EN facebook

Digitális Múzeum

Könyvbemutató hétfőn a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban

2017-11-03 11:30

2017. november 6-án délután 17 órakor tartják a Múzeumi iránytű könyvsorozat legújabb, Ruttkay Zsófia – German Kinga (szerk.): Digitális Múzeum című kötetének bemutatóját a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban. A most megjelent kiadvány a múzeumi szféra legaktuálisabb kérdéseire keres korszerű válaszokat.

 

„A múzeumnak válaszolnia kell a társadalmi átalakulásokra és a technológia fejlődésével létrehívott változásokra ahhoz, hogy üzenetei relevánsak és mérvadóak legyenek, célba érjenek, hogy kisebb-nagyobb közösségek fontosnak tartsák mint gondolkodásra, párbeszéde hívó, élményt nyújtó intézményt. A kötet tanulmányai a külföldön már teret nyert irányzatoknak, a digitális technológiák múzeumi hasznosításának nemzetközi példái ismeretében mutatják be a változatos magyarországi gyakorlatot” – fogalmaznak a szerkesztők a tanulmánykötet ajánlójában.

 

A kötet 18 tanulmányának többsége a Design Terminálban, a Múzeum 2.0 konferencián elhangzott előadások alapján született.  Az intézményi és műfaji sokszínűséget hét múzeum esettanulmánya képviseli. A gyakorlat-orientált hazai körképet két általánosabb fejezet helyezi kontextusba.  

A múzeum 21. századi szerepét és közönségével való kapcsolatát, valamint a gyűjtemények széles körű megosztását és a digitális stratégiaalkotás távlatát hat tanulmány mutatja be. A legújabb digitális technológiák mibenlétéről, múzeumi alkalmazási lehetőségeiről, az interdiszciplináris keretek között megvalósítandó tervezés elveiről, valamint a látogatói használat kiértékelésének módszertanáról és tanulságairól a harmadik, záró fejezetben esik szó.

   

A tanulmányok szerzői között – a téma alapvetően interdiszciplináris jellegét mintegy illusztrálva – megtalálhatók a múzeumok gyakorlati és elméleti szakemberei, intézményi és ágazati vezetői, valamint tervezőművészek, informatikusok és a kommunikációtudományok képviselői egyaránt.  

A kötet a „Múzeumi iránytű” sorozat 12. darabjaként jelenik meg. A kiadókkal és a kötet grafikusával folytatott egyeztetés és intenzív munka eredményeképpen egyúttal a sorozat teljes arculata is megújult.  

 

Szerzők: Bárd Edit, Dr. Bényei Judit, Berczi Klára, Dr. Cseri Miklós, Eckhardt Lili, Felbermann Judit, Dr. German Kinga, Dr. Kenyeres István, Knast Alicja, Kómár Éva, László Zsófia, Mata Juli, Papp Gábor, Dr. Rácz Miklós, Dr. Ruttkay Zsófia, Samu Bence DLA, Dr. Sári Zsolt, Smohay András, Szalkai Tímea, Dr. Szarvas Zsuzsa, Toronyi Zsuzsanna és Dr. Vígh Annamária.

Sorozatszerkesztő: Dr. Bereczki Ibolya, Nagy Magdolna

Arculatterv és tördelés: Takács Benedek

Olvasószerkesztő: Róna Judit PhD

Nyomdai Munkálatok: EPC Nyomda Budaörs

A tanulmánykötet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum együttműködésének keretében valósult meg.

A kötetet a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ forgalmazza (http://mokk.skanzen.hu/).

ISBN 978-615-5123-53-5

 

A november 6-ai bemutatóra Bereczki Ibolya (MOKK), German Kinga (MOME), Ruttkay Zsófia (MOME) és Bánki Zsolt (PIM) kerekasztal-beszélgetésére, szeretettel várnak minden kedves kollégát és érdeklődőt!

A beszélgetés moderátora Kolocz Dóra (MNM SOM) lesz.

 

Helyszín: MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum (1013 Budapest, Apród utca 1-3.)

További információ a sajto.semmelweis@gmail.com címen vagy a 06-1/201-1577-es telefonszámon kérhető

 

 

A belépés díjtalan.