EN facebook

Felhasználói találkozót tartott a MúzeumDigitár a Postamúzeumban

Workshop

2019-11-11 08:58

Szakmai konferencia- és workshop jelleggel tartott egész munkanapos felhasználói találkozót a hazánkban dinamikusan terjeszkedő gyűjteménykezelő- és publikációs szoftver, a MuzeumDigitár feljesztői csapata november 7-én, a Postamúzeum dísztermében.

 

A felhő-alapon működő, elsősorban németországi tapasztalatokat és nyilvántartási, valamint publikálási stratégiát követő cég partneri köre az utóbbi egy évben jelentősen emelkedett. Fonyódi Krisztián projektvezető bevezető előadásában említette, hogy felhasználóik között már 92 közgyűjtemény szerepel, tájházaktól kezdve országos múzeumokig bezárólag. Ezek között immáron a magyar kulturális örökséget külföldön (pl. USA, Erdély) ápoló intézmények, alapítványok is szerepelnek. Kiemelte továbbá, hogy a közeljövőre nézve célnak tekintik a gyűjteménykezelési munka fokozott segítését amellett, hogy a digitalizált gyűjtemények minél nagyobb arányú publikálása továbbra is elsődlegességet élvez a nyitott, szolgáltatói, avagy „társadalmi múzeum” szellemében. A német Museum-digital hálózat szakemberei – Stefan Rohde-Enslin és Johua Ramon Enslin – megosztották tapasztalataikat és a németországi gyűjteménydigitalizálási alapelveket a résztvevőkkel.

 

A felhasználói előadások és a délutáni workshop során a résztvevők körüljárták a digitalizálás során legtöbbször felmerülő módszertani kérdéseket, az adatrögzítés speciális eseteit, illetve hosszas építő vitát folytattak arról; „milyen egy jó webes tárgyleírás?”

 

Fotó: Áment Gellért

kiállítás, múzeum, múzeumandragógia, múzeumtörténet, műhely
2019-09-27 11:00
digitalizáció, konferencia
2017-10-24 09:30
digitalizáció, helytörténet, tárgy, téma
2017-07-20 09:00