi vándora az utolsó kiállítás a Természettudományi Osztály Szabadság utcai épületében, az augusztus 30-i finisszázs egyben visszatekintés az eddig megtett útra. A szervezők az utóbbi öt év legnépszerűbb kiállításaihoz kapcsolódó programokból nyújtanak ízelítőt.

 

A korábbi népszerű kiállításokhoz kapcsolódóan emlékműhelyek nyílnak augusztus 30-án. A Mesélő vizek – az igazi vízipók (2017) című vendégkiállítást felelevenítendő vízi szörnyecskéket vizsgálhatunk mikroszkóppal, illetve vízipók fejdíszt készíthetünk.

 

Szintén nagy sikert aratott a Kövekbe rejtett múlt (2016) című kiállítás, hiszen a látogató mintegy 300 mecseki ősmaradványt csodálhattak meg. A nosztalgiázás jegyében az épületbúcsúztató részvevői időszalagot tekerhetnek és ősmaradványt készíthetnek, lesz gipszfestés is.  

 

A Weöres Sándor életművét interaktív eszközökkel bemutató, A megmozdult szótár (2015) című kiállítást szókereséssel és versillusztrálással idézik meg.

 

A Herman Ottó emlékkiállítás (2014) foglalkozásaihoz kapcsolódóan halászati eszközöket lehet kipróbálni, pókokat lehet megcsodálni mikroszkóp alatt, valamint a hazai halak kapcsán feltett kvízkérdéseket lehet megválaszolni.

 

A Madarak földön, égen című fotókiállításokat fecskejátékkal, madaras terménykép készítésével, a Mit mesél az erdő? című foglalkozásokat pedig többek között állati nyomolvasóval, szarvasagancs-fejdísz készítéssel elevenítik fel, s a „mindent a kéznek” elv jegyében szőrméket, agancsokat, koponyákat mustrálhatunk meg közelről.

 

Az augusztus 30-i programon lesz madár- és rovarhang felismerés, kvíz, Közös Ég – közösség őslényes rajzműhely. A kiállítótérben képes híradó „mesél” a múzeum múltjából. A helyszíneket érintők pontgyűjtő játékban vehetnek részt, mellyel jelképes értékű nyereményeket nyerhetnek.

 

A programra előzetes regisztráció szükséges (regisztráció és jegyinformációk: Varga Ágnes múzeumpedagógus, termtudmuzeumpecs@gmail.com). A belépőjegy felnőtteknek 500, a kedvezményekre jogosultaknak 250 forintba kerül.

 

Az új állandó kiállítás megnyitásáig sem kell nélkülözniük az iskoláknak a természettudományos múzeumpedagógiát, mivel a múzeum kitelepülős foglalkozások („bőrönd-múzeum”) formájában tart megújított foglalkozásokat. Ezek kínálatát tanév elején eljuttatjuk az iskolákhoz.

régészet, természet
2018-03-06 12:00
díj, helytörténet, téma, természet
2019-03-20 18:00