EN facebook

Ezt mind fenntartjuk! - Múzeumok Őszi Fesztiválja 2022-ben is! Felhívás muzeális intézményeknek

FELHÍVÁS

A Múzeumi Oktatási Módszertani Központ ismét megszervezi az évről-évre nagy népszerűségnek örvendő Múzeumok Őszi Fesztiválját, amelynek idei jelmondata: Ezt mind fenntartjuk! Az országos rendezvénysorozatot 2022. október 3. és november 13. között zajlik majd.

 

A Múzeumok Őszi Fesztiválja célja 2022-ben bemutatni, hogy a múzeumok milyen sokféle szerepet vállalhatnak a társadalmi, gazdasági és természeti szempontból fenntartható fejlődés megvalósításában.

 

A rendezvénysorozat tisztázza a fenntarthatóság fogalmait mind a lakosság, mind a múzeumi szakemberek számára, és felhívja a figyelmet a múzeumok ezirányú tevékenységére. Mindezek mellett ösztönzi, hogy a múzeumok aktív társadalmi, környezeti szerepvállalásukkal hozzájáruljanak hosszú távú fenntarthatóságukhoz.

 

A fenntartható fejlődés társadalmi, gazdasági és környezeti alappillérekből áll, és mindhárom feltétel együttes meglétével tud csak teljesülni. A fenntartható fejlődés lehetőségeinek gazdag tárházára kíván rávilágítani a 2022-es Múzeumok Őszi Fesztiválja, hiszen a múzeumok jövőbeni létjogosultságát is meghatározhatja a fenntarthatósági törekvésekbe való bekapcsolódásuk, és az ezzel kapcsolatos szerepeik, feladataik meghatározása.

 

 

Felhívás működési engedéllyel rendelkező muzeális intézmények részére

Legyen részese intézménye az eseményeknek, és programjaival színesítse a széleskörű múzeumi kínálatot!

 

Négy, a korábbi évekből megtartott témakör (Múzeumi őszbúcsúztató, Múzeum szünetelő, Tanárok és óvodapedagógusok napja, Szakmai programok) mellé négy megújított, az év koncepciójához igazított tematikát ajánlunk programok szervezésénél  2022-ben a rendezvénysorozathoz kapcsolódó múzeumok számára.

 

Az egyik újdonság a kiemelt tematika, a 16 + Több, mint múzeum. A Múzeumok Őszi Fesztiválja kiváló alkalom arra, hogy az intézmények kreatívan prezentálják az általuk őrzött kincseket és tudást a fiataloknak, ezzel is hozzájárulva a múzeumok fenntarthatóságához.

 

Az Értékeink újratöltve  tematika a korábbi Múzeumi kulisszatitkok, illetve a népszerű Pincétől a padlásig tematikák elemeit is tartalmazza, de azoknál szorosabban kapcsolódik a szellemi fenntarthatóság témájához.

 

A társadalmi fenntarthatóság mint a fenntarthatóság egyik fontos alappilléhez kapcsolódba a Felemelő múzeum tematika keretében (az Utazó múzeum tematikát kiterjesztve) arra hívjuk a múzeumokat, hogy a rendezvénysorozat idejére az iskolák, az óvodák és a közterek mellett olyan helyszínekre is vigyék el programjaikat, ahol az időseknek, fizikai, szociális, vagy szellemi hátránnyal élőknek is elérhetővé válnak a múzeumi tartalmak.

 

A fizikai és mentális fenntarthatóság gondolatához kapcsoljuk a Fittmúzeum tematikát, ennek keretében a testi és lelki egészségmegőrzést, a rehabilitáció és az úgynevezett „jól létet” támogató múzeumi programokat várunk.

 

A fenntarthatóság gondolatiságának minél szélesebb körű elterjesztésében a pedagógusok a múzeumok legfontosabb partnerei. A múzeumok és iskolák kapcsolatát erősítendő idén ismét bevezetjük a Tanárok és óvodapedagógusok napja tematikát.

 

Múzeumi szünetelő tematikát idén  a környezeti fenntarthatóság témájához rendeltük, olyan programokat szervezhetnek a múzeumok, amelyek megmutatják, hogy mit jelen a „zöld” múzeum, mit tesznek intézményként a természetvédelem érdekében.

 

A fenntarthatóság témájának széles körű népszerűsítése céljából és a Múzeumi őszbúcsúztató tematikához kapcsolódva országos kampányt hirdetünk. Arra kérjük a múzeumokat, hogy gyűjtsék össze azt, hogy a látogatóik mit üzennének a jövőnek. Az üzenetek a tematikhoz kapcsolt rendezvények keretében közösen felhelyezhetők egy múzeumhoz közeli fára. Az elkészült fákat kérjük lefotózni és beküldeni a MOKK részére. A beérkező alkotásokból a MOKK szimbolikusan megalkotja a „jövő múzeumkertjét”, és megosztja a beérkezett műveket a beküldő intézmény nevével együtt a rendezvény közösségi oldalán.

 

tematikák és a kampány részletes leírása a Tematikák linkre kattintva olvasható.

 

Javasoljuk az intézményeknek, úgy állítsák össze programkínálatukat, hogy abban digitális formában is elérhető programok is szerepeljenek, ezáltal is biztosítva a kultúrához való minél szélesebb körű hozzáférést.

 

Az online regisztráció, jelentkezés és a programtervezet megadásának határideje: 2022. augusztus 1.

 

Jelentkezési felület

 

További információ

 

 

A rendezvénysorozat szervezője a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK, Szentendre), társszervezői az országos múzeumi koordinátori hálózat tagjai.

muzeológia, múzeumandragógia, műhely, téma
2022-06-19 19:00
konferencia, muzeológia, Múzeumok Őszi Fesztiválja, múzeumpedagógia, műhely
2021-11-09 07:00
konferencia, Múzeumok Őszi Fesztiválja, múzeumpedagógia, műhely, Pulszky Társaság, virtuális
2020-11-09 16:00