EN facebook

Fabényi Júlia a pécsi Művészeti Tanácsban

MEGÚJULÁS

2021-02-16 20:00

Fabényi Júlia művészettörténésszel egészülhet ki a Művészeti Tanács, aki a lemondott Petrányi Zsoltot válthatja a testületben – adta hírül a pecsma.hu.


Fabényi Júlia Németh Lajos-díjas művészettörténész, a Ludwig Múzeum igazgatója, az Országos Közgyűjtemények Szövetségének soros elnökét jelöli a pécsi Művészeti Tanács a testület kilencedik tagjának. A korábban a Baranya Megyei Múzeumok vezetőjeként is dolgozó, elismert múzeumi szakember a tagságról megszaporodott feladatai miatt lemondott Petrányi Zsoltot válthatja a testületben.

 

Fabényi Júlia 1976-ban végzett a lipcsei egyetemen, ahol művészettörténet-régészet szakra járt. Ezt követően kis hazai kitérővel a lipcsei egyetemen oktatott, disszertációját 1983-ban védte meg, majd a hallei Ipar- és Dizájnművészeti Főiskolán tanított 20. századi művészettörténetet. 1990-ben visszatért Magyarországra, ahol a Műcsarnok munkatársaként számos hazai és nemzetközi kiállítás kurátora volt. 1996-tól 2000-ig a Szombathelyi Képtár igazgatója, 2000-től 2005-ig a Műcsarnok főigazgatója, 2007-től 2012-ig a Baranya Megyei Múzeumok igazgatója volt. 2013-tól a Ludwig Múzeum igazgatója. 2014-től a PTE címzetes egyetemi tanára. 2015-től a Velencei Biennálé nemzeti biztosa.

 

Fabényi Júlia szakmai munkája megkérdőjelezhetetlen mind a nemzetközi, mind a hazai, azon belül a pécsi művészeti és múzeumi élet elismert szakembere, aki ismereteivel és tapasztalataival segítheti a Művészeti Tanács munkáját.

 

Személyét a testület tagjai javasolták, Fabényi Júlia pedig elvállalta a felkérést.

 

Művészeti Tanácsot azzal a céllal hozta létre a pécsi önkormányzat, hogy a kulturális élet szereplőivel közösen kidolgozza és a gyakorlatba átültesse Pécs hosszú távú kulturális stratégiáját, amellyel a város erősítheti kulturális szerepét, és újra meghatározó helyre kerülhet a hazai kulturális életben. A Művészeti Tanács tavaly decemberben tartotta online alakuló ülését, ahol a tagok már feladatokat is vállaltak magukra.

 

– Mindenki a saját szakterületének állapotfelmérésén dolgozik, szeretnénk képet kapni arról, hogy az egyes ágazatokban hol tart most a munka a városban. A kulturális pillanatkép elkészítésén túl minden tag javaslatokat is megfogalmaz arra vonatkozóan, hogy a saját szakterületén milyen változtatásokat tart előremutatónak. A tagok javaslatait egy egységes állásfoglalásban összegezzük majd, ez márciusban kerülhet a polgármester asztalára. Ezután dőlhet majd el, hogy a tanács állásfoglalásából mit tart fontosnak a pécsi önkormányzat, és azok végrehajtásához milyen eszközöket és erőforrásokat rendel majd hozzá – fogalmazta meg Ágoston Zoltán, a Művészeti Tanács elnöke.

 

A pécsi Művészeti Tanács tagjai: Ágoston Zoltán, Beck Zoltán, Dévényi Sándor, Fabényi Júlia, Horváth Zsolt, Lakner Tamás, P. Müller Péter, Pinczehelyi Sándor és Szatyor Győző. A Művészeti Tanács ülésének állandó meghívottjai a Pécsi Tudományegyetem Művészeti, Műszaki és Informatikai, valamint Bölcsészettudományi Kar, illetve a katolikus, a református és az evangélikus egyház, továbbá a zsidó hitközség képviselői. A testület tagjai tevékenységük ellátásáért díjazásban nem részesülnek. - olvasható a pécsi városháza köztleményében.

Az év múzeuma, díj, gyűjtemény, kortárs, muzeológia, Pulszky Társaság
2020-10-01 07:00
állományvédelem, gyűjtemény, képzőművészet, kortárs, tárgy
2021-01-26 07:00